Stöd Ukraina

Marlenes blogg

Söndag 21 Januari 2007

ORDLISTA

Det kan vara svårt att särskilja de olika boendeformerna, därför har Reseguiden skapat en enkel ordlista för att hjälpa dig hålla isär begreppen.

Hotell
Du hyr ett rum där standarden är mycket varierande beroende på hotelletsklassificering. De flesta hotellen använder sig av stjärnor för att på en 1-5 gradig skala markera hotellets standard. Desto fler stjärnor hotellet har desto bättre standard där fem stjärnor normalt motsvarar toppklass. Generellt sett motsvarar en stjärna en mycket enkel standard där lakan inte alltid ingår och städningen kan vara sisådär.

Obs! Boendestandarden kan variera stort mellan olika länder och städer då en mängd olika kriterier förekommer om hur klassificeringen ska göras. Med andra ord, ett fyrstjärnigt hotell i Berlin har inte nödvändigtvis samma standard som ett fyrstjärnigt hotell i Bangkok.

Bed and breakfast
Bed and breakfast är mindre och många gånger familjedrivna hotell där du hyr ett rum i samma hus som ägaren själv bor i. Du hittar bed and breakfast hotellen, eller B&B, som det brukar stå på skyltarna, främst i Storbritannien och på Irland men också t ex på Nya Zeeland. Frukost ingår alltid i priset och kan vara alltifrån traditionell engelsk frukost med korv, bacon och ägg till en lättare kontinental frukost.

Vandrarhem/hostels
Hostel betyder just vandrarhem på engelska och är ett av de billigaste boendealternativen. Standarden är enkel och på de flesta ställen finns kök att tillgå där du kan laga din egen mat. Vanligast är att dela sovsal med andra resenärer men det brukar också finnas dubbelrum att hyra. Denna boendeform är mycket populär bland backpackers.

Motell
Ett enklare hotell som ofta ligger utanför städerna vid större vägar. Stora möjligheter till parkering brukar finnas. Till skillnad från många hotell där rummen nås från en korridor inomhus går man vid ett motell in till rummen direkt från utsidan.

Lägenhet
Du hyr en hel lägenhet för din vistelse. Kök och badrum brukar vara standard. Priserna på lägenheter varierar kraftigt beroende på var den ligger. Exempelvis är lägenheterna i storstäderna oftast mycket dyra att hyra. Är ni många som reser och ska stanna några dagar kan det dock löna sig att kolla upp detta alternativ då kostnaden per person kan bli billigare än att ta in på hotell.

Campingplats
Du hyr mark på campingplatsens område där du ställer upp ditt tält, husvagn eller husbil. På vissa campingplatser finns även husvagnar eller stugor att hyra. Du får som betalande gäst tillgång till duschar, gemensamt kök och ofta också tvättstuga. En mindre butik brukar även finnas på campingplatsen.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

I [hjärta] Aruba
15 år sedan
Äter mig genom Aruba
15 år sedan
Framme!
15 år sedan
Aruba runt
15 år sedan
Väntar på flyget
15 år sedan