Stöd Ukraina

Desires blogg

Torsdag 10 November 2011 - Budapest

5 bästa Budapest-tips!

1. Gellertberget
Promenera upp till Gellertberget med citadellet och Befrielsemonumentet.
Härifrån har man också den allra bästa utsikten över den vackra staden.
2. Szechenyi-badet
Budapest har sedan romartiden haft badhus, vars vatten kommer från varma källor. Det största heter Széchenyi, men det mest kända är nog Gellert. Jag tyckte att Szechenyi var det bästa av dem. Att bada i dessa behagligt varma termalbassänger - omgiven av vackra romerska byggnader - var ljuvligt! Men jag tror man ska undvika att besöka dessa bad på helgerna, en söndagseftermiddag kan det vara proppfullt här och då är det ju inte samma njutning! Bassängerna är öppna året om.
3. Slottskullen
Slottet med Budakullen är ett mysigt område, här vandrar du bland trånga gränder och stora kyrkor. Muren som omgärdar slottskullen är ett av UNESCO’s världsarv.
4. Operahuset
Budapest är musikkulturens stad och naturligtvis är Operahuset en pampig byggnad, vackert inredd med bladguld, vinröd sammet och kristallkronor. Vill du vara säker på att få biljetter till någon föreställning är det bäst att boka i förväg http://www.opera.hu
5. Caféer och restauranger
New York café (öppnades 1894) som ligger på Erzebet Körut 9-11 anses vara världens vackraste! Under många decennier flockades författare, skådespelare och Holloywoodproducenter här. Nu har detta mytomspunna kafé återfått sin glans. Här blandas turister med Budapestbor som uppskattar bakverk! Njut av en "Madartej torta", en ljuvligt mjuk, äggig kaka med vaniljsås.
Längst in i den fina Saluhallen Lehel (Lehel tér, 13:e distriktet) finns ett bra lunchställe. Här äter man stans bästa langos. Ta en lunch - och en öl - tillsammans med lokalbefolkningen.
Restaurang Sir Lancelot på Podmanicky u. 14 är en jättetrevlig medeltidsrestaurang, där servitörerna är klädda i tidsenliga kläder och också uppträder mellan serveringarna. Vi tog en jätteplatta med alla sorters kött, grönsaker, potatis – en enorm platta så det blev nästan FÖR mycket, (kostade 200 kr/person). Föredrar man att äta endast EN rätt ur deras meny går det också bra. Vill du äta här är det säkrast att förboka http://se.hungarybudapestguide.com/restauranger/bordsreservering
Mer foton och tips på min reseblogg http://www.desires.se/#post120
Dela med andra:    

Kommentarer
Anellip säger:
Hej, bra tips. Tack!
Postat 2012-10-10 14:52  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet