Stöd Ukraina

Trebs blogg

Tisdag 13 December 2005 - Jaipur
Resealbum: Dreamtrip

Jaipur, Indien

Lat N 26° 55,00', Long E 75° 48,09'
Idag: +22 °C (71.6 °F) 13 Dec 2005

När vi för sju år sedan besökte Jaipur var det skottlossning och utegångsförbud. Då hann vi inte se något av staden eftersom vi var tvungna att stanna inne på hotellet. Men nu råder vi bot på detta.

Pink City är ett annat namn för Jaipur. Hela gamla stan är nämligen målad i en rödrosa färgton. Det hela började år 1876 när Maharadja Ram Singh lät måla hela staden i gästfrihetens färg – det vill säga rosa för att välkomna den dåvarande Prins of Wales. Sedan dess har staden förblivit rosa.

Idag besökte Jantar Mantar, ett observatorium som byggdes på 1700-talet. Det är ett jättecoolt ställe. Hela trädgården är full av mystiska skapelser som ser ut som groteska skulpturer som tills man får en förklaring. Vi hyrde en jättebra guide som var astrolog som berättade massor av intressanta saker. Helt fantastiskt vad de kunde på den tiden!

Det fanns flera enorma solur – det största var 27 meter högt som mäter tidsenheter om 20 sekunder. Varje timme flyttades mätskuggan hela fyra meter. Snacka om att vetenskapsmannen Jai Singh var tidsfanatiker. Det finns flera stora mätinstrument för att kolla vilket stjärntecken man fötts i. Catharina pekar här ut sitt stjärntecken stenbocken. Dessutom hade samtliga 12 stjärntecken hade sitt eget mätinstrument för att kolla vart accenten ligger för respektive tecken. Det talar om vilka egenskaper en person kan tillskrivas beroende på när inom stjärntecknet en person är född. Mycket intressant och väldigt imponerade!

Därefter besökte vi ett litet sagopalats som heter Hawa Mahal. En maharadja byggde det för hovets kvinnor. Genom gallerförsedda fönster med små fönsterluckor kunde de följa stadens folkliv utan att själva synas.

Catharina avslutade dagen i Jaipur med at gå på salong och vaxa benen . Det gäller ju att förbereda sig för badsäsongen i Goa.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Sundsvall
16 år sedan
Sundsvall
16 år sedan
Gävle
16 år sedan
Göteborg
16 år sedan
Kinnekulle Ring
16 år sedan