Zadar med omnejd

19 feb. 2011 18:32
Visningar: 13927
Jag surfar och surfar och kan inte bestämma mig alls. Jag är jättesugen på att åka till Kroatien (aldrig varit där) men inget ser så fint ut som t ex Karpathos och Skopelos i Grekland. Tror ni att jag blir besviken om valet faller på Kroatien (runt Zadar) detta år? Just nu känner jag mig otroligt tveksam :(
Av Desires
19 feb. 2011 23:35
Har varit mycket både i Grekiska övärlden och Kroatien och gillar båda länder. Men om jag skulle välja just mellan Zadar och Skopelos skulle jag ta Skopelos som är en så himla vacker o mysig ö (här lite mer tips o foton om den ön http://www.desires.se/#post91). Kroatien har många fina platser och öar men jag skulle i så fall hellre välja öarna Hvar, Korcula, Vis, eller världsarvsstaden Trogir t ex före just staden Zadar - den är också mysig men inte det allra bästa i Kroatien - tycker jag! Vi hade staden som bas när vi åkte runt och besökte nationalparkerna runt omkring staden, Paklenica, Plitvice och Krka.
20 feb. 2011 08:31
Tack för ditt svar! Om man flyger till Zadar (otroligt bra pris med Ryanair, nästan 10 000 SEK billigare mot flygstol till Karpathos), vad är ditt allra bästa tips då? Går det någorlunda smidigt att ta sig till öarna du skrev om? Vi vill inte lägga allt för mycket tid på transfer eftersom vi bara har en vecka på oss. Det var nackdelen med Skopelos, underbar ö men lite dumt att det inte var direktflyg.

Sen är vi helt låsta när det gäller vilken vecka vi kan åka. Det måste bli vecka 32 och jag har förstått att det kanske inte är det optimala om man inte vill trängas med så mycket folk...

När det gäller bad, hur står sig baden/stränderna jämfört med Skopelos/Karpathos (visst hade du varit på Karpathos också)?
Av Zoca
21 feb. 2011 09:34
Åk till Grekland!!!
21 feb. 2011 09:58
Oj, det var inte det svar jag förväntat mig från en, som jag uppfattat det, stor Kroatienvän :(
Av Desires
21 feb. 2011 14:31
Det är inte så lätt att ta sig till några öar ifrån Zadar - vad jag vet! Split är den bästa utgångspunkten för att besöka de öar jag gillar (Hvar, Korcula mm). Stränderna runt Zadar är ej jämförbara med de grekiska. Ett annat alt är världsarvsstaden Trogir som ligger bara ca 20 minuters bilresa från Splits flygplats. :
FOTON Trogir http://www.desires.se/#post17.

Däremot finns det SANDSTRÄNDER (som är väldigt ovanligt i Kroatien!) i Omis - en liten söt stad några mil söder om Split. Ligger vackert omsluten av berg vid flodmynningen Cetina!
FOTON Omis: http://www.desires.se/#post86

Men är sandstränder viktigast för dig är nog Grekland ändå bäst. Själv skulle jag då välja Karpathos (FOTON o tips http://www.desires.se/#post111) men även Kefalonia är en väldigt mysig ö! Eller Skiathos, där finns det mängder med fina sandstränder, men otroligt mycket folk den tiden tror jag.......
Hoppas du hittar ngt som du blir nöjd med!
21 feb. 2011 19:02
Tack Desires för informativt svar! Vi är INTE ute efter sandstränder, vi gillar småsten/klippor bäst och visst borde väl Kroatien passa då?! Det som vi vill ha är FINT vatten att bada/snorkla i (tänk Apela på Karpathos).
Av Desires
21 feb. 2011 19:55
Ja - men i så fall så tycker jag absolut att du ska välja Kroatien denna gång - överallt där vi varit i det landet finns det kristallklara vattnet som är utmärkt för bad, snorkling eller vad du vill!
Av Desires
21 feb. 2011 20:05
Hej igen!
Själv känner jag bara till Pag som ligger väldigt nära Zadar.
Men hittade denna sajt där det står lite mer om Zadar och dess skärgård http://www.solsemestra.com/sve/zadarotoci_sve.html

Kornatiöarna har jag hört ska vara jättevackra och sevärda, men själv ej varit där, bara ett tips!
21 feb. 2011 21:51
Jag kunde inte låta bli att kolla din bloggpost om Karpathos och jag log för mig själv när du inte var så förtjust i Amopi. Det skrivs ju så mycket positivt om Amopi men jag har aldrig förstått varför..

Åter Kroatien. Bra länk du hittat med info om skärgården utanför Zadar. Har bara hunnit titta lite snabbt, men ön Ugljan ser intressant ut. Ska fortsätta kolla. Vad "bör" det vara för pris på boendet (lägenhet för fem personer)? Billigare än i Grekland?
Av Desires
22 feb. 2011 09:23
Vi är 2 personer som hyrt olika lägenheter i Kroatien, tar alltid fina fräscha med balkong o havsutsikt. Vi har betalt mellan 40-75 EUR per natt för boendet. Juli o augusti är det dyrast, annan tid betydligt billigare. Lite olika priser även beroende på vilken ö man väljer - t ex Hvar o. Korcula har ett dyrare prisläge än Zadar. Så jag kan inte säga säkert men skulle tippa på att ni får betala mellan
50-100 EUR per natt.
Du kanske inte känner till att Zoca - som även svarat i denna diskussion - haft ett mycket informativt o bra inlägg om Zadar och öarna runt omkring där, t ex Kornatiöarna, Ugljan, Dugi Otok m.fl. Här är den länken:
http://www.reseguiden.se/forum/diskussioner/oar-i-anslutning-till-zadar-samt-boende-12469
(har själv länkat till detta suveräna inlägg på min hemsida, för jag får numera många frågor om Zadar till min reseblogg http://www.desires.se)

Av Lasse42
14 mars 2011 11:44
Vi blev kvar en extravecka i Zadar ifjol vår pga askmolnet från Island. Vi utnyttjade veckan med att åka linjebuss utefter kusten med stopp i Dubrovnik, Budva i Montenegro. Tillbaka till Dubrovnik, Mostar och Split.
Linjebussarna följer kustvägen hela vägen ner och jag tror det tog 8 timmar och kostade ca 250 kronor/person. Priset kan variera som hos SJ. Bussen stannade till ca en gång timme så man gå på toa och äta lite snabbt. Fantastiska vyer efter vägen. Vi hade inte förbeställt boende men i Split, Dubrovnik och Mostar stod det människor vid busshållplatserna och erbjöd privatrum, vi betalade 200-250 kronor natten för dubbelrum. I Dubrovnik var vi 3 resenärer och ca 10 rumsythyrare. Dubrovnik var lite turistiskt men Split var en skön stad, Mostar har ju en otrevlig nutidshistoria och mycket spår av kriget fanns kvar men naturskönt. Kusten i Montenegro var också fin.
På ordinarie veckan åkte vi ut till öar utanför Zadar och gick omkring i gamla staden. Fortfarande lite krigsskador men en OK stad att vandra i.
Jag föreslår en eller två nätter i Zadar och sedan buss ner till Split ev. längre. Kusten söder om Split var naturskönast(Maskarska)
Ett tips om Ni hyr privatrum; Köp med lite frukost och fråga värdinnan om dom kan koka lite morgonkaffe. Dom ställer gärna upp på det och samtidigt får Ni en pratstund i köket. Dom har alltid lite att berätta om platsen och kanske bjuder dom på en kaka också.
Trevlig resa
14 mars 2011 16:51
Åk till Kroatien!!!! Våra favoritställen har blivit ett ställe som heter Vinisce och ligger utanför Marina norr om Trogir. Vi hyrde en semesterlägenhet (Vila Mare Apartmani Bozic) Ägaren tog med oss ut att fiska och vi besökte en närliggande ö där hans kompis arbetade som fyrvaktare. Det andra ligger utanför Omis, i Marusici, och heter Apartmani Villa Danica. Vi hade köket utomhus (balkongen) och satt och såg delfinerna simma i sundet utanför!!! Vänliga människor, vi fick tvätten tvättad, bara sådär! Båda ställena kan varmt rekommenderas om man är ute efter lugn och avkoppling. Ligger lite "off", kräver att man har bil, men å andra sidan får man det genuina. Inga hotell utan bara vanliga hus där kroaterna hyr ut till turister. Många kroater har sina semesterhus där. Första stället har långt till affär, men varje fm kommer det en bil med förnödenheter. Med bil tar man sig till Trogir resp Omis för att "turista" Hoppas du får en skön semester!!!
Av My53
16 mars 2011 21:18
Kroatien har jättefint vatten(i alla fall ute på öarna där vi varit).Det är ett rent tryggt land med god mat(seafood).Däremot är klipporna vassa så det är svårt att gå barfota. Sedan finns det så mkt vacker natur också.
24 mars 2011 21:18
Nu har vi bokat och ser verkligen fram emot vår resa! Tack för alla inspirerande svar, jag sparar på alla tips och tar gärna emot ännu fler :)

Boende har vi dock inte bestämt ännu, den karamellen suger vi på lite till (eller så slår vi till i morgon om någon kommer med ett toppentips om någon privat lägenhet i Zadarområdet)!
Av Desires
25 mars 2011 13:46
En lägenhet som min syster o svåger hyrde i Zadar är denna: http://www.apartmani-miodrag.com/
Han har ju även 2 stora lägenheter där som ser trevliga ut!. De tyckte lägenheten var jättefräsch och låg även bra till med närheten till Zadar gamla stad och en sandstrand.

Mer tips om Zadar, foton och fler lägenhetstips hittar du här:http://www.desires.se/#post51