Stöd Ukraina

Peroeriks blogg

Tisdag 27 Maj 2014 - St Julian's

Malta och Gozo

Nu är jag åter hemma efter ytterligare en kundresa med Swedbank, arrangerad av Specialresor i Karlstad. Det var sjunde gången vi var med på en resa av detta slag och vi är lika nöjda som vanligt.

Dag 1
Träff på Brunkebergstorg kl. 04.00 krävde taxi från Söder. Buss till Arlanda och flygning ca 4 timmar med SAS till Malta. Vi landade ca 11.00 och for direkt till en gemensam lunch i Birgu, en av de så kallade tre städerna i närheten av Valetta. Restaurangen, Sottovento, låg vid en av de många hamnarna där stora lustjakter och segelbåtar trängdes vid kajerna.
Vi åt en trerätters lunch med typiskt maltesiska smårätter till förrätt och grillad svärdfisk som huvudrätt.
Efter lunchen for vi till vårt hotell, Cavallieri i St. Julians. Hotellet ligger alldeles vid havet vid St. Julians Bay. Vårt rum som låg på fjärde våningen var ett hörnrum med stor balkong med utsikt åt två håll.
Eftermiddagen var fri för egna aktiviteter och vi valde att testa poolen. Härlig soluppvärmd saltvattenspool där man flöt som en kork.
Jag provade också att bada i havet i det kristallklara vattnet.
Till kvällen var det 3-rätters middag på hotellet

Dag 2
Frukost på hotellet vid sjutiden. Inte den bästa hotellfrukost jag ätit på denna typ av resor men helt OK.
Sedan tog vi en promenad på tre kilometer utmed strandpromenaden och därefter badade vi både i poolen och i havet.
Kvart över tio for vi med vår buss in till Valetta för en guidad stadspromenad under ledning av vår fantastiska lokalguide, Fredrik, en skåning i förskingringen, gift med en maltesiska och bosatt på Malta sedan ca 15 år.
Vi började vår dag i Valetta med att besöka The Malta Experience. Det är en ca 45 minuter film som berättar om Maltas 7000-åriga historia. Det är verkligen något jag vill rekommendera för att ge en god bakgrund till fortsatt utforskande av Maltas många intressanta platser.

Vi Vandrade sedan en bit genom Valettas trånga gator för att sedan äta en gemensam lunch utomhus under parasoll på Eddies Café.
Sedan kom dagens höjdpunkt, ett besök i Johanneskatedralen, en fantastisk kyrka. För att förstå den överdådiga utsmyckningen i kyrkan krävdes verkligen en kunnig guide, och Fredrik uppfyllde väl det kriteriet.
Efter besöket i kyrkan vandrade vi åter runt, ledda av Fredrik. Vi besökte bl a Upper Barraka Gardens, en park med vackra planteringar och en härlig utsikt över Grand Harbor.

På kvällen gick vi till restaurang Bianco nära vårt hotell i St Julians. Där åt vi en mycket god havsabborre, givetvis med både för- och efterrätt.

Dag 3
Efter frukosten, morgonpromenaden (5 km) och bad i havet, åkte vi till Sliema, närmsta grannstadsdelen/-staden där vi startade en ”Harbor cruise” med Captain Morgan. Det var en guidad båttur i Valettas omgivningar under ca 1,5 timmar. Vi fick då se alla de olika naturliga hamnarna som gjort att Malta varit en så intressant plats för många under historiens gång. Då man ser Valetta med omgivningar från vattnet upplever man också att det är ett mycket befäst område. Forten är många.
Det är inte bara Johanniterriddarna som byggt fästningar på Malta, här fanns befästningar före dem. De kom inte till Malta förrän 1530. Det var då man börja bygga Valetta som är uppkallat efter stormästaren Jean de la Vallette.
Här skulle jag kunna berätta mycket av det vi under denna båttur fick lära oss om Maltas historia men jag överlåter till läsaren att själv läsa på officiella turistsiter om Malta.
Då båtturen var avslutad vandrade vi tillbaka till St Julians utmed strandpromenaden vid St Julians Bay (ca 5 km). På vägen hittade vi en bra restaurang alldeles vid vattnet. Där åt vi vår lunch.
Efter några timmars ledighet på eftermiddagen var det tid för kvällens begivenhet, en utflykt till ett gammalt kalkstensbrott ”Lime Stone Heritage” för en Maltesisk folklorekväll med buffémiddag och underhållning. Det blev en något kylig men mycket god och trevlig kväll. I kalkbrottet fanns även ett museum som visade hur man brutit de kalkstenar som än idag huvudsakligen används vid husbyggen på Malta.

Dag 4
Denna dag var fri att disponera efter vars och ens eget önskemål. Vi tog som vanligt en promenad, badade och därefter for jag med lokalbussen in till Valetta för att leta upp ett par geocachar. Hustrun stannade på hotellet.
Att åka lokalbuss på Malta är en upplevelse. För några år sedan var det en upplevelse för att bussarna var så gamla. De är numera erasatta av moderna bussar men tyvärr har de bara en dörr fram. Det gör att ingen egentligen vill gå och sätta sig eller stå längre bak i bussen eftersom avstigning måste ske där man steg in. Extra besvärligt blir det då någon stiger på medförande barnvagn eller något annat skrymmande som helt blockerar mittgången. Upplevelsen kompenseras dock av att det är billigt att åka buss. För endast € 1,50 får man åka obegränsat under 24 timmar.
Det var mycket varmt både att gå runt inne i Valetta och att åka buss så det blev en fantastisk njutning att svalka av sig med bad i havet och poolen efter återkomsten till hotellet.

Till kvällen blev det åter en 3-rätters middag på hotellet.

Dag 5
Tidig frukost och avresa från hotellet redan kl. 08.00. Alla var på plats i bussen i god tid så att vi hann upp till färjan till Gozo kl. 09.00.
Gozo är den näst största av de Maltesiska öarna och där skulle vi tillbringa denna lördag. Överfarten tar ca 25 minuter. På vägen passera man ytterligare en ö, Comino. Denna ö har bara tre fasta innevånare. Här finns en borg/kastell där flera filmer spelats in bl. a Greven av Monte Christo.

Väl över på Gozo for vi direkt upp till Dwerja för att se på klippformationen ”Det blå fönstret”. Här kan man också, dagar då havet är lugnt åka båt genom en naturlig grottkanal i kalkstensberget. Detta var dock inte möjligt då vi besökte platsen.
Efter att ha beskådat det blå fönstret for vi mot huvudorten på ön, Rabat. Där gjorde vi en liten rundvandring innan det blev en stund över för fritt kringströvande.
På jakt efter ytterligare en geocache begav jag mig upp till Kastellet och fick därmed också en fantastisk vy över hela Gozo.
Från Rabat for vi till målet för dagens lunch, en vacker bondgård omvandlad till restaurang, Ta´Frenc. Det är den vackraste restauranglokalen av dem vi besökte under resan.
Besöket på Gozo avslutades med ett besök i Xlendi som ligger vid en djup vik där många av oss passade på att ta ett uppfriskande bad från klipporna.
Sedan bar det av mot färjeläget för återfärd mot huvudön Malta.

På kvällen vandrade vi åter till en restaurang i hotellets närhet. Här fick vi som så önskade möjlighet att äta den Maltesiska specialiten kanin. Det var riktigt gott och ett väldigt mört kött. De som inte åt kanin valde en utmärkt tillagad havsabborre. Naturligtvis var det både för- och efterrätt även till denna måltid.

Dag 6
Denna dag började som vanligt med frukost och bad och därefter utflykt till templet Hagar Qim, ett monolittempel som uppförts av de första bosättarna på Malta för ca 7000 år sedan. Det finns flera tempel av liknade slag på Malta och Gozo men detta är det största. Det stenåldersfolk som byggde dessa tempel var inte krigiska. Det är inga försvarsanläggningar och man har inte funnit några vapen.

På vägen till Hagar Qim gjorde vi ett kort stopp vid ett annat turistmål på Malta, den blå grottan, också den en fantastisk naturformation väl värd att beskåda.

Från denna förhistoriska plats for vi sedan till den charmiga fiskebyn Marsaxlokk där det varje söndag är marknad. På marknaden kunde det mesta köpas allt från nyfångad fisk till kläder, skor och diverse krimskrams. Vi nöjde oss med att titta på varor och folkliv samt att beundra de vackra färgrika traditionella fiskebåtaran i hamnen.
Före återfärden till hotellet hann vi med att ta en lokal öl på en av barerna i hamnen.
På eftermiddagen hade vi fri tid och vi hann som vanligt med att bada i havet.

Eftersom vädret börjat ändras från det fantastiskt soliga och varma som gällt hela veckan hittills mot mer molnigt och lite regntungt serverades kvällens grillbuffé under tak på hotellets terrass på åttonde våningen. En middag med många olika rätter, så man behövde inte gå till sängs hungrig denna kväll heller.

Dag 7
Denna vår sista hela dag på Malta hade vi fri förmiddag men nu var det inte möjligt att bada vare sig i havet eller i poolen. Det hade under natten blåst upp till storm. Hela Medelhavet tryckt på. Det tjöt av den starka vinden runt hotellbyggnaden och det gick knappt att gå ut på vår balkong. Vågorna slog upp i höga kaskader vid klippor och pirar och alla båtar som under veckat legat på svaj i St Julians Bay var förda i säkerhet.

Vid 13-tiden for vi på resans sista utflykt där vi började med ett besök på en vingård. På vingården som anlagts efter andra världskriget på det gamla RAF-flygfältet bjöds vi på tre olika viner samt en som man sagt enklare plocklunch. Den ”enkla” lunchen bestod av åtta stycken ”snittar”, vilka flera av dem varken var små eller enkla. Dessutom servardes kaffe och därtill en kaka.
Hur vinet var kan jag inte uttala mig om eftersom jag inte dricker vin.

Efter vingårdsbesöket for vi till Maltas gamla huvudstad Mdina där vi först gjorde en guidad tur genom de smala gränderna och sedan fick lite tid att gå omkring på egen hand. Från Mdina som är högt belägen har man en utmärkt utsikt över en stor del av Malta.

Som avslutning på dagen och även resan for vi direkt till restaurangen där vi skulle äta vår migddag. Restaurangen ligger rätt över vattnet från hotellet och heter Piccolo Padre. Den del där vi var placerade är en utbyggd veranda som står på stolpar i vattnet. På grund av de höga vågorna kände man då och då hur lokalen skakade till från kraften av en våg som slog upp under golvet.
Mat och dryck var dock bra även denna vår sista kväll tillsammans.

Dag 8
Hemresa. Efter frukost var det bara att packa det sista och checka ut. Vi for till Malta flygplats kl. 09.00 och planet avgick kl.11.30.
Flygningen hem gick problemfritt och vi landade på Arlanda några minuter före schedule.
Vi tog buss och pendeltåg hem medan många av de övriga resenärerna åkte med den abonnerade bussen in till Brunkebergstorg.

Sammanfattningsvis var vi en stor upplevelse rikare efter denna vecka på Malta. Nya kunskaper. Nya bekantskaper och en liten längtan att återvända till Malta, då gärna med samma fantastiska guidning.
Tack Fredrik, Helen, Jannicke och Petter för en mycket minnesvärd vecka.
Dela med andra:    

Kommentarer
Brigitta säger:
Låter som en trevlig resa. Och Swedbanks resor är både bra och intressanta.
Postat 2014-06-21 21:18  Anmäl
Peroerik säger till Bibchen:
Det var helt fantastiskt. Malta är ett mycket spännande resmål. Vår guide Fredrik (skåning från Hässleholm) gjorde det än mer intressant med mycket kunskap och mycket humor.
Postat 2014-06-04 21:29  Anmäl
Bibchen säger:
Många promenader och mycket mat! :-) Samt lite annat smått och gott. Kul resa!
Postat 2014-06-04 20:11  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet