VARNING Aahytten, Bornholm

Av Marieb1
26 aug. 2018 19:12
Visningar: 476
Vill varna för att hyra ett hus "Aahytten" utanför Rönne på Bornholm, som vi hyrde nu i sommar, på cykelsemester.
Bla hyr Joan (vill inte skriva efternamnet) ut via AIRBNB.

Jag betalde in 500 danska kronor i deposition.
Huset skulle självklart vara städat och det var det - delvis. Golvet kändes ej smutsigt - men de hade skippat alla hörnen där det var smutsigt och spindelnät med spindlar i, i princip alla hörnen på två våningar. Även på en takbjälke ovanför min säng, var det flera nät och spindlar *hua*. Det låg också en stor hög med tvätt som vi inte visste var rent eller smutsigt på övervåningen, kändes ovälkomnande och ofräscht /slarvigt.
Jag mailade ägaren och påpekade detta och förväntade mig ett litet avslag på priset men hon beklagade bara - och önskade trevlig semester.

Affär skulle finnas 2 km bort, i närmaste by - när jag cyklat dit en morgon fick jag svaret i byn att det var fler år sedan det fanns mataffär där.

Städning efter vistelse skulle vi slippa, det ingick i priset. Vi diskade, tömde sopor, la tvätten (lakan) i tvättkorgen, utedynor till möbler in på sin plats, självklart. Lämnade kvar ett par glasflaskor och någon burk (fanns ingen återvinning).

Jag väntade och väntade på mina 500 danska tillbaka men inget kom. När jag mailade och frågade svarade hon att hennes "tillsynsman" hade sagt att vi lämnat disk, matrester på golvet, täcken huller om buller och vardagsrumsmattan låg inte slät! (??)
ähh.. Ja, vardagsrumsmattan var nog inte slät - men resten har de hittat på! Vi lagade mat på spisen 3 ggr. Vi var ute och cyklade hela dagarna, ofta till sent på kvällen.

Först ingen avdrag för orent hus - sedan behåller hon min deposition!! Jag har mailat massa med Joan och hon har försökt "deala" när jag inte gav mig, sagt att det hon säger är inte sant. 250 kr tillbaka kunde hon gå med på - varför då - om hennes ord var sant?? Nej, tror detta är något hon BRUKAR göra... Så Varning för AAHYTTEN på BORNHOLM!

PS! Haft underbara hyresvärdar på Läsö, varje gång, privat. Perfekta ön för cykelsemester med små barn. I Saeby, söder om Fredrikshamn, hyrde vi en stuga som inte 100% ren, visade bilder och de drog av på priset direkt.

MVH
Marie
Av Daquiri
26 aug. 2018 20:01
Skaffade du ett konto här enbart för att skriva detta?
Av Birgere
26 aug. 2018 20:20
Det absolut bästa är om du lämnar dina synpunkter på AirBnb's sida.
Utan att veta hela historien och utan att se ägarens svar är det ju naturligtvis omöjligt att bedöma vad som är rätt eller fel.
Av Marieb1
26 aug. 2018 22:32
Självklart inte! Har haft konto innan hittade ej inlogg
Citerat från Daquiri:
Skaffade du ett konto här enbart för att skriva detta?
Av Marieb1
26 aug. 2018 22:35
Jag hyrde privat av henne, men såg att hon hyrde ut via airbnb med. Jag har hyrt massor via airbnb om nöjd med 90%. Inte nöjd med sist, Barcelona för fick inbrott och fönstren var inte låsta som de såg ut att vara då jag flyttade in. Det boendet vill jag med varna för, men det får ju bli nytt inlägg
Citerat från Birgere:
Det absolut bästa är om du lämnar dina synpunkter på AirBnb's sida.
Utan att veta hela historien och utan att se ägarens svar är det ju naturligtvis omöjligt att bedöma vad som är rätt eller fel.
27 aug. 2018 13:06
Det verkar ju inte ovanligt med uthyrare som lurar gäster. Har själv begränsad erfarenhet (4-5) ggr med Airbnb, Homeaway och Hotels.com. inget boende har riktigt levt upp till beskrivning och bilder. Man betalar städavgift men det är aldrig riktigt rent när man kommer dit. Att hyra privat ökar klart riskera ännu mer men min erfarenhet är att uthyrarna alltid har övertaget, får sista ordet o.s.v, företagen lever på detta och min uppfattning är inte att de står på gästernas sida. Recensioner kan man ju läsa men jag vet att dåliga recensioner anmäls och plockas bort på sidor som Tripadvisor. Villkoren är oftast väldigt ofördelaktiga för gästerna, det kostar att boka av men värdarna kan boka av som de vill. Finns massor att läsa om missnöje med t.ex Aibnbs behandling av gäster. Ibland blir det bra när man hyr ibland inte bra alls.
Av Birgere
27 aug. 2018 18:03
Blev lite nyfiken på detta så jag gick in på AirBnb o kikade på stugan och några saker reagerade jag:

- Gamla slitna möbler
- Gammalt kök
Ovanstående betyder för mig att husägaren inte bryr sig så mycket och tillsammans med
- lågt pris så ringer varningsklockan... du får vad du betalar för

Det fanns några recensioner där i princip alla klagade på städningen, visst kan det vara så men sedan såg jag att städkostnaden var på typ 1000kr och det kanske i sig kan vara rimligt men då ska ta mig tusan det vara rent och städpersonalen ska ta hand om täcken och fixa till mattor osv. Tydligen så är städavgiften ren fake för att kunna hålla ett lågt pris på huset och städningen består väl i att tillsyningsmannen har en piasavakvast o sopar in skiten i hörnen....för tusen kr😡
Stå på dig, du har betalat för städning och där ska det dom klagar på ingå.

Vi har säkert hyr privat 30-40ggr gånger och i princip alla tillfällen har vi fått det vi betalat för med några få undantag där vi blivit både positivt och negativt överraskade, men efter hand blir man mer kräsen och betalar gärna lite mer för boenden som ser uppdaterade ut och har bra recensioner. Ett dåligt boende kan ruinera en hel semester och ett bra boende kan bli ett positivt minne för resten av livet eftersom det ger hela semestern en extra positiv dimension.

Jag har tidigare skrivit en del om att hyra privat: https://www.reseguiden.se/diskussioner/tips-om-att-hyra-hus-eller-lagenhet-privat-31638
Av Marulk
28 aug. 2018 06:56
Lätt såhär i efterhand komma med kloka tips, men med dagens alltid tillhanda mobil - fota - foton som bevis på otillräcklig städning samt efter egen noggrann är bästa medel när ord står mot ord.
Lycka till
Av Marieb1
28 aug. 2018 08:32
Hej!

Tack för alla svar!

Jag visste inte innan att hon hyrde ut via Airbnb. Hon har inte sagt emot mig angående alla spindelväv och spindlar osv. Jag var paff när jag inte fick avdrag men hade hon inte behållt de 500 danska hade jag släppt det. Jag har nu mailat henne igen. Jag nämnde redan i förra mailet att jag tror det är något hon "satt i system", att lura folk.

Hon var så envis med att vi lämnat det så orent och stökigt så jag började tvivla på mig själv... vi gjorde verkligen inte det. (Hade jag bokat via Airbnb hade hon kunnat läsa goda vitsord om mig och att jag lämnar snyggt).
Det jag lärt mig för framtiden är - att jag bör kolla om husen finns med på Airbnb och läsa folks feedback där. För cykelsemestrarna fortsätter! : )

Fanns såklart fördelar med huset med, fikon att plocka utanför : ) och hund välkommen.

Marie
Medlemmen har tagit bort svaret