Stöd Ukraina

Marlenes blogg

Måndag 16 Oktober 2006 - Sverige

SHOPPING ALL OVER THE WORLD


Bildkälla: HOUSE RABBIT SOCIETY

Jag måste nog erkänna att shoppa är min favoritsysselsättning. Inte bara själva köpet i sig, utan hela processen som leder upp till detta. Det är något speciellt med att leta runt i butiker, att vara på jakt efter den perfekta presenten till någon närstående, att hitta en souvenir som blir ett kärt minne eller att unna sig själv något särskilt. Nedan följer litet olika tips och länkar kring shopping jorden runt.

LÅNGT BORT I FJÄRRAN LÄNDER
Shopping i Hong Kong, Bangkok och Shanghai är bara några av de asiatiska platser som är kända för att vara gigantiska fyndmarknader. Här finns mängder olika hantverk, kläder, smycken, tyger och souvenirer för en billig peng. Discover Hong Kong ger dig en digital rundtur av vad staden har att erbjuda, Bangkok.com gör att du hittar rätt shopping på semestern och Fodor och Aftonbladet leder dig rätt i Shanghai. Heta rykten säger även att shopping i Vietnam snart kommer att kunna mäta sig med Hong Kong och Bangkok, något som Legusta tipsade om i forumet.

Bubblare:
- Tokyo: här hittar du galet mode och en uppsjö av high tech-prylar.
- New York: kan du hitta det mesta och det senaste inom alla kategorier. Glöm inte att köpa en take away-kopp med Starbucks kaffe, kändisfavoriten som alla dricker.
- Oman: dyr märkesshopping och inhemska möbler finns att upptäcka i ett virrvarr av olika amerikanska franchisekedjor som McDonalds, Pizza Hut, Xerox och Baskin Robbins.

EUROPEISKT
Huvudstäder för fashionistan Paris, London, Barcelona och Milano – mode, kultur och cuisine i ett! Här finns dyrt och billigt, outlet och vintage, marknader och boutiquer – alla olika former av shopping du kan tänka dig.

Bubblare:
S:t Petersburg: vill du inreda hemma med ryska dockor och handmålade askar, köpa en bok på ryska för att öva dina färdigheter i språket eller frossa i billiga DVD-filmer? S:t Petersburg har mycket att erbjuda för den kulturelle shopparen.

NÄRA TILL HANDS
Borta bra men hemma bäst?! Det är väl en smakfråga men nog har lilla Sverige mycket erbjuda. Min favoritstad är definitivt Göteborg där det dyker upp nya, roliga affärer hela tiden. Plus att klassikern NK finns för den sparsmakade. Mina favoritbutiker är Prickig Katt och Raglady som båda har en blandning av kitschiga prylar, böcker, asseccoarer och kläder. Hos Prickig Katt hittar du även en del vintage-plagg. Icke att förglömma är alla roliga små butiker i Haga där du kan hitta böcker, second hand kläder, lyxiga hudvårds-produkter och mysiga fik.

Bubblare:
– Stockholm: huvudstaden är stället de flesta tänker på när shopping och Sverige nämns i samma mening. Inte alls oförtjänt då de flesta märken och saker finns att finna här. Favoriter är PUB, NK, Åhlens och Hötorget.

ETT KLICK BORT
Du behöver inte längre resa tusentals mil för att hitta originella saker. Numera behöver du inte ens gå utanför dörren. Även om du går miste om hela upplevelsen att upptäcka en ny plats – eller återupptäcka en gammal goding – så kan det vara till nog så stor hjälp att ha alla olika tänkbara prylar samlade i ett. ”Och så klicken med musen” och vips så du är ny ägare till en Hello Kitty-brödrost eller en glittrig badmössa.

Tips:
– Gillar du tjejernas stil i Sex and the City eller The Devil Wears Prada? Då ska du kika på Patricia Fields webb-butik. Fields är stylisten som ligger bakom de läckra ensemblerna i programmen/filmen.
- Amazon.co.uk: För bokslukaren som inte hittar det han/hon söker hemma i Sverige. Bra priser (bättre än den amerikanska Amazon, tänk på att du slipper tull om du köper inom EU) för både kurs- och skönlitteratur och ett enormt brett utbud.
- Inreda: present eller heminredning? Här finns allt mellan himmel och jord – är du ute efter roliga grejer eller stilrena produkter? Välj själv!

… OCH SÅ ETT GOTT SAMVETE!
I vårt alltmer medvetna samhälle uppmärksammas i allt högre grad olika slags övergrepp som sker runt om i världen. Som konsumenter har vi ett ansvar att alltid försöka välja rätt produkter. Så låt samvetet råda - shoppa grönt och med socialt ansvar. Köp hellre produkter som är Kravmärkta och Rättvisemärkta än de som inte är det. Kika på Rena Kläders hemsida om du vill veta mer om hur vi kan förbättra villkoren för de som producerar de kläder och skor vi bär.

PERSONLIGEN…
… anser jag att den ultimata shoppingen inte handlar om var du shoppar, det är vad du shoppar. Ibland kan det bästa fyndet göras på Emmaus hellre än på NK. Det handlar om att ha tålamod att leta efter rätt saker. Och kom ihåg gott folk att inte köpa bara för köpandets skull – ibland är mindre mer. Oftast i alla fall.
Dela med andra:    

Kommentarer
Nenlind säger:
Det är som du säger Marlene, planeringen är en stor bit av shopping. Att surfa runt och fundera över nästa inköp är nästan lika roligt som att faktiskt handla.

Jag har just upptäckt hur roligt scrapbooking är och ett perfekt sätt att samla minnen från resor eller andra speciella tillfällen i livet.

Panduro, med filialer i både Stockholm och Göteborg, är en gammal hederlig butik där man hittar många godbitar! Finns även på nätet, http://www.panduro.se

En annan favorit är nätbutiken Magnolia, http://www.dreamcottage.nu , med underbara album, designpapper och allt annat som får en "scrappares" ögon att tindra...
Postat 2006-10-18 08:48  Anmäl
Micketwl säger:
Om du planerar Shopping i Stockholm, är smartcityshopping ett måste. Man talar om vad man är intresserad av och de tar dig till helt perfekta butiker, efter din smak.
Postat 2006-10-17 13:08  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

I [hjärta] Aruba
15 år sedan
Äter mig genom Aruba
15 år sedan
Framme!
15 år sedan
Aruba runt
15 år sedan
Väntar på flyget
15 år sedan