Stöd Ukraina

Trebs blogg

Måndag 22 April 2002 - Mangalia

Mangalia, Rumänien

Long 28 34 E Lat 43 49 N

Planen att gå upp tidigt för att hinna upp till bergen i transylvanien sätts i verket, väckning kl 06:00. Vädret ler mot oss med solsken, men ingen större värme, man kan ju inte få allt.

Rumänien ser inte så olikt ut som Bulgarien vad gäller landskapet, hus i lite bättre skick och lite fetare hästar. Ganska många hästar, vi ser inte att man plöjer eller harvar med häst, men många kärror med en eller två hästar framför. Hästen som bruksdjur är tydligen vad som gäller. Landskapet är vackert med allt större och frodigare åkrar ju längre vi åker längs kusten. Det finns en del stora resort-områden uppkallade eftger planeterna, Saturnus, Neptunus och så vidare. Troligen lämningar efter den kommunistiska tiden. Andra lämningar är stayer som hyllar antingen kroppsarbete eller glädjen i att få ge sitt liv till det politiska systemet. Det finns en del pampiga officiella byggnader och en järvägsbro som är ett under av fackverk och nitade stålbalkar.

Alla vägskyltar är läsliga igen, nu låter språket som Italienska och navigeringen går lättare. Vi viker av från kusten och siktar mot Transsylvanien. Till slut börjar vägen stiga upp över slätten och bergen börjar. Med bergen börjar regnet, det åskar rejält och vi blir ordentligt blöta igen. Regnet håller inte i sig så länge utan det torkar upp rätt snart. Landskapet är otroligt vackert, vi slingrar fram i en dal med sidor som består av antingen fin lågväxt skog eller gräsbevuxna kullar som ser ut att höra hemma på en golfbana. Förmodligen beror det på de fyrbenta gräsklipparna som finns överallt.

Slutligen kommer vi upp på en högplatå och närmar oss staden Brasov, vårt mål för dagen. Vi kollar på ett par hotell, dom ligger runt 100 dollar utan att vara speciellt lyxiga. Helst hade vi hittat ett riktigt bra hotell med tvättservice, vi vet inte riktigt om fåren blir rädda för motorljudet eller vår lukt. Utanför det andra hotellet står det en gubbe och undrar, på engelska, om vi vill ha ett rum. Han har en kompis som hyr ut rum för 20 dollar, och vi kan parkera på gården. Han tar en taxi och vi följer efter, ett gigantiskt rum med åtminstone fem sängar och en gaseldad kakelugn. Vi tar det.

Packar upp lite och hänger en del på tork, sedan ut på stan för middag. Vi hittar ett Internetcafé som låter oss koppla upp. Dags att skynda tillbaka till rummet och skriva.

Vi har fått hjälp av en "spökskrivare" (Tack Rosa!) med den engelska översättningen, men tyvärr strular våra bildlänkar där, så det dröjer en liten slund till innan det kommer uppdatering. När vi ändå pratar om bilder, tyvärr är det fortfarande felfunkis på kameran, så ni får hålla tillgodo med trext och kanske en karta.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Sundsvall
16 år sedan
Sundsvall
16 år sedan
Gävle
16 år sedan
Göteborg
16 år sedan
Kinnekulle Ring
16 år sedan