Stöd Ukraina

Bejjan888s blogg

Torsdag 19 Mars 2015 - Innsbruck

Ankommer Innsbruck

Copyright © Bejjan888™

Eftersom planet avgick så himla tidigt på morgonen, hade jag checkat in på Radisson Blu Sky City Hotel, Arlanda, kvällen innan. Larmet på mobilen ringde kl. 03.30 och trött som en bildörr klev jag upp, tog en dusch för att vakna till liv och packade i ordning väskorna. Klockan 04.30 stod jag verkligen och ”hängde” på låset till frukosten. Checkade ut från hotellet och drog iväg med bagageväskan till incheckningen. Måste säga att det är bra bekvämt med boende på Radisson, helt integrerat med Sky City på Arlanda. Hade redan checkat in mig dagen innan via Austrian Airlines hemsida och valt sittplats, men var ju nu tvungen att checka in väskan via Wien till Innsbruck.

Boardingen började kl. 06.10 och planet taxade ut från gaten vid 06.50, 10 minuter senare än planerat. Och inte nog med det, planet (vingarna) var tvunget att avisas och körde därför iväg till avisningsstationen lite längre bort. Bara det gjorde att planet blev ytterligare 5 minuter försenat. Från början hade jag 45 minuter på mig att byta plan i Wien, men nu bara 30 minuter vilket gjorde mig lite stressad. Flygvärdinnan försäkrade mig dock om att planet skulle landa i tid i Wien och att jag skulle hinna byta utan stress. Vi passagerare blev bjudna på varsin Apfelkamm och dryck under den drygt två timmar långa flygningen.

Strax efter kl. 09.00 landade jag på Vienna International Airport. Jag var tvungen att snabbt komma av planet för att ta mig till nästa gate, så jag fick nästan armbåga mig fram. Men som tur var så låg gaten nästan mitt emot den jag just klev av på. Så nu kunde jag slappna av helt och veta att jag skulle komma fram till Innsbruck enligt planerna. Men istället för att kliva på Austrian Airlines-planet som stod vid denna gate, fick vi ta trapporna ner och kliva på en transferbuss. Suck! Bussen körde iväg till ett Bombardier Turbopropellerplan. Jag har hittills lyckats undvika att flyga med propellerplan, men nu… nu kunde jag liksom inte undvika det längre. Det var bara att gilla läget. Och lyckades jag inte med att få sittplatsen precis vid propellern också?!? Med ett riktigt hemskt oljud drog propellrarna igång och med ett öronbedövande ljud lyfte det lilla planet vid kl. 09.45 mot Innsbruck. Det tog knappa timmen att ta sig mellan Wien och Innsbruck och det var knappt kabinpersonalen hann servera sina Apfelkammar och dryck innan planet började gå ner för landning. De snöklädda alptopparna sträckte sig högt upp mot den klarblå himlen, en helt fantastisk utsikt.

Planet gick ner och nästan snuddade vid takpannorna på husen i Innsbruck innan det landade på Innsbruck Kranebitten Airport. Solen sken och det var skönt att känna vårvärmen när jag gick ut ur planet. Strax därpå kände jag doften av kodynga, vilket var mindre trevligt. Var det verkligen det här man skulle få gå runt och sniffa på i fem dagar? Jag gick in i terminalen, hämtade mitt bagage och letade reda på bussen som skulle ta mig till mitt hotell. Linje F gick från flygplatsen till centrala Innsbruck och vid hållplatsen Triumphpforte klev jag av, alldeles bredvid Hilton Innsbruck Hotel där jag skulle bo. Incheckningen började först kl. 15.00 och klockan var bara 11.15 när jag klev in i hotellentrén. Men jag chansade och frågade om mitt rum var klart för incheckning – vilket det faktiskt var! Härligt! Tog hissen upp till 9:e våningen och gick in på rummet. Stort rum (28m2) med fantastisk vy över Innsbruck, mitt i Inndalen som ligger inbäddat mellan Karwendelbergen i norr (Nordkette) och Brenner (Südkette) i söder.

Det var dryga +18°C, solsken och blå himmel ute så jag bytte om till mer lämplig klädsel. Gav mig ut på stan och gick längs Maria Theresien Strasse, idag mest känt för all shopping. Målet var att hitta till Information Center, där man bland annat kan köpa Innsbruck Card som ger en massa förmåner som bl.a. gratis åkande med lokalbussarna, gratis inträde till många museer och en upp- och nerresa med en av alla liftar som finns. Man kan köpa ett kort som varar 24, 48 eller 72 timmar. Jag köpte ett kort för 72 timmar och kan säga att jag tjänade in vad kortet kostade flera gånger om. Direkt när jag inhandlat kortet gick jag till Tiroler Volkskunstmuseum där fina hantverk och konstverk från Tyrolen visades upp och så klart Trachtenkläder. Jag tycker verkligen att Trachtenkläder är vackra och unika och de kan kombineras på så himla många olika sätt. Tyvärr var delar av museet fuktskadat och det var inte bara lite grann, utan det var rejält så att mögellukten stack i näsan. Man borde ha påbörjat sanering för länge sedan eftersom den omfattande mögellukten inte kan ha uppkommit över en natt.

Därefter arrangerades en gratis City Tour, med guidning i de gamla delarna av Innsbruck. Jag och tre andra turister deltog och det var svårt att inte ryckas med i de fascinerande historierna om de äldre delarna av Innsbruck. Turen varade i en timme och avslutades vid Imperial Palace. Jag passade på att besöka City Tower, ett 51 meter högt torn mitt i gamla staden, där jag gick upp för alla 148 trappsteg och ut på utkiksplatsen. Därifrån fick jag en 360°-vy av Innsbruck och är väl värt ett besök. Givetvis gratis entré med Innsbruck Card. Efter en bit mat, såg jag mig omkring och letade efter affärer med Trachtenkläder. Jag hittade en liten affär, med ett smalt utbud av Trachten och priserna var hutlösa. Definitivt en turistfälla. Jag gick sedan tillbaka till hotellet och vilade inför kvällens middag med underhållning – Tyrolean Evening with the Gundolf Family.

En taxi hämtade mig vid kl.19.00 som tog mig till Sandwirt Restaurant, där showen senare skulle hållas. Men först intogs middagen: soppa, Wienerschnitzel och avslutningsvis Apfelstrudel. Mums! När showen började kl. 20.30 hade två busslaster till med besökare dykt upp och de var nog redan lite på lyset innan de kom till restaurangen. Showen varade i drygt 1 ½ timme och innehöll bland annat joddling, danser, diverse ovanliga instrument (harpa, koskällor, bjällror, en såg mm.) och klassiska tyrolska danser. Och naturligtvis en massa Trachten och Lederhosen. Riktigt underhållande och fascinerande. Efter showen var slut fick jag skjuts med en av dansarna till mitt hotell. Det var en av de kvinnliga dansarna och joddlarna och hon bar en vacker klänning – Trachten så klart. Så jag var bara tvungen om hon kunde tipsa mig om affärer i Innsbruck som sålde just Trachten. Jodå, hon körde förbi och visade mig två affärer, bara ett kvarter från mitt hotell. Perfekt! Det fick bli ett uppdrag för morgondagen.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Sjuk hemlängtan
48 veckor sedan
Åter till Dubrovnik
48 veckor sedan
En gråmulen dag
48 veckor sedan
Shkodër och Krujë
48 veckor sedan
Slapp dag... igen
48 veckor sedan