Stöd Ukraina

Gubbar_pa_drifts blogg

Söndag 21 Juli 2019 - Kiev

Storstaden Kiev.

Kiev, med anor från 400-talet, hade kring 2,8 miljoner innevånare 2012 och ligger säkert kring 3 nu. Så det är en riktigt stor stad. Den var Sovjetunionens tredje största stad och också den tredje i ordningen att få tunnelbana 1960. De gamla stationerna från den tiden har kvar mycket av sitt utseende och prägel från då.

Att det är en storstad märks om inte annat på gator och torg. Huvudgatan i stan, Khreschatyk, är riktigt maffig med sina 8 filer och omgiven av riktiga bamsebyggnader. Kommer man ut i utkanterna av staden så ser man de gamla bostadskomplexen med 25-30 våningar.

Helgen här har jag mest ägnat åt att flanera runt lite utan tydliga mål. Har ändå hittat till den Bessarabiska marknaden som är en stor inomhusmarknad som mest är specialiserad på matvaror. Kött, korv, fisk, grönsaker, kryddor och frukter och bär säljs härinne liksom lite blommor. Alldeles bredvid Bessarabiska så kan man kliva ned i underjorden och komma till komplexet Metrograd som är ett enormt köpcenter med över 500 butiker och kafeer. Allt under jord. Jag gick runt en stund för att titta efter underkläder, men de allra flesta affärerna vänder sig till kvinnor. Ganska dyrt är det också.

Många av restaurangerna och barerna i den centrala delen är ganska dyra. Vill man komma lite billigare undan så kan snabbmatskedjan Puzata Hata vara ett bra bud. Man plockar åt sig en bricka och går runt vid buffen och får vad man vill ha pålagt på sin tallrik. Det finns allt möjligt att välja på och sedan betalar man i kassan och låter sig väl smaka. Jag har tagit mig en sen lunch både igår och idag och sedan inte behövt något mer för dagen.

Den här gästfriheten, vänligheten och nyfikenheten för besökare jag upplevde i länderna kring mindre kaukasus är inte alls lika stor här uppe i Ukraina eller Moldavien. Till stor del på grund av att man inte behärskar engelskan, men kanske också på grund av att man lite grann är kvar i det gammelsovjetiska livet. Man kan märka det ibland på restauranger, där det kan ta en väldig tid ibland innan någon bemödar sig servera en.

I morgon är det så dags att dra vidare. Vid halvsju-tiden på kvällen går mitt tåg till Warszawa och enligt tabellen så ska jag vara framme kring lunch. Alldeles perfekt. Upptäckte idag att min röda tunnelbanelinje faktiskt stannar vid järnvägsstationen och det är ett plus.

/Conny
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Hemma.
3 veckor sedan
Två etapper klara två kvar.
4 veckor sedan
Sista rycket!
4 veckor sedan
Dagarna flyger iväg.
5 veckor sedan
Stillheten.
6 veckor sedan