Working holiday visa?

1 mars 2011 13:05
Visningar: 3925
Hallå! Någon som vet hur smidigt det är att själv starta bankkonto, införskaffa skattenummer mm i Australien. Står mellan att ta ett paket (introduktion mm på två dagar) eller endast visumet och fixa resten själv. Tar gärna emot tips!
Av Ziesta
1 mars 2011 13:52
Hej,
Jag var iväg på working holiday i Australien 2004. Verkligen ett minne för livet! :-)

Har tyvärr ingen erfarenhet av att själv starta bankkonto etc utan jag åkte med företaget Work & Travel.
Hade nog varit billigare att åka utan någon organisation och fixa allt själv, tror inte att det är så värst svårt heller, men för min del som reste ensam så kändes det tryggt att ha en organisation som fixade allt.. och som mötte en när man kom fram trött och lite nervös till Sydney.. och så kunde jag ägna mig mer åt att resa och mindre åt administrativa grejer.. :-) Man lärde också snabbt känna ett gäng folk i samma situation som man kunde umgås med de första dagarna. Vissa fortsatte t.o.m att resa ihop efteråt. Så jag tycker absolut att det var värt de extra tusenlapparna som det kostade. Tror inte att jag hade tagit steget och kommit iväg annars.

Sedan när introduktionen väl var över så hade jag iofs inte så mkt kontakt med W&T.. fast det var ändå rätt käckt att ha en fast punkt.. dit man kunde få post skickad, kolla gratis internet, boka resor och även hade möjlighet att lämna delar av sitt bagage för en kostnad. Vet dock inte om detsamma gäller nu.

Jag vet inte om det fortfarande ingår i startpaketen men när jag åkte ingick det medlemskap i WWOOF - willing workers on organic farms. Man jobbar några timmar om dagen för mat och husrum. Alltifrån på naturreservat och jättelika farmar till mindre gårdar och "vanliga" hus. I medlemskapet ingick en bok över var dessa var placerade runtom i Australien. På alla möjliga och omöjliga platser! Både i outbacken och mer i närheten av storstäder. :-) Kan verkligen rekommendera detta för att få en inblick i det "verkliga" Australien långt från backpackers. Jag fick bland annat vara med när en "bush fire brigade" tände eld på skog för att undvika framtida bränder.
3 mars 2011 08:52
Håller inte med Marie här... Vissa banker kan vara obenägna att öppna konton åt non residents.

Mitt tips är att köra på Commonwealth som däremot aldrig ställt till med "problem" för någon jag känner.
3 mars 2011 15:16
Okej, det känslan fick inte jag alls, men det har kanske ändrats på senare tid. På ANZ fick jag t.o.m. ett konto utan att jag skaffat mig en fast adress än. Men jag rekommenderar naturligtvis att man skaffar det först så att kort etc kan skickas till en.
Jag har mitt konto kvar och det funkar alldeles utmärkt.
5 mars 2011 17:22
Kan ju vara lokalt och det är några år sedan jag var i Oz nu.
Av Zuri
19 apr. 2011 03:52
Hej, haller med Marie har ovan, latt att oppna bankkonto har nere, du behovar ta med dig passet bara. En fast adress i Australien ar bra att ha och pengar att satta in pa banken. Tips ar att jamfora olika avgifter som bankerna tar ut har for uttag/kort, olika priser fran bank till bank, aven sparrantan ar olika hog sa det ar vart att kolla runt om du vill spara lite.
18 aug. 2012 18:08
Ett alternativ till att köpa ett backpacker-paket från en resebyrå är att köpa boken "Stora Australienmanualen" som finns på http://www.australienmanualen.se. Betydligt billigare, och där kan du steg för steg läsa hur du sätter ihop en resa på egen hand.

Bankkonto kan du lätt öppna månaden efter att du anlänt, det svåra kan vara att fixa en adress dit eventuell korrespondens ska skicka.

Tax File Number fixar du också lätt på egen hand.

Andra saker att tänka på är Medicare-kort för vård + kanske lokalt ID-kort om du ska stanna länge.

Och glöm för hela världen inte att fixa en bra försäkring innan ni åker.