Stöd Ukraina

Missemoijes blogg

Söndag 1 December 2013 - Sydafrika

Kapstaden-Stellenbosch- Vicktoriafallen

Umdloti-Kapstaden lördag 2013-11-23 sol och 32 grader klockan 09:00
Vaknar i ottan, läser lite i min bok ”Extra bekvämt på safariklubben” av Alexander McCall Smith. Passande titel att ta med sig på denna resa. Äter en lång god frukost och ser ut över havet. Ägaren av Fairlight Beach House, Bruce, kommer och pratar med oss innan vi åker. Han är mycket vänlig och önskar oss välkommen åter. Träffar lite svenskar, ett par har åkt runt med tåg i Sydafrika, tillbringat 9 dagar på tåg och var mycket nöjda med denna resa. Två andra par från Sverige reser runt och spelar en hel del golf. Mycket varmt idag, det är lördag och stranden är redan vid halvåtta fylld av badande människor. Vi åker tidigt till flygplatsen, King Shaka International, eftersom vi ska lämna tillbaka bilen. Får fylla i ett papper hos Eurocar eftersom vi har tappat en navkapsel i något av potthålen i Swaziland. Vi har nu kört 149 mil sedan vi anlände den 11/11, Gunnar har gjort ett bra jobb som chaufför och jag ett bra jobb som kartläsare. Checkar in och nu i väntan på flyget så kommer Gunnar ikapp med sin resedagbok. Efter drygt 2 timmars inrikes flygning med en god lunch serverad, så landar vi i Kapstaden. Hämtar ut en ny hyrbil, en Polo äldre modell med vevar till rutorna, ställer in gps:n och den fungerar hyfsat bra. Hotellet, Inn on the Square, är ett 4 stjärnigt hotell, men jag tycker det räcker med 3 stjärnor. Litet rum, inget kylskåp, dålig internetuppkoppling, en toalett som är för trång tur man inte är en tjockis! Packar upp lite och knallar sedan till Waterfront som erbjuder diverse båtutflykter såsom valturer, fast speed Boats, turer till Roben Island där Nelson satt fångad, helikopterflygning mm. Gunnar och jag strosar runt, lyssnar på lite livemusik och äter middag vid hamnen. Lite slappa på hotellet, sedan lite öl, vin och dart på hotellbaren.
Kapstaden söndag 2013-11-24 sol och c:a 35 grader
Äter frukost vid 8:30 och beger oss sedan till en busshållplats för ”red buses”, en av sightseeingturerna som man kan göra i denna stad. Biljetten som räcker hela dagen är hop on hop off biljett. Vi sitter på övre däck, solen gassar men vi soldyrkare njuter av värmen. Gunnars kamera slutar fungera, så nu knäpper jag bilder för honom också. Vi köar i 1½ timme innan vi kommer fram till linbanan. Den roterar i 360 grader under upp och nerfärd. Fantastiska vyer från Taffelberget, man blir mållös. Åker ner efter att ha vandrat runt på Taffelberget, fotat, fotat och ätit glass. Fortsätter sedan vår busstur i Cape Town och nu åker vi till Väderfront där vi hoppar av och äter en sen lunch vid Table Bay. Det blir skaldjur i mängder, här kan man frossa då priserna är ok. Sedan hop on på röda bussarna igen tills vi når city och vårat hotell. Jag köper kuddfodral med fyra av de big 5 på marknaden på torget. Gunnar sätter sig och tar en öl. När vi kommer till rummet hänger en skylt ”don´t disturb´` uppe. Rummet är ostädat, någon har hängt upp skylten, men snabbt åtgärdar en städerska detta. Under tiden tar vi en drink i baren och tittar på rugby. Softar på rummet och avslutar kvällen med en pilkastningsrunda unnar vinner. Vi vill inte så gärna lämna hotellet efter mörkrets inbrott.
Kapstaden måndag 2013-11-25
Vaknar utsövda, njuter av den goda frukosten och får sedan bilen framkörd. Vi styr idag kosan mot Godahoppsudden. Tänker köra västkusten ner, men kommer bara till Hout Bay, där vägen är avstängd på grund av att en klippa rasat ner, och vi får ställa om färdriktningen mot sydspetsen via Constantia. På väg ner passerar vi Simons Town och här dyker en del varningsskyltar dyker upp, varning för babianer, pingviner och golfare. Babianer ser vi många av längs vägen, här finns även personal som står längs vägen och signalerar med flaggor
Här dyker också babianer upp och varningsskyltar om dessa som varnar för deras aggressivitet. Kör efter c:a 7 mil in i den stora Nationalparken, kostar 105 Rand, och här blir vegetationen annorlunda. Helt plötsligt dyker en familj strutsar upp mor, far och 4 barn, häftiga djur och helt orädda. Ja, så når vi då äntligen ner till Afrikas södra udde Cape Horn, mäktigt att se Atlanten och Indiska Oceanen mötas. Promenerar till den sydligaste spetsen och njuter, tänk att nästa anhalt efter detta är Antarktis. Vi tar sedan bilen och kör till Godahoppsudden. Atlanten och stränderna är så vackra, fågellivet oerhört rikt och ånyo dyker ett gäng strutsar upp och nu blockerar de trafiken, går ståtligt framför vår bil, men jag tror inte att någon misstycker, de är så vackra att beskåda. Styr nu kosan upp längs östkusten och till The Boulders för att se Pingvinerna som bor i det fria här. Vi ser dem på nära håll men kan inte störa dem då vi skiljs åt av ett staket.. Så roligt att titta på dem, kan knappt slita sig. Här träffar vi Mats och Boel från Vasastan som vi senast träffade i Swaziland. De berättar att de suttit fast en halvtimme i linbanan upp till Taffelberget under gårdagen. Idag hade de blivit påkörda i Kapstaden på väg till Godahoppsudden, men skulle få en ny bil till kvällen. Bakluckan fick de sluta med hjälp av Boels skosnören. Vi åker sedan vidare mot Kapstaden och vårt hotell ”Inn on the Square”. Köper en 3 liters ”Bag in box” kostar 110 Rand, gott Cabernet Sauvignon från Robertson Winery. Gunnar köper några öl Castle som är hans favorit öl här i Sydafrika. Vi går och äter på torget, hittar en Libanesisk restaurang, maten är sisådär.
Kapstaden tisdag 2013-11-26,en mix av sol, moln och lite duggregn c:a 20-25 grader
Sover ut och äter frukost vid 9-tiden. Tar sedan en promenad till Väderfront, det tar c:a 45 minuter, nu börjar vi hitta ganska bra. Köper biljetter till Robben Island, kostar 250 Rand/person. I väntan på att båten ska avgå besöker vi Schimanski juvelerare butik, där vi tittar på hur diamanterna slipas och sätts samman, vilket pillerjobb! Sedan till deras Sherwood, tänk den som vore rik, vilka fantastiska smycken. Fastnade för vackra Tanzanitemycken, en vacker blå sten, men ack så dyrt trots grossistpriser. Dricker kaffe och köper med oss lite mat som vi äter på båten ut till Robben Island. Ön är rik på fåglar, sköldpaddor, pingviner och olika hjortdjur. Vi bussas runt på ön och kliver av ibland för att fota djur, natur och byggnader. Den som kommer senare än 10 minuter till bussen måste sjunga en sång, meddelar vår glade humoristiske guide, men ingen behöver ta ton. Däremot sjunger vi för några par som är på smekmånad här…”happy honeymoon to you” osv. Efter en rundtur på ön så blir vi sedan avsläppta vid fängelset där Nelson Mandela satt fängslad i 18 år. Vår guide i fängelseområdet är själv en före detta fånge, känns mycket starkt att höra hans berättelse om tiden här. Tänk att hudfärgen på oss människor kunde orsaka så många lidanden. Åker från ön en aning rörd men glömmer detta under båtfärden med katamaranen, det gungar ganska bra. En dam bredvid mår dåligt, men som tur är så tar båtturen bara 25 minuter, vi åter i Kapstaden efter 3 ½ timme. Promenerar hem till vårt hotell på Green Market, summerar dagen och skriver dagbok. Äter sedan lite i hotellbaren innan det är dags att sussa.
Kapstaden onsdag 2013-11-27, sol 25 grader
Vaknar tidigt och redan klocka 9 är vi ute bland torgförsäljarna på Greenmarket Square som packar upp sina varor. Vi promenerar i stadens centrum, kollar lite i affärer, men Gunnar blir lite rastlös, han vill ha ett mål. Målet blir ”The Company Gardens”, en helt underbar park i stadens centrum. Rikt på duvor, ekorrar, stora änder och inte minst så vackra blommor och träd. Vid en del av parken finns mängder av rosor planterade, vilken ögonfröjd. Vi sätter oss på ett café, beställer in cappucino och en pannkaka, så god fylld med sirap och kanel. Träffar en engelsktalande kvinna, hon har en kasse fylld med nötter som hon matar duvorna med. Jag får lite nötter som jag sedan matar fåglarna och ekorrarna med. En skolklass i vita och svarta uniformer sjunger nationalsången för oss och en samling Japaner, deras lärare dirigerar de fina barnen. Sedan blir det lite shopping på torget, en tavla, en livrem, en duk och Gunnar köper whisky, men inte på torget. Äter pasta på torget och här bjuds underhållning av akrobater, dansare och trubadurer. Sedan softar vi vid poolen några timmar, träffar ett par från Toronto som är här på bröllopsresa. Damen som sköter poolområdet är en mycket vänlig muslimsk dam som älskar sitt jobb. På kvällen äter vi buffé på vårt hotell ”Inn on the square”, sommar sedan ganska tidigt.
Kapstaden-Stellenbosch 2013-11-28, sol och c:a 30 grader.
Vaknar i ottan, checkar ut från ”Inn on the square” vid 9-tiden. Styr kosan mot Stellenbosch som ligger c:a 5 mil från Kapstaden. Vi stannar vid vingården Spier eftersom vi är så tidigt ute. Går en rundvandring med headset på den enorma vingården och lyssnar på dess historia med anor från sent 1600-tal. Därefter en liten vin och choklad provning med rött, vin och mousserande. Allt är underbart gott om man bortser från chokladen med chilipeppar som rekommenderas till det mousserande vinet. Gps:n är inställd på Yellow Lodge, men den styr oss till något som liknar kåkstad. Vi åker snabbt härifrån och sedan har vi problem med att hitta fram, många vägvisare, men till slut når vi Lodgen. Enormt stort rum och badrum, men med lite brister, finns ingen AC och poolen har inte städats, så mer än en 3 stjärnor får inte Lodgen och det är också vad Sydafrikaresor ger. Strosar ner till city av Stellenbosch, köper en hop on hopp off vintur till morgondagen, det kostar 240 Rand för att besöka 6 vingårdar. Vi äter sedan en sen lunch, Gunnar äter en stek av springbock som smakar förträffligt enligt honom. Shoppar lite mat och dryck till kvällen då vi ämnar bli kvar på Lodgen. Vi har en soft eftermiddag vid poolen, jag sitter i skuggan och skriver lite dagbok medan Gunnar skriver på rummet. Vi äter avokado och lite andra nyttiga grönsaker och till det ett gott vin från Speer.
Stellenbosch 2013-11-29 strålande sol c:a 28 grader
Vi vaknar vid 3-tiden och har svårt att somna om, tror vi lägger oss för tidigt om kvällarna. Äter en god frukost vid poolen. Wine-hopper bussen hämtar upp oss vid 9:45. Vi börjar med vingården Bergkelder, känd för bl.a. Amarula likören. Av en superbra guide får vi en trevlig visning och därtill provning av 5 viner. Mycket trevlig vingård. Därefter åker vi till Simonsig, lite mer etablerad vingård som bl.a. tillverkar goda mousserande viner. Här äter vi också en super god fisklunch samt en ostbricka, god och stor, så vi tar en ”doggybag” med oss hem. Nu åker vi till Quoin Rock, en vingård som inte har så många år på nacken. Vingården är dagens sämsta, även om den har en hel del gott att bjuda på. Vi avslutar dagen med ett besök på Delheim, en mycket trevlig och inte alltför stor gård. Här bjuds vi in i en trevlig vinmakare lounge och beställer 12 flaskor Chira. Leverans under december till Runöbacken i Åkersberga. Nöjda för dagen åker vi till hotellet där vi pratar med ett par svenskar från Lidingö som reser runt i Sydafrika. De hade bl.a. varit på strutsridning. Vi packar, äter lite ostar som vi tog med från Simonsig och dricker vin från Delheim, det som vi beställt hem till Sverige. Vi gör en tidig kväll.

Stellenbosch-Johannesburg-Victoria Falls 2013-11-30
Inte många sovtimmar, vaknar vid 3, ligger och löser korsord. Halv 5 är både jag och Gunnar klara för avfärd. Vi lämnar rumsnyckeln till nattvakten och kör sedan iväg i mörkret med GPS:n inställd på Kapstadens flygplats. Efter 3 mil är vi framme, lämnar hyrbilen, checkar in direkt till Victoriafallen och tar en cappucino med croissant. Bra wifi-område så vi roar oss med datorerna i väntan på planet som ska gå 07:00. Planet lyfter 7:00 som planerat, vi får god frukost och efter en timme och 50 minuter är vi framme i Johannesburg. Resväskorna går direkt till Viktoriafallen, så vi checkar bara in oss själva i Johannesburg. Vi handlar whiskey, vin, örhängen och armband. Planet till Victoriafallen går 11:25, under resan serveras vi en god lunch. British Airways är onekligen bra på flygmat samt kan konsten att hålla tiderna. Lite guppig resa som följs av en skakig landning och så är vi i Zimbabwe klockan 13:05. Det tar 45 minuter innan vi har passerat med våra pass och visum och fått alla stämplar. Vi hämtar ut resväskorna som ånyo ska genomlysas. Vi hade blivit varnade av Sydafrikaresor för den långsamma tullen i Vic Falls och men vi hade oturen att hamna längst bak i planet trots att vi bad om platser längre fram. Nåväl så var vi på annan mark och vi blev hämtade av Mr. X, som försökte sälja allt vad med som finns med utflyktsutbud här i Zimbabwe. Han vet inte att han pratar med två personer som har upplevt massor i tre veckor och nu bara vill se fallen och slappa. Det är 2.2 mil in till den lilla staden Vic Falls där vi bor centralt på ”The Kingdom at Vic Falls”, ett 4 stjärnigt mycket läckert hotell, 10 minuters gångväg till fallen. Vi slappar vid en av de tre poolerna, njuter av värmen på altanen som vetter mot en av dammarna på anläggningen. Ser två manliga änder, vet ej vad de heter, som slåss om en åda, det slutar med att en av vakterna särar på dem innan någon dör! Män och deras bristande förmåga att kommunicera stämmer även i djurlivet! Toppenbra boende, vi är så nöjda, tar det lugnt och badar i poolen. Middag på en av de 5 restaurangerna vid 20-tiden, sedan somnar vi vid 21, inga sena kvällar för oss inte!
Victoria Falls 2013-12-01
Jag vaknar vid 3-tiden, inte roligt, men får skylla mig själv eftersom jag somnar så tidigt. Som vanligt en toppen frukost. Gröna markattor dyker upp och far fram som dammsugare på jakt efter mat, det gäller att hålla dörren till uteplatsen stängd. Vi promenerar c:a 10 minuter från baksidan av hotellet och vips så är vi vid de kända Victoriafallen. OPS! På vägen köper jag en träskulptur för 150 Rand föreställande de ”Big 5”. En fröjd för ögat får vi av dessa fall även om vattenbeståndet är ganska lågt just nu. Det har bara regnat två dagar sedan april. Efter två timmar vid fallen så promenerar vi till vår lilla stad Vic Falls. Staden är liten och den park som vi passerar är fylld av ganska många babianer, kanske inte världens vackraste om man ser dem bakifrån, men att så roliga att beskåda. Handlar lite vatten, öl och vin i TM butiken, en slags COOP men lite sämre kvalitet. Vi kastar oss sedan i poolen, idag är det hett c:a 36 grader. Vi bättrar på solbrännan, men man kan inte ligga någon längre stund. Solen står i zenit så man får vara lite varsam. Gunnar och jag har en avkopplande eftermiddag, njuter av tillvaron, värmen och varandra. Detta är vår sista dag, i morgon början hemresan till Sverige.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet