Stöd Ukraina

Moniqes blogg

Onsdag 27 Augusti 2008 - Ulaanbaatar

Kylig morgon med minusgrader

Minusgrader, tidigt på morgonen när tåget glider in, försenat på stationen. Tar farväl av det danska paret. Letar upp vår guide och chaufför på stationen. Sätter oss i en bil och fortsätter resan ut på landsbygden. Solen strålar, en underbar morgon. Vi åker i ett böljande landskap med höga kullar och slätter. Mongoliska ger (tält), flockar med hästar och får. Vi åker till Gobi Moon där vi skall bo i natt. Det är fortfarande tidig morgon när vi kommer fram.

Vi installerar oss i vår Ger, äter lunch och vandrar runt på kullarna. Det är en hisnande och underbar känsla. Vi är så nära himlen, det är alldeles tyst, inte ett störande ljud. Endast några hästar och får som hörs ibland. Man kan se en ensam ryttare långt borta i horisonten. Det går inte att beskriva skönheten.

Vi åker på utflykt. Första anhalten är Manzushir Monastery, ett f d tempel som fram till 1937 var bebott med munkar då det förstördes av ryssar. Platsen är vckert belägen längts in i en dalgång. Man kan se lämningarna efter byggnaderna, endast ett hus är kvar.

Vi fortsätter sedan till campen där vi bor, vidare till en nomadfamilj dit vi är inbjudna. Vi går in i deras Ger, stor med flera bäddplatser, köksbord och skåp. Men kan rivs ner och flyttas på 45 minuter. Vi blir bjudna på youghurt gjord på mjölk från ett sto. Därefter får vi jake-sprit. Det är också gjort på mjölk. Youghurten är god, jake-spriten så där...

Sedan åker vi tillbaka till campen igen. där väntar nu 2 hästar på oss. Vi ger oss ut på en två-timmars ridning över slätterna. Finns liksom inget slut, det är oändligt.

Tillbaka är det skönt med en dusch och därefter kvällsmat, typisk mongolisk, så där god. Kvällen är vacker, helt stjärnklart. Vi ser ett stjärnfall och hör det sprakar, det är hundratals stjärnor.

Vår kamin i Ger-en eldas med torkad ko- och hästspillning. Det ger en oerhört härlig värme.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet