Stöd Ukraina

Susabels blogg

Måndag 8 Mars 2010 - Kap Verde

KAP VERDE - SAL och San Vicente jul/nyår 06/07

SAL - Santa Maria

Majoriteten av de svenska resenärerna som besöker Sal är barnfamiljer eller par i 30-årsåldern. Sedan finns det även mycket italienska och franska surfare. Dessa håller sig oftast i sin egen grupp och beblandar sig inte så mycket med övriga turister.

Endast sol och lata dagar. Är du ute efter fest och stoj så är Sal fel ö.
Glöm det svenska tempot och koppla på semesterhjärnan på en gång. Här är det NORMALT att få vänta i 40 minuter på att få in maten man beställt.

På Sal pratar de portugisiska blandat med deras kreol. De flesta är ganska dåliga på engelska, men kan du franska och/eller portugisiska så klarar du dig mycket bra.
Sals egen befolkning är inte så vana vid krävande turister än, så det gäller att ha tålamod. Tex kan det vara svårt att beställa något som inte finns på menyn. Står det smörgås med ost och skinka så är det så, och en tomatskiva att lägga till kan man inte alltid få…

Bor du i Santa Maria så kan du stan efter 2 dagar. Stan består av ca 2 gator. Många små lokala barer får man leta efter på smågator och där ska man vara försiktig när mörkret faller på.

Största delen av ön är väldigt torr och liknar mest ett platt månlandskap med en och annan bergstopp. Det har inte regnat på 13 år på Sal så allt dricksvatten importeras. En och en halv liter kostar ca 25 sek.
Man försörjer sig på bland annat en saltanläggning, ”Salina”, den kan man besöka och även ta sig ett flytande dopp i.
Inom ett par år kommer där finnas ett hotell och en SPA anläggning med produkter från saltanläggningen.

Marknader
Det finns många Senegaleser på ön som jobbar på deras lokala marknader där man kan fynda träskulpturer, halsband etc.
Oftast står de och väntar in turisterna i början av stan, för att sedan guida dom igenom den och fram till deras market. Ett ganska bra sätt att få bra information om stan, men glöm inte att vara bestämd. Vill du inte köpa något på marknaden så behöver du absolut inte göra det, säga bara ifrån vänligt men bestämt.
Alla Senegaleser talar franska.
Och glöm INTE att pruta! Ge dig inte, du kan få ner priset med nästan 70% hos dom flesta.

Övriga affärer
Det finns inte så stort utbud av shopping på Sal. Surfshoppar är populära och ligger tätt efter varandra. Här går det inte att pruta.
Dock kan jag rekommendera att ta med solkräm hemifrån, speciellt under lågsäsong (våran vinter) kan vara svårt att hitta på plats.
Internet finns och är mycket billigare ute på stan än på hotellen.

Taxi
Taxi är relativt billigt att åka. Av någon anledning har dom dock tagit bort bälteshållaren i bak. Själva bältet hänger kvar, men det går inte att låsa fast det. Om man vill så kan man bråka sig fram till att det kommer fram. Det tar ett tag, men det går oftast. Och det kan vara värt det, för dom kör inte sakta här.


SAN VICENTE - Mindelo

Musikens ö.
Passa på att shoppa lite Kap Verdiansk musik här, såsom Cesaria Evora och Jorge Neto.

Här är alla mycket mer gästvänliga och kan bra engelska.
Mindelo är mer storstad och här festas det natten lång! Speciellt nyårsafton. Då slutar festen runt 10.00 dagen efter och sen fortsätter den på kvällen igen. ALLT är stängt den 1 januari.

Generellt så är det mycket billigare i Mindelo än på Sal. Här kan du få en pizza och tre öl för ca 60 sek. en 25cl öl kostar runt 10 sek. Även vattnet är billigare.

Det finns även mycket mer tiggare i Mindelo, mycket barn som satt själva tiggandet i system, men man lär sig ganska snabbt vilka som behöver och inte behöver din växel…

Taxi
Många chaufförer vill även boka tillbaka resa med dig, då bestämmer man tid för upphämtning och han kommer. På tillbaka resan är det vanligt att man får hans mobilnummer så att man nästa gång ringer direkt till honom. Kan vara bra att fråga efter det själv om man inte får det självmant, speciellt om man känner sig trygg med just den chauffören.
Taxi är mycket billigt här och det lönar sig att ta den istället för lokalbussen.

TACV – Inrikes flygbolag
Ska du förflytta dig mellan öarna så är flyget ett bra sätt. Men observera att du kan räkna med allt från 4 timmar till en dags flygförsening. Det är ”normalt” här och sällan är det att ett plan går på tid. Så se till att ha några dagar tillgodo så att du inte missar något viktigt flyg hem. Än så länge är den internationella flygplatsen på Sal, men i februari ska den även stå klar på San Vicente.
Nära flygplatsen, San Pedro, ligger öns underbaraste strand. Om du ber taxichauffören köra dig till stranden vid flygplatsen så vet han vilken du menar.

BÅT
Det finns två olika sorters båtar som går mellan San Vicente och San Antao. Samma sträcka men med olika priser.
Lokalbefolkningen åker oftast med den billigaste, där guppar det hej villt och man står oftast packad som sillar, folk blir sjösjuka och ja, ni förstår…
Välj den som är dyrast. Den är även säkrast och man får plats och slipper trängas.
Resan över tar ca en timme.

Det går även att åka båt mellan tex Sal och San Vicente, det tar ca 8 timmar och kostar runt 30E.

Kreditkort
VISA funkar bra att använda i bankomater som finns både på Sal och San Vicente. Däremot fungerar inte Mastercard, bara om du går till banken och tar ut manuellt och räkna då med minst 2 timmars väntetid…

Sammanfattning av öarna: Ett riktigt KAP ;-)
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet