Stöd Ukraina

Fredde_ystads blogg

Torsdag 16 Augusti 2007

Favoritställen i Berlin

Tio tips till Berlinresenärer

1) Ta en titt in i den hypermoderna, åttkantiga kyrkan "Puderdosan" på Breitscheidplatz. Oavsett väder får man uppleva ett blått, rogivande ljus där inne. Det kostar inget att gå in men personalen uppskattar om man lägger 1 Euro i sparbössan. Gör man det får man dessutom ta ett äpple =) Puderdosan ligger alldeles intill Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche. Närmaste U-bahn-, S-bahn och busstation är Kurfürstendamm men det är i princip lika nära från Bahnhof Zoo.

2) Wittenbergplatz (på gångavstånd från ovan nämnda kyrka). Ett torg med småstadskänsla. Här finns ett flertal prisvärda lunchrestauranger och alldeles intill uteserveringarna är det oftast en livlig marknad med tonvikt på mat. Att komma hit på våren när sparrissäsongen just dragit igång är att rekommendera. 50 meter från torget ligger jättevaruhuset KaDeWe för den som vill ägna sig åt "seriös" shopping. Glöm inte heller att beundra U-bahnstationen på Wittenbergsplatz som är en av Berlins äldsta och ritad av den svenske arkitekten Alfred Grenander.

3) Museum an der Mauer (Haus am Checkpoint Charlie) på Friedrichstrasse. För den som har ett intresse av den tid när öst var öst och väst var väst är detta museum en guldgruva. Här visas alla möjliga och omöjliga sätt som DDR-medborgarna använde sig av för att fly till väst. Det är en av få seriösa kvarvarande institutioner längs den i övrigt turistexploaterade Friedrichstrasse. Museet har öppet till till klockan 22. Närmaste U-bahn är Kochstrasse.

4) Stadsdelen Prenzlauer Berg. Här lever och frodas det unga Berlin. Här umgås folk över en öl på många av serveringarna och här finns en mängd olika restauranger. Ett bra ölhak i hipp, opretentiös miljö är Völkerfreundschaft vid Senefelderplatz. Stick in här en regnig eftermiddag och du kommer nära inpå lokalbefolkningen. Ett lika bra ställe, som dessutom serverar frukost till långt in på eftermiddagen, är Godot på Kastanienallé. Vad gäller middag kan Toscana på Sredzki Strasse rekommenderas och vill man avnjuta en starkt kryddad lunch i turkisk miljö kan man besöka kvarterskrogen Spirit of Anatolia på Oderberger Strasse.

5) Gedänkstätte Berliner Mauer. En fenomenal källa för den som inte fick nog av murhistoria på Museum an der Mauer. Kunnig och tillmötesgående personal hjälper gärna till att leta fram fakta i de datoriserade arkiven eller tipsa om böcker i inrättningens gedigna bokhandel. Oftast finns någon form av utställning också att beskåda. Ligger på Bernauer Strasse 111. Rakt över gatan finns rester av muren. Bernauer Strasse var den gata som mest av alla förknippas med våghalsiga flyktförsök från öst till väst och letar man noga finns det diverse minnestavlor i och längs gatan som vittnar om Berlins blodiga förflutna.

6) Stadsdelen Kreuzberg. Dönerkebab är, i hård konkurrens med currywurst, Berlins nationalrätt och då ska den självfallet avnjutas på ett ställe i invandrartäta Kreuzberg där den tillagas på turkiskt vis av turkisk personal. Ta U-bahn till Kottbusser Tor (eller Kotti som berlinarna själva säger) och följ näsan till närmaste kebabhak. Undvik dock området efter mörkrets inbrott eftersom det även är hemvist för många drogmissbrukare och kriminella.

7) Sowjetisches Ehrenmal. Ett monstruöst, sovjetiskt skrytmonument, uppfört på gravarna av 5 000 sovjetiska soldater som fick sätta livet till i Berlin i krigsslutet. Varje år på den ryska fredsdagen den 9 maj fylls monumentet av ett hav av blommor. Som turist är det ingen risk att det blir trängsel här. Dels är området gigantiskt och dels är det inget ställe som genomsnittsturisten tar sig till. Det ligger på Puschkinallé i stadsdelen Treptow. Närmaste S-bahn är Treptower Park.

8) Wannsee. Knappt en halvtimme med S-bahn från det absoluta centrum ligger natursköna Wannsee och tillhörande grönområden. Det är en oas för alla soltörstande berlinare (och turister) som vill fly storstadens hets. Här har folk sina segelbåtar och här går det att bada vid den konstgjorda stranden eller bara vandra omkring i skogarna. Varning för aggressiva vildsvin utfärdas dock!

9) Berliner Zoo. Innan det är för sent bör man ta sig en titt på den världsberömda isbjörnen Knut. Entrén till zoo ligger på Budapester Strasse, bara ett stenkast från Bahnhof Zoo. Entrén är 11 Euro. Det finns gott om andra djur också att titta på så att tillbringa en halv dag här är att rekommendera.

10) Fernsehturm på Alexanderplatz. För att få stadens bästa utsikt kan man åka hissen upp i TV-tornet på Alexanderplatz och ta plats i restaurangen som snurrar runt sin egen axel ett varv i timmen. Tornet är 368 meter högt och utsiktsplatsen ligger på 202 meter. Öppet till midnatt. Att åka upp kostar 8-9 Euro.
Dela med andra:    

Kommentarer
Elgona säger:
bar tips om berlin,,tänker just ta en tågresa dit...
Postat 2008-08-12 15:59  Anmäl

Skriv kommentar