Stöd Ukraina

Bibchens blogg

Måndag 19 Maj 2014 - Haugesund
Resealbum: Norgeresa

Norgedagar

Norska vänner som maken och jag träffat på våra resor till Puerto Mogan bjuder oss till Norge för att fira nationaldagen 17:e maj och 200-års jubileet av grundlagen.
Vi flyger från Arlanda via Oslo till Haugesund. Där står de våra vänner och mottar oss på den lilla flygplatsen, och färden går vidare med bil till ön "Stord", där de bor. Bilresan är spännande genom det vackra landskapet och genom Norges djupaste tunnel "Bömlafjordtunneln" som ligger 260,4 m. under havet!
Den första middagen blir vi bjudna på en restaurang "Brygga 11" där kocken "Geir Skeie" vunnit flera stora tävlingar bl.a. "Beaucuse d´Or".
__________________________________________________________________________________

Nästa dag blir en utfärdsdag i gråväder, men vindstilla. Flera färjeturer och bilfärder genom tunnlar gör ett imponerande intryck på oss. Vårt mål är "Rosendal", där vi bl.a besöker "Steinparken".
Trots gråvädret kan vi uppleva det fantastiska landskapet med snöklädda bergstoppar, fjordar och fullt utslagen växtlighet. Det som imponerar mest i växtligheten är de uppstammade Rhodondendronbuskarna och Blodboken, också de stora vackra stenmurarna som omger trädgårdar m.m.
I "Steinparken" vandrar vi runt och ser på olika stenar från hela Norge. De är slipade och putsade på en sida, så att man kan se hur de ser ut inuti. Den röda stenen "Tulitt" är den norska nationalstenen. Vilka färger! Magnifikt!
"Steinparken er ein del av den naturfaglege formidlinga ved Folgefonna nasjonalparksenter. Parken er utforma av RosendalStiftinga i samarbeid med geologane Johan Naterstad og Øystein J. Jansen, Torgeir Garmo, Haakon Fossen, skulptør Bård Breivik, steinhoggar Rolf Karlsen og Torkjell Nerhus. Han er realisert med støtte frå Kvinnherad kommune, Hordaland fylkeskommune, Direktoratet for naturforvalting, Landsforeninga for folkehelse, og frå private.
Steinparken er alltid ope – gratis inngang. Velkomen!
Steinparken ligg attmed Vangssago, ved Mehlselva i Rosendal. Gå eller kjøyr frå Skålagato mot Baroniet. Rett før brua over elva ser du steinen og skilt til Steinparken." (google)

Tar en liten paus vid "Husnes båthamn", som utsetts till Norges bästa hamn när det bl.a. gäller service. Den är delvis betald av den stora alluminumfabriken ,som ligger alldeles intill.
Efter lunch far vi till "Rosendal", trädgården "Baroniet Rosendal", som är det slott som ligger mitt i den stora parken. Regnet öser ner, men vi får uppleva den stora parken med enorm växtlighet.
"Baroniet Rosendal ligger i Kvinnherad, Norge. Baroniet, Norges enda, etablerades av kung Christian V 1678. Slottet, som stod färdigt 1665, omnämns ofta som "Skandinaviens minsta slott". (Wikipedia)

Efter 10 timmars utfärd kommer vi åter "hem" till Stord och kan vila benen i soffan!
________________________________________________________________________________

Så blir det en solskensdag och vi gör ännu en utflykt. Denna dag är målet "Bömlo", där våra vänner har sin husvogn, som inte är en husvagn på svenska, utan en typ av stuga.
På vägen dit stannar vi till vid "Sagvågkaj", som är kantad av vita vackra trähus med stora utsiktsbalkonger över vattnet. Handelsboden är nedlagd och om vintern är det ganska dött här, men på sommaren är det livligt i hamnen. Fyra sommarkvällar träffas man på natten och fångar krabbor, som sedan förtärs tillsammans med andra skaldjur. Då sitter man vid uteborden, där även div. lekar äger rum, typ man spikar fast papptallrikar i bordet och serverar pannkakor med blåbärssylt, så gäller det att vara den som kan äta snabbast, fast med händerna på ryggen!!
Vi bilar vidare över storslagna broar och hamnar till sist på den gamla smala vägen, som leder fram till "Kulleseidkanalen"
"Kulleseidkanalen ligger ved tettstedet Finnås på øya Bømlo i Bømlo kommune i Hordaland. Kanalen ble ferdigstilt i 1856 for å lette båtene sin ferd mellom østsiden og vestsiden av Bømlo. Kanalen ble utvidet og gjort dypere og breiere i perioden 1927-1935 og består av tre kanaler (Austre, midtre og vestre kanal). Total lengde for kanalanlegget er 1,7 kilometer.1
I dag er kanalen et lite handelssted og turiststed, med blant annet dagligvareforretning, bensinstasjon og en populær gjestehamn. Det er planer om å lage et badeland ved Kulleseidkanalen." (Wikipedia)

Norrmännen är stolta över sitt land (med all rätt), och de säger att det finns tre kanaler: Suezkanalen, Panamakanalen och Kulleseidkanalen!
Det blir många tillfällen till skratt, när vi jämför våra språk. Typ i "Församlingshuset" bygger man nu en scen för att det ska spelas revy här. Tycker vi ju är lite speciellt för oss då förstås.

Efter ett glas vitt på husvagnens uteveranda i sol, blir det lunch hos vännernas vänner, som vi också mött tidigare i Puerto Mogan. Första gången jag smakar "Råmjölkspudding" med socker och kanel. Mums!
Hem och förbereda inför morgondagens stora festdag, stryka väninnans bonad (folkdräkt) och sätta upp flaggor och björkris på balkongen.
_________________________________________________________________________________

17:maj - den stora festdagen!!
Norska flaggor vajar överallt och det är verkligen "flaggväder". De flesta bär "bonader" (folkdräkter) från olika delar av Norge. Så praktfullt!! Andra är festklädda. Först kommer "barntåget", som passerar oss med musik. Sedan far vi till skolan, för att se barnen leka och äta glass i stora lass. Familjen samlas hemma (barn/barnbarn,bestefar), och vi blir bjudna på den traditionella "Römmegröten", "Fenalår" och hembryggd "Bocköl". Allt är gott, festligt och speciellt. På TV rullar bilder från festfirandet i hela Norge och även från andra länder.
Efter lunchen blir det dags att åka ner till stadens centrum och se stora tåget. Imponerande med alla folkdräkterna i olika färger, som såväl kvinnor som män bär. Flera musikkårer spelar och en del uppträdanden i tåget också.
Innan vi far hem, hinner vi med att se den stora kranen "Kvaerner", som är Norges största kran och som bl.a. lyfter de moduler som ska utplaceras på oljeplattformarna i Nordsjön. De väger ca 2000 ton. Vi ser också de livbåtarna, som ska ut på plattformarna. De byggs på Rosendalsvarvet. En stor grön båt är försedd med ett tjockt rör. I detta rör sugs laxen upp och forslars vidare i en bassäng på båten.

En flott avslutning på vår Norgeresa blir den familjemiddag vi får hemma hos ett av barnen. En festbyffé med vin.
Vi har väderturen med oss och kan inte annat än att säga varmt tack till våra "Puerto Moganvänner" Erling
och Bente med familjer!! :-)
Dela med andra:    

Kommentarer
Frazzeplutt säger:
Vilken upplevelserik resa!
Postat 2014-07-01 10:59  Anmäl
Bibchen säger till Peroerik:
Tack för alla dina kommentarer. Kul när någon läser texten också! :-)
Postat 2014-05-19 20:36  Anmäl
Peroerik säger:
Mycket trevlig läsning. Ja Norge är fantastiskt.
Postat 2014-05-19 19:57  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Slutspurten
38 veckor sedan
Meditationsvandring
38 veckor sedan
Min sommarsäng
38 veckor sedan
Kyrkbröllop
38 veckor sedan
Skur efter skur........
38 veckor sedan