Stöd Ukraina

Bejjan888s blogg

Måndag 25 April 2016 - Nizhniy Novgorod
Resealbum: MiG-29 flygning

Så nära nu…

Copyright © Bejjan888™

För ovanlighetens skull var det här ingen lång resa, varken i distans eller i antal dagar. En fyra dagars resa Tur & Retur till Nizhny Novgorod (Ryssland) med ett spektakulärt äventyr som väntade på mig där borta. Planering och förberedelser påbörjades för över 8 månader med medicinsk undersökning och ansökan om visum mm. Allt detta med hjälp av Andreas från Space Affairs, som hjälpte till med att ordna och hjälpa till både före, under och efter själva flygningen.

Så äntligen hade dagen för avresa kommit och jag var för en gångs skull klar med packningen i tid, vilket är ovanligt för att vara mig. Men jag planerade i och för sig att bara ha handbagage med mig och slippa krångla med incheckning av baggage, så då har man liksom inte så mycket utrymme att packa för mycket grejer på. Hann till och med ladda ner nya spellistor på mp3-spelaren. Innan jag lämnade hemmet hann jag kolla sisådär en 17 gånger att jag hade alla papper med mig… reseförsäkring, flygbiljetter, tågbiljetter, medicinska papper och övriga resepapper nödvändiga för min resa. Men endast handbagage och handväska var det enkelt att ta cykeln ner till tågstationen. Det var bitande -3°C såhär på morgonen och jag hann bli lagom nerkyld till dess att tåget kom och jag kunde gå ombord. I grannstaden Borlänge blev det tågbyte till SJ’s regionaltåg som döm av min förvåning avgick i tid (!). Men det var ju 2 timmar kvar till Stockholm Arlanda så allt kunde ju hända. Och det var här på tåget som det började pirra lite i magen över att jag var så nära nu att få flyga stridsflygplan… och inte vilket plan som helst, utan en MiG-29!

Gick av tåget på Arlanda och tog rulltrapporna upp till Sky City och passade på att växla till mig lite ryska rubel. Även om alla hotell, transfers, mat, guide mm. var betalt i förväg så är det alltid bra att ha cash med sig för dricks och sånt. Var i god tid, men ställde mig ändå i kön till incheckningen. Kunde allt stå lite grann efter att ha suttit på tåg i 2 ½ timme och snart på flyget i ytterligare 2 timmar. När personalen till incheckningsdiskarna till slut kom på plats, blev jag positivt överraskad av att det var svensk personal. Hade förväntat mig rysk personal då jag skulle flyga med Aeroflot. Fick mina boardingkort (med fönsterplats såklart) och passerade enkelt och smidigt säkerhetskontrollen, trots att jag hade en pösig luvtröja på mig blev jag inte extra kollad. Just den tröjan har jag tidigare varit tvungen att ta av och röntga när jag passerat säkerhetskontrollen, men inte idag då. Köpte en enklare Caesar Sallad Wrap för hutlösa 83 spänn (!). Men man har ju inte så många alternativ på en flygplats.

Direktflyget till Moskva skulle bli 15 minuter försenat enligt informationstavlan, vilket var okej bara det inte blev mer så. Då Ryssland inte tillhör EU tillkom en extra passkontroll innan jag kunde sitta ner vid gaten. Den svenska personalen från incheckningen kom så småningom till gaten och lät oss passagerare gå ombord på planet. Men väl på planet så var det rysk kabinpersonal i stiliga uniformer. Den ryska kabinpersonalen pratade dock mycket bra engelska så det var inget att vara orolig över. När boardingen var klar var planet lite mer än halvfullt med passagerare, och de två sätena bredvid mig var tomma. Under den drygt 2 timmar långa flygningen till Moskva serverades det en rejäl smörgås med valfri dryck och våtservett samt tandpetare (!). Blev riktigt imponerad. Landade på Sheremetyevo International Airport (SVO) strax före kl. 16.00. Det gick lätt att hitta på flygplatsen eftersom alla nödvändiga skyltar som textas på ryska (med kyrilliska bokstäver) också står på engelska med latinska bokstäver. Jag har dock läst lite ryska för några år sedan och fortfarande kommer ihåg det kyrilliska alfabetet och dess uttal, så för att fördriva tiden innan nästa flyg till Nizhny Novgorod gick jag runt och läste på olika skyltar. Så med lite kunskap om det kyrilliska alfabetet går många ord går att förstå och är lika som i engelskan och svenska.

Passkontrollanten i båset på Sheremetyevo International Airport var måttligt intresserad av sitt arbete men kontrollerade mitt pass och gav mig turistkortet som ska återlämnas till passkontrollen vid resan ut ur Ryssland. Att söka visum till Ryssland kräver en del förberedelser med papper hit och dit, men det var inte så krångligt som jag först trodde. Men man får vara beredd på att det kostar en del (1500 SEK).

Planet mot Nizhny Novgorod var heller inte fullsatt när boardingen var klar. Flygtiden var drygt 45 minuter och trots den korta distansen bjöd Aeroflot på både dryck och en rejäl smörgås – det kallar jag service eftersom många flygbolag knappt skulle bjuda på vatten på en sådan kort flygning. Planet landade på Nizhny Novgorod International Airport strax innan kl. 20.00. Eftersom jag inte checkat in någon väska var det bara att gå vidare till mötesplatsen där min transfer till hotellet väntade. Transfern till hotellet var beräknad att ta en halvtimme men på grund av vägarbeten längs vägen tog det drygt 1 timme. Vid ankomst till Hotel Alexandrovsky Garden var det bara att checka in och gå till middagen som väntade i hotellets restaurang. Senare på kvällen var det inte helt lätt att somna eftersom man var så exalterad inför morgondagen.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Sjuk hemlängtan
44 veckor sedan
Åter till Dubrovnik
44 veckor sedan
En gråmulen dag
44 veckor sedan
Shkodër och Krujë
44 veckor sedan
Slapp dag... igen
44 veckor sedan