Stöd Ukraina

I98friegs blogg

Måndag 25 Juli 2016 - Longyearbyen

Esmarkbreen och Barentsburg

Båtutflykt med stor båt

När man bokar en utflykt här på Svalbard ingår det alltid att bli upphämtad där man bor. Väldigt praktiskt. Min första Svalbardutflykt skulle ta mig och mina medresenärer på en tiotimmarstur till glaciären Esmark och den ryska byn Barentsburg.

Innan avfärd hade dagens guide Margit information och säkerhetsgenomgång med hjälp av en av besättningsmedlemmarna.

Svalbard kan tacka amerikanska NASA för bra internet. De har lagt en fiberkabel till fastlandet för att enkelt kunna tanka ner data från satellitstationen på Svalbard (ca 20 golfbollsliknande grejer på berget).

Första stopp Esmarkbreen, det är alltså dit vi är på väg. Dagen före hade man sett isbjörn där, men vi hade inte sådan tur.

En fantastiskt vacker dag. Nära land är det ganska mycket fåglar i vattnet.

Det är otroligt svårt att bedöma hur stor/hög glaciären är. Försök hitta båten i bilden så ger det kanske ett hum i alla fall.

Normalt rör sig en glaciär ca 10 m/år, d.v.s. 2 cm/dygn. På Svalbard finns det väldigt många aktiva glaciärer. En aktiv glaciär är en sådan som rör sig snabbt. Esmarkbreen rör sig ca 0,5 m/dygn. Vi hörde några mindre kalvningar, men de var så små så man hann bara se att det skummade i vattnet där det föll ner.

Det är den äldsta delen av glaciären som är i framkant. Ålder är dock ganska besvärligt att räkna ut, men denna del är nog åtminstone ca 3 000 år gammal.

Glaciäris är inte som annan is. Den är otroligt kompakt och har en annan kristallstruktur. Bl.a. så smälter den väldigt långsamt.

Water on the rocks med glaciäris (andra drack annan dryck som börjar med W)
Samma glas 30 minuter senare
Lunchgrillning ombord: lax, ribs och val
Toaletthumor

Mössan KOM väl till pass i solskenet eftersom det var ganska kallt.

Nästa Barentsburg, en rysk kolgruveby

Vår ryske guide berättar om livet i Barentsburg, förr och nu, med en stor portion humor och självdistans.

Skolan
Huset är byggt 1952, men man hade ingen tvåa så det är märkt med 1958 istället.
Sjukhuset ligger strategiskt placerat mellan puben och bryggeriet. Ingen slump enl guiden. Apropå alkohol så är det två saker som är ransonerade i Barentsburg, vodka och socker. Sockret är ransonerat för att man kan göra vodka av det.
En blandning av gammalt och nytt
Det finns en pytteliten kyrka i byn
VA-systemet i närbild
På vägen tillbaka fick vi äntligen se vitval (belugas). Kan man säga stim om valar? Någon trodde iaf att det var 40-50 stycken. Båten saktade in och till slut fick vi se dem på ganska nära håll.

Vi passerade även en övergiven by, Grumant (f.d. rysk kolgruva med bara fyra hus kvar) och Fuglefjellet (en häckningsplats för fåglar). Fåglarna gillar stället och skitar ner det så pass att det blir bra näring och en god grund för växtlighet så berget känns igen på sin grönska.

Wahlenbergbreen, en av de som rör sig absolut snabbast. Denna ligger på ca 10 m/dygn. Det har varit en olycka och ett allvarligt tillbud förhållandevis nyligen, så nu har sysslomannen bestämt att man måste hålla sig minst 200 m från glaciären med båten.

Summa summarum en fantastisk dag med solsken, blå himmel, natur och historia.

Jag tog en promenad i Longyearbyen och tillbaka vid hotellet såg vi en Svalbardren som tog för sig av växtligheten.

Midnattssolens avtryck vid läggdags

14 088 steg.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Örebro - Gävle
7 år sedan
Föräldrahemmet
7 år sedan
Föräldrahemmet
7 år sedan
Blåbärsskogen
7 år sedan
Oslo - Örebro
7 år sedan