Stöd Ukraina

Lipets blogg

Söndag 2 Augusti 2009

Hemma igen!

Borta bra men hemma bäst...näe...tycker nog att borta är lika bra!

Vi har haft en underbar liten tripp till vårt "hemland" Finland. Just Helsingfors har vi inte besökt på ett par år så det känns lite roligt att komma dit igen.

Det som slår en är att man inte behöver åka så långt för att hamna i en annan "kultur". När vi kliver av båten välkomnas vi av de ryska kvarlevorna i form av Helsinkis kyrkor. De ser ut som slott placerade högt upp så de verkligen ska synas. Överhuvudtaget upplever vi många av Helsingfors byggnader som influerade av det ryska väldet trots att mycket bombades under kriget.

Däremot har människorna förändrats. På 70-talet syntes det på människorna att de levde under andra förhållanden än vi i Sverige. Det var som att resa bakåt i tiden c:a 20 år. Nu är det nästan tvärtom. Helsingfors är en levande stad som ändå inte känns så "stadslig". Hemtrevlig är kanske ett bra ord för att beskriva den.

Marknaden är som att komma ned till medelhavet. Allt och inget säljs! Många köper med sig en påse bönor, körsbär eller något annat som de tar med sig till cafeérna eller restauranterna. Där beställer de in något att dricka, med eller utan alkohol. Sedan sitter de där i ett par timmar, äter sina medhavda "snacks", fikar och pratar. Tänk om vi skulle ta med en påse från torget här hemma och sätta oss på en uteservering och äta! Ajabaja!

Många samlas i parken där det är levande musik. En grupp spelar finsk folkmusik och får visslingar och applåder efter varje nummer. Parken är full med folk, säkert många som liksom vi själva bara har en dag på sig men det är livfullt! Mimartister och andra som underhåller och glatt ställer upp för foton.

Vi fortsätter upp mot centrum, en visit till domkyrkan som utifrån ser ut som ett snövitt palats. På torget framför står en staty av tsar Alexander och vaktar de många trapporna upp till kyrkan. Vi kämpar oss upp och går in. Inredningen är mer sparsmakat enkel. Det blir en kontrast mot den flådiga utsidan!

Statyer (med tillhörande fåglar!) finns det väldigt många, också ett ryskt arv kanske?

Själva centrum är inte så olikt "alla andra centrum". De vanliga affärerna, Lindex, HM, Stadium osv. Inte så mycket för oss, det har vi hemma tycker vi så vi avviker ganska snabbt därifrån. Vi går ett varv förbi presidentpalatset och ännu en kyrka som är stängd pga bröllop. Hamnen är full med båtar av olika slag. Tiden räcker inte riktigt för en ordentlig guidad tur, de tar visst fyra timmar och då missar vi båten, men nästa gång ska vi nog börja med det! Man missar så mycket intressant när man bara strosar runt planlöst som vi gjorde denna gång.
Dela med andra:    

Kommentarer
Silvana säger:
Min sambo var i Helsingfors på tjänsteresa och blev mycket förtjust i staden. Den finns med på min "planerade städer att besöka" lista men är lite skraj för långa båtresor efter en mardrömsresa till England för några år sedan men det går ju förstås att flyga. MVH/ Silvana
Postat 2009-08-05 17:56  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Hemma igen!
14 år sedan
Murphys law?
14 år sedan
Semester...
14 år sedan
Lyxresa bokad...
14 år sedan