Stöd Ukraina

Missemoijes blogg

Torsdag 21 November 2013 - Sydafrika

Birgitta och Gunnars Sydafrikaresa

Söndag 2013-11- 10 3 plusgrader Åkersberga och mulet
Så kom äntligen denna dag som vi planerat så länge. Igår storstädade vi, sa att vi julstädade, vi kommer inte hem förrän veckan i 2:a advent. Pratar med Mikael före avresa, allt väl med honom och Elin. Innan vi åker till Arlanda lämnar vi över lite kylskåpsvaror till grannarna Nisse och Svanhild. Klockan 10 är det plus 3,2 grader och regn, känns inte helt fel att nu börja 24 dagars semester. Efter att ha gått igenom checklistan styr vi kosan mot Arlanda, lämnar bilen på Benstocken, smidigt som vanligt, kliver sedan av vid terminal 2 eftersom vi ska åka med British Airways. Vilken ynklig terminal i jämförelse med terminal 5, få restauranger, kan räkna dem på en hand. Hittar till slut en restaurang som serverar supergoda hamburgare. Tiden går fort och klockan 15 lyfter planet mot Heathrow och London. Det tar 2 timmar och 40 minuter, vi serveras goda smörgåsar på ditvägen. Hinner lösa lite korsord, Gunnar läser mest på sin nya Jan Guillou bok. På Heathrow tar vi oss till terminal 5, hissar, rulltrappor, tåg, rulltrappor, vilken flygplats, den är fin och men enorm. Julgranar lyser vackert i de olika hallarna, tidigt må vara, men vackert. Vi handlar lite whisky på flygplatsen, bra mot malaria sägs det! Planet till Johannesburg, en Boeing 747 med 2 våningar lyfter i utsatt tid klockan 18. Bra servering och god mat, tänker bara så här…. ”tänk att få åka 1:a klass, vilka fotöljer, kan göras om till liggbädd. Det ska vi unna oss då Gunnars hästar vunnit, precis som de gjorde i januari, men kanske lite mera nästa gång.
Måndag 2013-11-11 c:a 20 grader, mulet och lite duggren
Vi tittar på film, lyssnar på musik och småslumrar. Komforten gör inte att sömnen blir så sammanhängande. Damen bredvid mig som har fönsterplatsen kommer från Belgien och ska flyga vidare till Nairobi, hon tar ganska stor plats och så har jag Gunnar på höger sida, jag har det inte lätt! Sätter på mig sovmasken, småslumrar lite och blir purrad 05:15 Afrikansk tid, vilket innebär 2 timmar före England och 1 timme före oss i Svedala. Vi landar i Johannesburg 10,5 timmar efter start från Heathrow London, klockan 07:00 hämtar vi vårat bagage. Flygplatsen i Johannesburg är enorm, men det är ganska lätt att orientera sig. Checkar ut bagaget kommer in i landet och sedan checkar vi in det inrikes till Nelspruit. Tar en fika i väntan på att planet ska avgå vilket kärran gör i utsatt tid klockan 10:00. Denna gång ett miniplan Embraer 135, flygbolaget Airlink, tar 37 passagerare. Lite juice och en ostmacka och vips så är vi i Nelspruit, 50 minuter tog det! Hämtar ut hyrbilen, en Volkswagen Polo, bländande vit, som vi förbokat. Vänsterstyrd automat, blir lite tvärstopp i början då Gunnar råkar använda två fötter istället för en (försökte trycka på kopplingen i automatlådan!). Rullar mot White River, vägbygge i c:a 5 km, många gropar i vägbanan och många arbetare utefter vägen. Ropar vänster, vänster hela tiden till Gunnar, hoppas det hjälper under resan. Anländer till Seringa Lodge vid klockan 12. Trädgårdsmästare Daniel med hunden Chip öppnar grinden och visar oss runt, vi bor i rum 5, bra boende och mysig miljö. Vi märker att vi kommit till Afrika. Murar med elstängsel in till lodgen och bilen låses så fort man trampar ner gasen. Tar en promenad efter bygatan, ett stort träd utanför dignar av stora goda avokado och vi får nyplockad sådan av hushållerskan på lodgen. Vin, öl och sprit tar man själv i baren och skriver upp på sitt rumsnummer, annars serveras inga måltider utom den förbeställda som vi ska äta ikväll. Det duggar lätt på eftermiddagen vi softar i vår bungalow, men vi kan inte sova!!! Middagen serveras klockan 19, en underbar 3 rätters middag framför brasan som är tänd. Avokado och sparristallrik, antiloppkött med rostad potatis och grönsaker och sedan mango och glass. Ägaren Cecilia görs oss sällskap en stund, tillsammans med sina underbara hundar. Klockan är bara 21 när vi sedan stupar isgång efter många sömlösa timmar.
2013-11-12 tisdag C:a 25 grader, sol större delen av dagen.
Regn, blåst och åska på kvällen. Körsträcka: 26,3 mil
Vaknar upp till ett öronbedövande fågelliv. Vi serveras mycket god frukost vid 8:00 och beger oss därefter till Hazywiew längs väg R40. Tar av till Graskop R535, där äter vi pannkakor på Harrys välkända pannkaksrestaurang, med fyllning av färska frukter, värdens godaste pannkakor. Visserligen har vi blivit varnade för polisen och tror att vi håller hastigheterna, men i en utförsbacke råkar Gunnar få lite mycket rull på bilen och vi blir invinkade av polisen. ”Why did you drive so fast”, ja vad svarar man på det. Det var 60 km/h och de påstod att vi kört 76 km/h. Ingen ide att förneka detta inför de vapenburna poliserna som berättar att hade vi kört mer än 20 km över så hade vi fått skaka galler! I stället för att betala 1000 Rand så föreslår konstapeln oss att vi betalar lite cash. Vad vill du betala frågar han Gunnar som svarar 200 Rand, polisen föreslår 600 Rand….vi betalar och drar! Styr kosan mot Graskop där vi äter goda pannkakor på Harrys välkända krog. Åker vidare till Blyde River Canyon Natur Reservat och Borke´s Luck Potholes. Fantastiska ruiner där 2 floder rinner samman. Solen är stekhet, glömt solskyddsfaktor så det känns på axlarna. Ser några fina ödlor i regnbågens färger, i alla fall röda och gröna. Lämnar denna plats och rullar vidare, upptäcker ganska snart att vi har punktering på vänster framdäck vilket Gunnar byter, Vi rullar nu inte längre norrut utan vänder kosan hemåt. Efter vi passerat Hazyview ringer jag åter Eurocar som när vi bytte däck lovade att ringa upp och berätta om närmaste ställe för däckbyte. Precis när jag har honom på tråden smäller rutan på höger bak, vet inte om det var bilen som körde om oss som kastade något eller om det var ett stenskott. Nåväl med Eurocarrepresentanten i luren då detta händer så förvissar jag mig om att vi kan åka till flygplatsen i Nelspruit och byta bil. Vi styr kosan dit och det går lekande lätt att få en ny bil. Tar ett dopp i poolen, träffar nyanlända svenskar, Mats och Boel från Vasastan, som vi dinerar med. Maten är av högsta kvalitet, eden får 5 stjärnor. Boendet är klassat 4 stjärnor och det håller vi med om.
Onsdag 2013-11-13 sol och 34 grader Körsträcka idag 20,2 mil
Checkar ut från Springa Lodige efter en god frukost. Klockan är halvåtta när vi styr kosan mot volontärsjukhuset i Moholoholo, som ligger norr om Hayzwiev. Hade varit framme i tid om inte polisen stoppat oss igen. Vi hade hållit hastighetsbegränsningarna med råge, men inte enligt polisen. Nu hade vi lärt oss från Cecilia på Seringa Lodge att be om att få se foto på fortkörningen, men det fanns naturligtvis inte. För att slippa följa med till polisstationen så vill han ha 400 Rand i handen, men då sa jag att vi bara hade kreditkort, hade gömt sedlarna och visade bara korten. Efter lite överläggning med sin kollega så vinkade de iväg oss. Rundturen inne på djursjukhuset och där vi fick se så många exempel på djur som var där för rehabilitering. Vissa djur var så skadade att de inte kunde återflyttas till t.ex. Kruger parken, men de hade det fint där som ambassadörer. Vi fortsätter att styra kosan längre norrut, nu mot Greaters Kreuger Park, där vi 5 mil senare hittar till Mohlabetsi Lodge. Efter att ha kört av stora vägen, betalar vi 50 Rand för att komma in i parken, sedan är det 7 km på dammiga vägar. Värt resan för här uppenbarar sig ett underbart ställe. På rummet finns vin och välkomstkort från Afrikaresor och vackra blommor från lodgens ägare. Vi inkvarterar oss och serveras frukost under träden, jättegod mat. Mörka kvinnor i vackra kläder passar upp, några apor underhåller oss och de retar Lodgehunden som är en vallhund. Klockan 16 är det dags för första safarin. Vi är åtta turister, en spanare och en chaufför försedd med stort gevär. Under 4 timmar ser vi giraffer, en ilsken elefant, vattenbufflar, hjortar, gaseller, lejon. Under sista mörka timmen kom vi väldigt nära 3 lejonhonor med sina 6 ungar. Väl hemkomna sitter vi sedan i en ring runt en eldstad, där maten tillrättas och vi ser ut över savannen där vi kan se antiloper, hjortar och elefanter från matbordet. Efter en super god 3 rätters middag med gott sydafrikanskt vin så slutar denna dag, vi ska bli väckta klocka 5:00!

Torsdag 2013-11-14 36 grader och sol
Sovit gott och det känns ok när vi efter the/kaffe och skorpor beger oss ut i bushen igen Nu är här ett rikt djurliv denna morgon. Genast dyker giraffer, antiloper, vattenbufflar, hjortar och elefanter upp. Vid ett tillfälle kommer en elefanthona gående mot vår guide som sitter längst fram. Tror bara hon ville markera att rör du min unge så ligger du risigt till. Stannar för en fikapaus och kommer ett gäng på 15-20 elefanter för att ta sig ett morgondopp. Guiden ser sedan en noshörning på håll. Vi hoppar alla av för att smyga lite närmre, vi ser 3 noshörningar, men med deras hörsel och rädsla så har de upptäckt oss och drar iväg. Våra rangers radiokommuniserar och får hint om en leopard, vi kommer så nära att jag nästan skulle kunna nudda vid honom. Han stirrar på mig medan Gunnar tar fantastiska bilder, själv rör jag inte en fena. Vilken tur, vi är saliga när vi åker tillbaka för en härlig frukost. Efter frukost slappar Gunnar och jag vid poolen, det blir mest skugga för vår del. Nästan alla gäster har åkt och nya väntas under dagen, men här är aldrig mer än 15 personer. Lunch vid 14 och kvällssafarin skjuts upp till 16:30 pga. värmen. Blir bekanta med ett par från Belgien under lunchen. De åker med i vår bil under kvällssafarin. Denna kväll ser vi inte så många djur som tidigare, men lejonhonorna kommer vi i kontakt med igen, förutom alla bufflar och antiloper. En buffel har fastnat i något som nästan liknar kvicksand och verkar ha kvävts där då huvudet ligger under gyttjan men kroppen är synlig, vilken död! Hemma på loden serveras vi ånyo en mycket god middag som serveras under bar himmel. Småprat med personal och övriga turister och sedan däckar vi i säng före 10.

Fredag 2013-11-15 35-40 grader och strålande sol
Purras klockan 5 och känner spänningen i maggropen inför varje ny safari. Denna morgon ser vi giraffhuvuden sticka upp ovan trädtopparna. Små antilopungar som bråkar med varandra. Ganska snart lyckas våra rangers hitta leopardhanen från igår. Lite rafflande upptäcker vi att han precis har ätit en buffelkalv, resterna är endast klövarna som ligger var. Leoparden är trött och mätt och vi sitter såååå nära. Den sträcker på sig, reser sig upp, byter liggplats några meter och bekymrar sig inte det minsta över vår närvaro. Lite hårresande berättar och visar vår guide att leoparden slitet ur fostret på den buffel som igår gick ner sig i dyn under gårdagen. Ingen vacker syn men så är djurens värld. Vi rullar vidare och träffar på sebror, vattenhjortar, vildsvin, hyenliknande hundar och så 2 stora lejonhannar. På denna del får för förare inte köra av vägen på grund av känslig mark, därför ser vi lejonhannarna på håll, så mäktiga. En gammal elefanthane tar sig ett morgondopp, han är märkt med ett chip och följs av viltvårdare. Vid ett nytt vattenhål ligger en enorm noshörning och vi beundrar detta kolossala djur. Det sprakar till i buskarna och en jättehjord av vattenbufflar, säkert minst 100 styck, kommer för att dricka och bada. Åker sedan tillbaka för att njuta av lunchen. Sedan softar vi i och utanför poolen, Gunnar softar i hängmattan. Vi leker med gårdshunden, som i sin tur har koll på aporna som gärna snor åt sig prylar, det kan ju vara mat. Klocka 16:30 ger vi oss ut på vår sista safari, nu vill alla djuren visa upp sig, inklusive Big 5. I bushen kör vår ranger in bland träd och buskar och vi kommer så nära alla djuren. På savannen får de inte köra av grusvägarna. I kväll på savannen se vi 2 stora lejonhannar som fällt en stor buffel några timmar tidigare. Gamarna sitter och väntar och sedan ser vi hanarna slicka sig om munnen och nu är det gamarnas tur. Leoparden ligger kvar i bushen, den har nog jobb med att smälta kalasandet av buffelungen. Tackar våra Rangers som har gjort allt för oss under dessa 5 safaris. En stor hjord elefanter njuter av ett vattenhål, allt från små ungar till gamla ledarelefanten. Vi tackar våra Rangers med lite Rand, duschar och sätter oss runt lägerelden och njuter av vår sista kväll på Mohlabetsi Lodge. Jag somnar sött medan Gunnar tittar på fotboll Portugal-Sverige, det blir 1-0
Lördag 2013-11-16 25 grader
Så dags att styra kosan vidare mot Swaziland, det lilla kungadömet i Sydafrika. Vi har 36 km att köra, det tar tid med vägbyggen och felkörningar. Anländer till Timbali Lodge i Ezulvini Valley efter många körtimmar. Underbart vackert här, som Scotland fast mer kuperat. Gröna berg/fjäll och djupa dalar. Man får passa sig för kossor och getter som är vid vägkanten, många barn står också vid vägkanten, dansa och skrattar. Swaziland styrs av en kung Sati den 3:e som har 13 fruar och 24 barn. Man blir inte fru förrän man fött honom en son. Varje år vid en speciell ceremoni, Red danne Ceremoni skaffar sig han en ny fästmö och det blir hon med de största brösten. Han styr kungadömet med hjälp av sin mamma Ndlovukazi som betyder ”stor elefanthona”. Får ett boende 3 plus, rent men inte lika välskött område. Vakter håller koll och vi känner oss trygga. Äter middag på The Boma som ligger på våran anläggning, super god pizza, det blir doggybag vilket är vanligt här. Dricker Drosty hof Premier Grand Cru, så gott vitt vin! Somnar ovaggade efter denna dag, så många intryck, vilket land.
Söndag 2013-11-17 sol och 34 grader
Vaknar till fågelkvitter och suset från AC: n. En god frukost vid 8-tiden, yoghurt, omelett, bacon, ägg, goda juicer etc. Tar en promenad till centrum i Ezulvina Valley och köper en adapter för elen. Tittar också på den lilla marknaden som har konsthantverk, smycken träsniderier, korgar oljemålningar mm. Köper inget utan hämtar bilen och åker till en annan men större marknad. Det ser helt öde ut när vi kör in men under plåt och träskjulen finns en massa till salu och glada säljer försöker kränga det ena efter det andra. Gunnar köper en stenstaty och en träsnidad mask. Jag köper en träsnidad staty, en kvinna och en man samt lite träsmycken. Resten av dagen softar vi vid poolen på Timbali Lodge. En liten stund i solen, en hel del i skuggan, men mest under parasollet. Tar det lugnt med solen, men våra bleka lekamen börjar ändra färg. Vilket behagligt liv vi lever, tror också att kropp och själ har mötts! Äter en god lunch med grekisk sallad och sedan promenerar vi ner till byn, inhandlar frukter och vatten inför morgondagens resa. Hittar ett par nya läsglasögon eftersom jag slarvat bort de andra, tur att det inte kostar något, men funderar nu skarpt på att skaffa mig progressiva då jag kommer hem. Middag vid 20:00 på The Boma, då kommer svenskarna Mats och Boel som vi träffade på Seringa Lodge. De skulle ha bott på samma ställe i Krugerparken, men av misstag var där fullbokat, vi undrade så vad som hänt dem. Det blir en trevlig avslutning på dagen, vi pratar naturligtvis om våra resor, men också en del om författarskap. Det visar sig att de båda skriver och det intresset delar ju både Gunnar och jag. Mats menade att chansen att få något publicerat är enormt liten, men det är bra terapi, och det håller jag med om. Vi byter mailadresser och vi får väl se om våra vägar korsas igen. Timbali Lodge får 3 stjärnor.
Måndag 2013-11-18 c:a 25-30 grader sol, moln, lite duggregn och blåsigt
Så dags för att lämna Timbali Lodge och det gör vi efter frukosten. Större delen av de 36,7 mil vi kör är mycket bra, det är mest i början som det är mycket potthål och just ett råkar Gunnar träffa och navkapseln flyger av upptäcker vi senare. Vägen vi kör går genom så vackra landskap, de höga Draken bergen i bakgrunden, socker rörsplantagen och alla vackra träd. Här finns 300 trädsorter i jämförelse med hela Europa som har 70 sorter, men ska lära mig de allra vackraste. Kossor i mängder kantar vägarna, som tur är så rör de sig långsamt, vi får stanna till ibland för att låta dem passera. Kontrollen mellan Swaziland och Sydafrika flyter på bra. Vi kommer fram till S:t Lucia vid 13:30 och checkar in på mysiga Ledige Lodige. Underbart Äldreområde med en pool i mitten, afrikanskt inredda rum, rummen är inbäddade i all grönska. Shoppar vykort och vin, goda afrikanska viner till 1/5 av vad det kostar i Sverige. Äter en sen lunch, jag äter fisk och Gunnar lasagne, mycket rikligt med mat, det blir nog 5:2 när vi kommer hem Vi tar en långpromenad ner mot havet och längs havet, vilka sanddyner och havet dånar då det blåser ganska mycket. Varningsskyltar mot krokodiler och flodhästar dyker upp. Många står och fiskar från stranden i insjön, träskmarkerna kan man nog kalla det och djungeln är mycket tät här. Vi kommer till en pub/restaurang, en klubb för sportfiskare. Här man ser massor av flodhästar mest sticker bara en del upp men ibland hela kroppen, ser fram emot morgondagens båttur. Vi softar på altanen och njuter av tillvaron. Skriver vykort och denna dagbok
St:a Lucia tisdag 2013-11-19 sol och moln 25-30 grader
Vaknar som vanligt till härlig fågelsång. Vi äter en fantastisk frukost, mycket goda juicer och färska frukter. Äter mango, jordgubbar, kiwi och så söt ananas. Softar vid poolen och njuter av tillvaron. Promenerar till SKI Boat Club och äter lunch, tittar ut över träskmarkerna men det är lugnt, flodhästarna sover! Jag softar vid poolen, Gunnar skriver dagbok. Promenerar till bron, i väntan på flodbåten. En liten Kingfisher flyger in i en ruta och blir medvetslös, vi tar kort då den gungar i väntan på återhämtning och flyger sedan iväg efter ett antal minuter. Åker med en liten flodbåt och tittar på fåglar, krokodiler och flodhästar. Klockan är 16:30 när vi åker, flodhästar i stora grupper har precis vaknat och gäspar stort och brummar ljudligt. Träffar på många flodhästfamiljer, vackra fåglar och några Nilenkrokodiler. Trevlig båttur och en mycket bra guide. Turen för 2 timmar kostar 170 Rand/person. Det börjar bli mörkt då vi kommer hem, byter om och äter en god middag på Braga, skaldjur tar jag och Gunnar en köttbit. Sverige spelar kval för VM mot Portugal och förlorar tyvärr med 2-4, Gunnar följer ljudligt matchen. Ikväll är vi uppe till midnatt, ovanligt för oss på denna resa.
Sta Lucia Onsdag 2013-11-20 sol och moln 30-35 grader
Tar det lugnt, äter frukost vid 9. Jag besöker St:a Lucias enda gata med affärer, här är mest turistbyråer som ordnar utflykter. Köper mig ett linne, örhängen och armband gjorda av buffelhorn. Gunnar sitter hemma och skriver på sin blogg. Åker till badstranden som är milsvid och bred, cirka 100 meter med fina sanddynor. Tyvärr är det sandstorm och våra ben blir pealade, vattnet är varmt men inte en tanke på att bada då Indiska Oceanens vågor är alltför höga. Äter lunch och ligger vid poolen. Där träffar vi ett par svenskar från Trelleborg som är på bröllopsresa och även en stor familj från Bodö i Norge. Mor, far, dotter med 2 små barn, dottern ska gifta sig om en vecka i Sydafrika. Vid 17:30 börjar det mullra och sedan brakar värsta ovädret oss. Knallarna är öronbedövande, jag rusar in och Gunnar duckar och får ont i nacken, men visst fascinerande. Regnet öser ner och elen slås ut, sedan är allt över på en timme. Vi går ut på huvudgatan, allt är mörkt, tur att vi har våra pannlampor. Restaurang Sizzler, där vi åt lunch idag, har eget aggregat. Det blir trångt där då övriga restauranger är utan el. Äter och dricker gott, strosar hem, spelar yatsi och sussar.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet