Stöd Ukraina

Gubbar_pa_drifts blogg

Några dagar i "The big apple"

Vi landade strax efter 11 torsdags och det tog inte lång tid att ta sig igenom passkontroll och dyligt. Från JFK så går det inga flygbussar eller dyligt och att ta sig in till Manhattan med lokaltrafiken kändes för krångligt så jag tog en alldeles för dyr taxi. (Fasta priser) Ner på Lower Manhattan gick det smidigt att ta sig i alla fall och jag var inne på mitt boende redan vid 1-tiden. Bor nere i Chinatown på Bowery Street i ett riktigt litet kyffe med badrum i korridoren, men det funkar bra. Rummet är extrem litet med i princip bara plats för en säng och packningen på golvet bredvid. Påminner om de billiga hotellen i sydostasien på 80-talet.

Men stället är relativt billigt för att vara i N.Y. och så har det fördelen att vara nära till en del intressanta platser nere på södra delen av ön. Jag tog mig en promenad ned till ground zero som är den plats där world trade center-skraporna stod. På vägen dit passerar man Broadway, som sträcker sig hela vägen från 169: Street i norr ned till South Street vid The Battery. Vid ground zero finns ett par fina monument över 9/11:tragedin med namn på alla dödsoffren. Ett ställe för eftertänksamhet.

På hemvägen därifrån så passerade jag ett område med en massa Italienska restauranger och det tog mig en lite stund att inse att jag befann mig i Little Italy. Därifrån är det verkligen nära till mitt hotell.

Igår fredag tog jag mig en långpromenad via 5: Avenue ända upp till Central Park. På vägen upp så passerar man både Empire State Bulding, som när jag var upp 1975 var världen högsta byggnad, och Rockefeller Center. Väl uppe vid Central så spenderade jag ett par timmar inne i den park som är så älskad av N.Y.-borna och njöt av lugnet därinne. Det finns bänkar att sätta sig och vila på överallt och de har alla en liten tavla med ett namn på sig från avlidna personer som i sitt testamente skänkt en liten slant. Jag hittade en liten tavla med namnet Anders Hultman. Undrar om han levde ett långt liv här i staden?

Avslutade mitt besök i parken genom att ta mig ut till Guggenheimmuseet för att kolla in det. Det var mycket mindre utifrån än vad jag hade trott och jag var inte tillräckligt intresserad för att gå in. Därifrån tog jag en buss ned till Soho, som bara är några kvarter bort från mitt boende.

En av mina gamla travkompisar, Andreas Alm, är i staden tillsammans med sin moder och vi bestämde oss för att mötas på en båt vid namn Frying Pan NYC. Den ligger förtöjd vid pier 66 så jag tog tunnelbanan upp till 34:e gatan och tog en promenad därifrån. Passerade Madison Square Garden och även den byggnaden såg vid första anblicken mycket mindre ut än vad jag trott. Träffade Andreas och modern strax efter fyra så det fick bli en klassisk aw. med några pilsner.

Idag ska det regna, men det verkar inte bli riktigt så illa som prognosen förutspådde igår. Det värsta ger sig nog om någon timme eller två. Men hade inget särskilt inplanerat idag i alla fall.

/Conny
Dela med andra:    

Kommentarer
Gubbar_pa_drift säger till Marita59:
Ok. Uppe i den har jag inte varit sedan 1975, men visst när du säger det så är den inte så hög.
Postat 2023-10-07 20:32  Anmäl
Marita59 säger:
Något som var mindre än jag trodde var Frihetsgudinnan
Postat 2023-10-07 18:59  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Hemma.
3 veckor sedan
Två etapper klara två kvar.
4 veckor sedan
Sista rycket!
4 veckor sedan
Dagarna flyger iväg.
5 veckor sedan
Stillheten.
6 veckor sedan