Stöd Ukraina

Gullsings blogg

1949 - Arboga
Resealbum: Skolresor

Nr 1 Mina allra första resor utomlands till Oslo i Norge och Aebeltoft i Danmark

Min första utlandsresa var till Oslo. Jag var med i ungdomsorkestern i Arboga. där vi bodde då och vi var på en liten turné, med uppträdanden tillsammans med ungdomskören. (där var jag också med). Vi reste med buss, först till Musikhögskolan i Arvika, tror jag det var. Då fick vi höra dem uppträda och så höll vi vår "konsert". Så gick resan vidare till Oslo, där vi inkvarterades i en gymnastiksal. Konsert förstås, men var det var kommer jag inte ihåg. Vi kom naturligtvis ut på sightseeing också. Så vi fick se Viegelandsparken och Holmenkollen bland annat.

För att vara snäll köpte jag med mig en flaska Coca-cola till min pappa, som hade varit till sjöss som ung. Jag trodde att det var någon slags sprit. Han skulle vara chevaleresk och gav mig den i stället. DET VAR INTE GOTT! Jag tycker det fortfarande.

En annan resa jag gjorde var med skolan igen till Danmark. Arboga hade Aebeltoft på Jylland som vänort, så vi blev med på en resa dit. Vi reste från Göteborg med färja till Fredrikshavn. I Aebeltoft bodde jag i en familj och fick uppleva dagliga rutiner hos dem. De lärde mig att säga "Rödgröd med flöde". Jag kan säga det rätt än i dag.

Det var ett tivoli på gång också. Det var en söt pojke, som bjöd mig på en tur i en slänggunga. Oj vad jag var mallig att någon ville bjuda mig. Jag var även och såg min första barnförbjudna film, Gilda, där. Det var en av flickorna, vars far var ägare till en biograf, som ordnade in oss. Den filmen glömmer jag aldrig. Har sett den någon gång sen dess också. Efter fjorton dagar fick jag med mig min danska vänninna hem. Men inte till Arboga, för mina föräldrar hade köpt ett gammalt soldattorp utanför Skövde, då hon fick följa med dit. Vi två gjorde bland annat en cykelutflykt till Varnhems kloster.

De här två resorna gjorde jag i vilken ordning????????? Kommer inte ihåg. Jag brukar säga, att när det är nåt jag för tillfället har glömt: "Det var ju mer än tio minuter sen. "

Min första charterresa gjorde jag i sällskap med min man och min yngste son till Solkusten och Torremolinos på tidigt 70-tal. Men se det är en annan sak.

Gilla
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet