Stöd Ukraina

Bejjan888s blogg

Onsdag 9 Maj 2012 - Death Valley Junction

Death Valley National Park

Copyright © Bejjan888™

Idag var det så äntligen dags för Death Valley National Park. Innan vår resa till USA hade jag googlat fram en massa information om just Death Valley National Park och jag var riktigt nyfiken på att få uppleva allt jag läst om. Så vi körde 1 timme och 30 minuter till Shoshone, åt lunch, innan vi fortsatte in i parken. Vi planerade så att vi åkte in i Death Valley National Park söderifrån och åkte norrut så vi fick solen mer eller mindre i ryggen, för vi visste att det skulle vara varmt (och soligt) här. Och mycket riktigt, ju längre in i Death Valley National Park vi kom desto varmare blev det. Rekordet för hela dagen var +109°F, alltså +43°C! Efter en stunds körande ser vi ett djur på vägen. Det var en prärievarg som kom fram till bilen och tiggde mat. Hade jag sträckt ut armen hade jag kunnat klappa den. Men när han inte fick mat av oss, fortsatte den till bilen bakom oss och försökte där. Lite förvånande att en prärievarg väljer att bo i en öken?! Men den måste ju ha någon tillgång till vatten där, annars skulle den ju inte överleva.

Vi kom så småningom till Badwater, USA's men också hela den västra hemisfärens lägsta punkt på -86 meter UNDER havsytan. Här var det "bara" +40°C. Badwater är en uttorkad sjö, där botten numera är täckt med uttorkat salt och det var gjort så att man kunde gå ut och vandra bland saltflingorna. Det var en mäktig upplevelse. Saltet fastnade under skorna, likt kramsnö på vintern. Luften var kvävande och den kändes "saltig" på något sätt. Men det som slog mig mest var tystnaden. Den var så tyst! Man hörde inte bilarna som körde förbi, man hörde inte personer som gick och pratade förrän de var alldeles bredvid en. När vi kom tillbaka till bilen, var den kokhet och det tog en stund innan AC:n hade kylt ner bilen så det var humant att sitta i bilen igen.

Efter ytterligare en stunds körning kom vi fram till Artist's Drive med Artist's Palette. En smal slingrig enkelriktad väg som ledde fram till vackra klippor i olika färger och nyanser. Som konstintresserad så tycker jag att det var väldigt vackert, men tyvärr blev inte de foton jag tog lika fina. Varför är det så svårt att fånga de verkliga färgerna? Jag försökte med alla dess inställningar jag har i kameran, men ändå så lyckades jag inte...
Vi stannade till i Visitor Center, så min reskompis kunde köpa mer vatten. För glöm inte att ta med vatten när du besöker Death Valley National Park!

Sedan åkte vi till Zabriskie Point. Fint ställe med en massa sanddyner. Zabriskie Point ligger inte långt från 20 Mule Team Canyon Road, en kanjon döpt efter de vagnar som drogs av 20 mulor upp och ner i de mineralgruvor som fanns i området. Vi kände att vi inte hade tid att åka denna väg och vägen kan vara lite besvärlig att köra, speciellt med en stadsbil och en jeep var väl att föredra. Sist men inte minst körde vi upp till Dante's View (ja, man kunde alltså köra bil ända upp dit) som hade en mycket fin utsikt över Badwater och massor av berg, bland annat Telescope Peak. Bredvid Dante's View fanns en vandringsled till Coffin Peak, inte långt därifrån samt en brant vandringsled upp till Dante's Peak. Det sägs att man ska kunna se USA:s högsta och lägsta punkt från just Dante's Peak när det är klart väder. Men i den värmen som rådde och efter varningar för ormar och skorpioner så hoppade vi över det.

På tillbakavägen mot Las Vegas stannade vi till vid Devil's Hole som ligger i Ash Meadows National Wildlife Refuge. Det är inget som direkt är skyltat, men förvånansvärt så visste GPS:en var det låg! Det är ett djupt vattenfyllt hål, där den utrotningshotade Death Valley Pupfish lever. Det är numera ett inhägnat område med övervakningskameror. Som besökare fick man gå i en stålbur på en bro ovanför och titta ner. Nära Devil's Hole ligger Crystal Reservoir, där man kunde bada. Det ska finnas flera varma källor i samma område, men man kände inte för att bada i det varma vädret... i alla fall inte i några varma källor! När vi kom tillbaka till Las Vegas och efter en välbehövlig dusch drog vi ner till strippen med Caesars Palace, Mirage, New York New York med flera och vandrade runt bland alla casinon. Tyvärr blev det inget spelande, då det röktes så kopiöst mycket bland alla spelmaskiner. Man fick huvudvärk efter 5 minuter alltså! Tråkigt att det ska behöva vara så.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Sjuk hemlängtan
47 veckor sedan
Åter till Dubrovnik
47 veckor sedan
En gråmulen dag
47 veckor sedan
Shkodër och Krujë
47 veckor sedan
Slapp dag... igen
47 veckor sedan