Stöd Ukraina

Peroeriks blogg

Tisdag 11 Oktober 2011

Se Sundbyberg och sedan ...

Idag har jag med ett antal SkandiaSeniorer besökt Marabouparken i Sundbyberg. Det var en något kylig men underbart vacker morgon. Vi träffades vid Sundbybergs station och fick först en liten guidad vandring utmed Järnvägsgatan bort till Marabouparken som ligger vi Bällstaån.
Vi passerade bl a Sundbybergs första industrihus Siverts kabelverk, nedlagt sedan länge.
Marabouparken beställdes av chokladfabriken Marabous grundare Henning Throne-Holst främst som ett rekreationsområde för de anställda. Han förstod tidigt att om de anställda hade det bra och trivdes så skulle de göra ett bättre arbete.

Uppdraget med parken gick till landskapsarkitekten Sven Hermelin som under 18 år arbetade i den då oländiga terrängen. 1955 öppnades parken för allmänheten och sedan Marabou flyttat från Sundbyberg ägs parken av Sundbybergs Stad.

I parken finns numera också en underjordisk konsthall. Där visas just nu verk av Hilding Linnqvist.

Vi gick en guidad vandring i parken under ledning av vår vandringsledare Ingegärd, som själv är uppvuxen i Sundbyberg och som fortfarande bor där.

Efter rundvandringen i parken fikade vi i caféet som finns i anslutning till konsthallen och därefter besökte vi Linnqvist-utställningen.

Det är lönlöst att försöka beskriva alla de fina skulpturerna i parken. De måste ses i sin rätta miljö. Förslagsvis besöker man parken på försommaren då alla de stora rhododendron-buskarna blommar. Men det är en upplevelse även en fin höstdag då alla träd har vackra löv.
Alla skulpturer har små skyltar som förklarar vad de heter och vem som gjort dem men det blir ännu bättre med en kunnig guide.
Dela med andra:    

Kommentarer
Brigitta säger:
Visst är det härligt att vara senior och få uppleva så mycket!
Postat 2011-10-22 16:39  Anmäl
Bibchen säger:
Låter som en intressant kulturdag, och sån´t gillar man ju.
Postat 2011-10-11 20:08  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet