Stöd Ukraina

Gunilla123s blogg

Tisdag 10 Februari 2015 - Ðà Lạt

The Secret Tour

Idag var det dax för The Secret Tour som anordnas av Villa Pinkhouse och guiden Rot.
Hotellet är känt för denna tur. Rot som jobbar på Villa Pinkhouse är en sprudlande, glad, inlevelsefull och fascinerande person.
En heldagstur som börjar kl.7.30 på morgonen och så är man tillbaka runt 18 på kvällen.
Vi var 3 personer som åkte bil och 10 pers på motorcyklar. Jag åkte bil. Som jag resonerar, vill jag leva lite längre, tar det bekvämare färdsättet. Med tanke på kylan morgon och kväll, blev det ett bra val.
Upplevde verkligen det riktiga Vietnam idag. Fick uppleva mycket.
Vi besökte en syrsafarm, fick smaka friterade syrsor. Helt ok. En del käkade levande syrsor, dock inte jag.
En silkesfabrik, där vi fick stifta bekantskap med silkeslarver.
Fantastisk utsikt och vacker natur längs vägen. Dalat ligger 1500 möh.
Så kom vi till en bymarknad, en by som heter Nam Ban (tror det iaf) Vi var de enda turisterna och Rot verkar vara en kändis där. En mycket charmig person som lockar till skratt. Jag fick heta Celine Dion denna dag. Andra fick namn som Lady Gaga, Michael Jackson. Borat mm.
Fick veta mycket om kultur, traditioner, mat mm. Smakade många läckerheter och även icke läckerheter.
Hur man prutar och varför man inte ska shoppa på morgonen.
Vietnameser äter alla djur, även husdjur. Så är det. Hund anses vara en delikatess och är relativt dyrt. När man "tröttnat" på sin hund, säljer man den som föda eller äter upp den. Inga konstigheter enligt Rot.
Att dagen när man dör är viktigare att "fira" än födelsedagen.
Besökte "Elefantvattenfallet", det enda stället där det fanns andra turister. En liten utmaning att komma ner och upp men det gick. Var väl inte så imponerad av vattenfallet. Det finns häftigare i Norge. :-)
På väg till Rot:s hemby stannade vi vid en kaffeplantage. Vietnam har ett mycket gott kaffe och är världstvåa efter Brasilien. Inte dåligt.
Rot kommer från en minoritetsby ca 60 kr från Dalat. Than Tao. Här bor 9000. Vi fick en mycket god vegetarisk lunch som tillagats av Rot:s syster som är en Buddistisk nunna.
Rot fick igång oss med lite lekar, mycket skratt runt bordet. Fick veta ännu mer om den vietnamesiska kulturen. Finns hela 54 olika dialekter/språk i landet. I denna byn talas ett speciellt språk som ingen utomstående förstår.
Vi besökte en familj i hans by, som levde mycket, mycket fattigt. Blev bjudna att stiga in och sitta i deras skjulliknande hus, jordgolv, ett rum där man lagar mat, sover. Där hönsen gick ut och in genom hål i väggen.
Torkad råtta hängde över kokkärlen bl a. Fick smaka pulvriserad torkad råtta som blandats med salt. Kan tillägga att vi fick veta det först efteråt.
I detta hus bodde en 82-årig kvinna och hennes två ogifta döttrar. Hon har 10 barn, varav 5 dött i malaria. Enligt tradition här måste föräldrar köpa en man till sina döttrar. Är man då fattig (som denna familj) blir inte alla döttrar gifta. Lata män är billigare än hårt arbetande som man får betala en slant för. Pratade om voodoo som förekommer i byn och Rot:s farbror är en av dem som kan detta. Lite skrämmande samtidigt som fascinerande.
Kvinnorna visade oss hur de spinner tråd från bomull och väver vackra tyger.Ville att vi skulle stanna kvar på middag, men vi tackade artigt nej. I denna fattigdom som de lever i, så har de ändå en livsglädje. Rot berättade vidare att de har kaffeplantage och risodling och i november när kaffet är skördat och sålt och i april-maj när riset är klart, har de förhållandevis gott om pengar. Men de har inte fått lära sig hur man sparar. Utan de lever upp pengarna, har fester, köper godsaker och alkohol. Underbart är kort. Sedan blir det tuffa tider igen.
Tillbaka till Rot:s hem, hade vi fruktstund. Fick lektion och smaka många goda sådana.
Sedan väntade 1 timmes färd tillbaka till Dalat. En middag med god mat och öl och massa prat fick avsluta dagen.
Mycket intryck och upplevelser att bearbeta. Man blir ödmjuk inför livet när man får träffa dessa människor.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet