Stöd Ukraina

Bibchens blogg

Tisdag 6 November 2012 - Stockholm

Konstutställningar

Jag är tydligen en så´n som ofta råkar ut för olika missöden på pendeltåget. Bussen i tid, tåget i tid. Allt i sin ordning, och jag beräknas ha god tid på Centralen för att hinna buss 65 till Nationalmuseum. Men så går strömmen!! Strax innan vi kommer helt in på Centralens perrong, och där står vi. 65:an försvinner, 20 min. till nästa buss. Telefonsamtal till väntande väninnan.
Bättre att jag går i.st., tänker jag, och se jag hinner fram före nästa buss! Krama väninnan, toabesök, snyta näsan och hänga in kappan i betalskåpet. Sedan är det bara att visa mitt "Kulturkort" och komma undan med 60:- i entré i.st. för 100:-( pensionärspris)! :-)
Nu är vi här på andra våningen där utställningen "Ljus och Mörker" ger en fascinerande bild av hur konstnärer på olika sätt löser ljusförhållanden på sina alster. Intressant för en amatörfotograf som jag, och många idéer skapas i mitt huvud. 1 stor sal och 3 mindre mättar dock vårt bildseende.

LJUS och MÖRKER Nationalmuseum
"Skymning och norrsken, dagsljus, gasljus och flammande eld. Upplev hur konstnärer har avbildat olika slags ljus och använt sig av det för att skapa djup och atmosfär. Se nordiskt sekelskiftesmåleri, foton, konsthantverk och design med ljusanknytning." (Google)

Vi samlar ihop våra intryck och tankar och drar iväg till en fikastund på "Hotell Lydmar" alldeles intill. Nationalmuséets källarlokal lockar inte till dagens fika, när solen skiner på det glittrande vattnet utanför.
Cappucinon får godkänt och efter trevlig väninnesamvaro går vi över "Kungsträdgården" till galleri "SO Stockholm ", där Agneta och Carolina Gynning har en gemensam utställning. Häftigt - helt motsatt dagens första utställning!
Får en stunds snack med mamma Agneta, som också bott i mitt Skanör/Falsterbo.

AGNETA GYNNING
"Agneta Gynning är skulptör, Viktor Praznik, skulptör och exjugoslav bosatt i Sverige, har inspirerat henne att specialisera sig i brons och marmor. Praznik var inte bara hennes handledare i skulptur han introducerade henne också till Italien. Agneta återvänder till Pietrasanta årligen för att arbeta i marmor.
Förutom att arbeta med material som brons och marmor, arbetar Agneta även med glas. Hon vill utforska och gestalta känslor och söker sig gärna till nya material för att utveckla sitt formspråk. Det senaste materialet är gummi som hon kommer att visa en serie skulpturer av på Biennalen i Florens i december 2011. Gummiskulpturerna utvecklar Agneta tillsammans med Sven-Ingvar Olsson på Helsingborgs gummifabrik. Agneta hade sin första utställning 1995. Hennes arbete har visats i Skandinavien och södra Europa.
I Sverige kan du hitta Agnetas skulpturer både i offentlig miljö och i privata samlingar" (Google)

CAROLINA GYNNING
"Carolina föddes i Helsingborg den 6 oktober 1978 och levde sina första år i Höganäs, men växte sedan upp med sin familj i Falsterbo. Carolina har berättat att hon var blyg som liten men förändrades över en natt till en vild tjej. Hon gick estetiska programmet med inriktning bild & form på gymnasiet Spyken i Lund, och vid sidan om gymnasiet gjorde hon diverse modelljobb i Sverige.
Hon är dotter till konstnären Agneta Gynning som hon delar sin passion för att måla med." (Google)

Vägen hem går via julutställning!!! helt i vitt/silver på "Illums Bolighus". Där är det ljust, varmt och mycket frestande för plånböckerna. Det och det och det ..................................................
får skrivas på önskelistan till Tomten! :-)
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Slutspurten
37 veckor sedan
Meditationsvandring
37 veckor sedan
Min sommarsäng
37 veckor sedan
Kyrkbröllop
38 veckor sedan
Skur efter skur........
38 veckor sedan