Gullsings blogg

Januari 1972

Vår allra första flygresa med charter 1971

Vår allra första Charterresa.

Resan gick till Torremolinos på Solkusten. Det var år 1971, om jag inte minns fel. Vi, det var min man, jag och yngste sonen, som då var elva år. Då åkte man med propellerplan, som bullrade väldigt. På den tiden var man också så oskuldsfull, att man lät nyfikna passagerare komma in i cockpit och titta på alla konstiga grejor, som fanns där. Jag vet det, för det fick både sonen och jag göra.

Sonen i cockpiten med kaptenen.

Vi kom till Torremolinos på Nyårsafton eller Nyårsdagen. (Minnet är inte vad det borde). Men jag kommer ihåg, att våra vänner konstnären Åke och hans fru Ritva kom till vårt hotell med sin dotter Pia. Hon var då tio år.

Barnen fick vara kvar på hotellet och vi vuxna gick ut på kvällen till ett ställe, där Åke sa, att det inte var riktigt så turistinriktat. Det var föreställning med typisk spansk musik och dans. Vi kom nog rätt sent, så man var på väg att packa ihop. Men, vi satt längst fram i lokalen och då stannade man ett tag till. Min man råkade nysa och då tog sångaren upp en sång. Åke berättade, att han sjöng om min man och hans nysning. Vi begrep ingenting på den tiden. För min del har spanskan blivit lite bättre. Min man, mina barns far lever inte längre.


Vi fick bra guidning genom våra vänner, så vi promenerade upp till Mijas från Benalmadena Pueblo, som låg ovanför Benalmadena Costa. Det var en bra lång väg men mycket trevlig. Det var berg och bergsvägar. Vid sidan om gick det getter och betade, som barnen fick klappa om.

Lasse och Pia kramar om en get på väg till Mijas.

I Mijas köpte vi en sån där spansk solspegel. Den har sonen fått överta, eftersom han var med på den resan. Åke hade en butik i Benalmadena Pueblo, som hette Los Suecos. Där hade han sina konstverk i både batik och emalj. Vi var i Torremolinos tre gånger, min man och jag. Sonen var med de två. Första gången vi var där, såg jag i hans butik ett par: Riddaren och Jungfrun gjord i trä och emalj. Det blev inte något köp av, men året efter fanns den kvar och då hjälpte inga förmaningar. Den inköptes. Jag har den fortfarande på bästa plats på väggen.

Riddaren och Jungfrun. Jag har faktiskt visat den tidigare här.

En sak, som jag kommer ihåg från någon av de första resorna, är att det bodde romer i grottor, som låg på väg ner mot stranden där vi badade. (Inte speciellt mycket, för det var ju vinter.) När vi gick förbi, kom det småbarn springande, för de såg att min man tog bild på deras hem och ville att vi skulle fotografera dem. Jovisst kunde vi det. Vi tog ett foto av två småpojkar och sonen. Det var bara det, att de skulle ha betalt. Jovisst, vi var alldeles nyblivna turister och blåögda. Visst fick de nån liten peng och de blev glada.

Så här bodde romerna nedanför vårt hotell La Cascada.

Vi var också en vända in i Malaga och tittade på en tjurfäktningsarena och åt tapas i en bar. Jag förvånades att man kastade räkskal och annat rakt ner på golvet. Men barpersonalen gick ut med jämna mellanrum och sopade golvet rent.

Det här är tjurfäktningsarenan i Malaga.

Sista gången, när vi var nere där igen, åkte vi buss till Marbella och gick runt där. Det såg mycket trevligt ut. Men, eftersom min man gillade att titta på båtar, var vi nere i småbåtshamnen. Där såg vi en man, som stod och målade tavlor. Det har jag också foto på.

Berest konstnär.

Lustigt nog träffade vi på denne man på Tenerife i Puerto de la Cruz, när han stod där och målade. Ännu lustigare är, att jag och B. också har träffat honom där ännu senare.

En resa vi också företog var, att åka till Ceuta i Spanska Marocco med Spies. Det blev buss till en hamn ( kanske det var Algeciras) bortom Marbella och färja över Gibraltar Sund förbi Gibraltarklippan.

Väl i land hade vi en kvinnlig guide med och när vi kom precis utanför en stadsmur, ville hon, att just jag skulle hålla en lång orm på axlarna. Gissa om jag ville! NEJ!!!!! Hon fick hålla den själv.

Den här ormen vill guiden att jag skulle hålla. Resultatet visas här.

Så åkte vi ett tag och så småningom fick vi möjlighet att rida på kameler. Det gjorde vi i alla fall.

Gilla på kamel i Ceuta.

I stan, som vi var i, gick vi bland marknadsgatorna och tittade storögda. Vi blev tillsagda att följa guiden, för det var risk att vi skulle tappa bort oss annars. Faktiskt inhandlade vi ett överkast till äldste sonens säng. Det användes i många år innan det skattade åt förgängelsen. Vi drack te i ett vackert hus, med många utsirningar och målningar. Vi var förstås storögda som bara den.

En dag var vi iväg på en bussutflykt till ??? och Alhambra. Alhambra var ju från den tiden då morerna härskade i Spanien. Det var mycket vackert. Vi hade guiden med oss, men det var tvång, att man hade en spansk guide också. Det var nog få som begrep honom. Han sa förresten inte så mycket. Så var lagarna under Francoregimen. Jag tror inte att det är så nuförtiden.

En av alla bilder från Alhambra.

Efter det att vi hade besett Alhambra var vi i en romsk grotta, där vi fick se typiska spanska danser. Det var flera flickor, som dansade så fint. I taket på grottan hängde det kopparpannor.

Dansuppvisning för turisterna.

Ja, det blev första, andra och tredje charterresan, för det var ju så många år sen, så jag har blandat ihop dem lite. Men jag hoppas att du ursäktar.

En del av bilderna har fortfarande en "vit" ram. De har jag scannat innan jag kom underfund med hur jag skulle beskära dem.

Extra bilder sen jag skrev det här inlägget. Kanske Samba 10 känner igen sina eventuella arbetskamrater.

Dela med andra:    

Kommentarer
Busslasse säger:
Hej på dig mor.
Fint gjort av dig. Visst kommer jag ihåg den resan. Även att jag bara var elva.
Det var väldigt spännande i planet och jag minns också att vi åkte med Spies. Katalogerna var som gjord för en grabb. Flygplanet man skulle åka med var beskrivet med bild och marschfart och annat. Första resan var med propeller och andra, tror jag, var med jet. Kan ha varit då vi åkte till canarieöarna.
Postat 2016-08-25 13:19  Anmäl
Samba10 säger:
Hej igen Gilla!

Jo vist känner jag igen killen du hade som guide, tror till och med att jag själv hade han 1969 när jag var på min första resa innan jag själv började arbeta där!
Men minnet vad han heter har svikit mig!
Kan tala om att Spies-festen i Köpenhamn blev lyckad enligt gamla arbetskamrater, och att jag nog får några bilder därifrån så småningom, men tyvärr så är jag så dålig på att sända bilder till denna sida!
Kan bara om du skriver på privat mailen!
Hörde det hade brunnit i Mijas, men jag vet inte hur mycket skade det blev till slut!

Ha det!
Postat 2011-10-03 13:24  Anmäl
Samba10 säger:
Hej Gilla!

Gick in nu och tittade på denna sida och upptäcker att jag skrivit fel på mailadressen, typiskt mig!
Min mail är lernvik@hotmail.com
Postat 2011-10-02 04:45  Anmäl
Samba10 säger:
Hej Gilla!
Eller föresten övriga som har varit på Costa del sol på 70-talet!
Eftersom jag är så dum och inte får in foton så får ni gärna skriva på min privatadress, och svarar i mån av tid och fungerande data!
En som alltid har en bit av sitt hjärta i södra Spanien!

lernvi@hotmail.com
Postat 2011-09-04 03:35  Anmäl
Samba10 säger:
Hej Gilla!

Jag är sen som vanligt att svara dig!
Visst känner jag igen guiden på den nya bilden, men minnet har svikit mig vad han heter!
Men en annan kolega vet det säkert, men många gammla Spiesguider som fortfarande är i livet, är i kväll på "grisfest" i Köpenhamn eftersom Simon Spies själv skulle ha blivit 90 år i går och då ordnades denna tillställning som jag tyvärr inte kunde medverka på!
Men när guiderna kommer tillbaka till Cosa del Sol skall jag höra mig för vad han heter!
Jag skulle även sända dig en bild på Siv, men jag har inte kommit på hur man gör, min hårddisk jag har på halskotan är inte så säker på att skriva så här, så det får bli en annan gång!
Jag trivdes underbart att arbeta för Simon (mycket av hans nakenbilder mm, var bara reklam) han var en chef jag aldrig kan glömma och inte heller hans söta mamma Emma som jag har träffat några gånger!

Jag får sätta mig framför TV:n och trösta mig med en chokladbit eller varför inte en Lumumba (varm choklad med konjak som var så poppis på den tiden)!

Kram Samba 10
Postat 2011-09-02 17:26  Anmäl
Samba10 säger:
Hej Gilla!
Jag skulle ha svarat för länge sedan när jag fick detta tillsänt till mig via en väninna som visste att jag skulle bryta ihop av nostalgi!
Jag är nämligen nu en avdankad gammal reseledare som arbetade där under den tid du beskriver!
Jag arbetade bland annat på Spiesresor tillsammans med Siv Apiola som du har på fotot med ormen runt halsen!
Det är många år sedan jag träffade Siv men jag tror hon fortfarande bor kvar på Costa del Sol, det är det senaste jag har hört i alla fall!
Själv har jag så klart varit massor med gånger i Mijas, Benalmadena och även bott på hotel La Cascada några gånger där vi också hade under 70-talet våra informationsmöten!
Ja du, nostalgin bara växte när jag läste din berättelse om Gibraltar (som jag nu senare besökte när klippan öppnades från Spanskt håll) som då var stängt från Spanska sidan och Ceuta och jag förstår du besökte Tetuan under din resa och träffade lite ormtjusare!
Jag har kört dessa resor både endagars, tvådagars och senare även veckoresor när jag gick över och fortsatte på Tjaereborgs resebyrå!
Jag började resa till Costa del Sol 1969 och sedan var jag fast besluten att utbilda mig och arbeta där och så blev fallet fram tills slutet av 19980 då jag stannade i Sverige och fick sen en dotter -83 som jag har släpat ner till Costa del Sol ett flertal gånger!
Även Granada och Alhambra är minnen för mig då jag även körde dessa turer!
Det var så kul att läsa din berättelse och även dem som svarat dig, ja nostalgin bara öste ner över mig då jag normalt brukar resa tillbaka ett par gånger vart år och hälsa på gammla arbetskamrater som ännu är kvar, men tyvärr har sjukdom gjort nu så jag har inte varit iväg på tre å,r så då är internet mig en stor glädje då jag håller kontakt med Costa del sol den vägen för tillfället!
Nu finns det ju även skype så man kan både tala och se sina vänner denna väg som tur är!
Jag har även arbetat i Benidorm, London och Sri Lanka men närmast mitt hjärta är alltid Costa del Sol och helst det gammla Costa del Sol även om dom slängde räkskalen och fimpar på golvet på den tiden!
Tack för din berättelse och foton!
Jag har försökt fotat av något foto på Siv som jag har i mitt album! Men fick inte kläm på hur jag skulle få in fotot så det får vara!
Nostalgiska Anki
Postat 2011-08-25 04:51  Anmäl
Settimo säger:
Kul att läsa om dina minnen från La Cascada och Torremolinos, man kunde nästan tro att vi åkt tillsammans för nästan alla de platser du nämnder besökte vi också när vi var där samt bodde på samma hotell. Jag kommer speciellt ihåg just det med romerna och framförallt den stensatta gången som gick mellan stranden och hotellet man höll på att bränna upp fötterna om man inte hade sina badtofflor på sig. Sen kommer jag också ihåg att det låg en liten restaurang nere vid havet som hette Don Pedro och de serverade köttbullar och kyckling så det levde man på som unge hela den semestern närmare bestämt 1969.
Postat 2009-03-09 13:19  Anmäl
Anom säger:
Hej Tack för din fina berättelse, det var trevligt att läsa. Jag föll pladask för tavloran Jungfrun och Riddaren. Det är så trevligt att läsa om dina resor. Tack än en gång Jag håller fortfarande tummarna.
Lycka till MVH Mona
Postat 2008-03-02 13:26  Anmäl
Janne_s säger:
Tack för ditt fina resminne! Jag minns min första charterresa till Mallorca 1963, vi flög från Torslanda flygplats Göteborg, man reste i vit skorta kostym och slips, det röktes och skålades på planet, jag filmade resan med smalfilmskamera(dubbel 8) skall försöka få över en liten snutt till min reseguidensida!
Postat 2008-03-01 16:44  Anmäl
Reseglad säger:
Har nu läst din underbare beskrivning,hur det var att resa 1971.Kul att se bilder på platser som jag även har besökt,mycket har förändrats.
Postat 2008-03-01 16:04  Anmäl

Sida:12Nästa
Skriv kommentar
Arkivet

Senaste bildkommentarerna

Rika44
Rika44 säger om Gullsings bild "Reseledare från Spies.":
Intresant samtal ser du att vara på den tiden.
25 augusti 2011 09:44
Nickii
Nickii säger om Gullsings bild "Gilla på kamel":
Wow..underbar bild :))
13 april 2011 21:44
Visial
Visial säger om Gullsings bild "Tjusig ormtjusarguide":
Fy! Usch vad hemskt det ser ut! =)
12 augusti 2009 22:12