Vägval Yosemite - Las Vegas + tips Yosemite

13 okt. 2013 20:22
Visningar: 2744
Vi planerar att åka till Kalifornien nästa sommar (juni), två vuxna och 2 barn (5 och 9 år) och har lite frågor ang Yosemite nationalpark.

Ni som varit där, vad bör man se där? Vi planerar att åka från San Fransisco till Yosemite och vidare ner till Las Vegas. Vi tänker oss en övernattning kring Mariposa Grove samt ytterligare 1 eller 2 övernattningar. Vad bör man inte missa när man är här?

Efter Yosemite åker vi vidare till Las Vegas och undar över bästa vägvalet, vi har inte tänkt att åka via Death Valley då vi har förstått att flertalet biluthyrare inte tillåter detta (stämmer det?). Vi tänker oss istället att vi antingen åker via Fresno (väg 99) eller att vi tar norra vägen via Mammoth lake (väg 95), vilken väg skulle ni rekomendera? Finns det ex något trevligt att se längs vägen? Vi tänker oss en övernattning på vägen ned, tips på var den kan förläggas?

Är det dessutom någon som har tips på trevligt ställe för övernattning mellan Grand Canyon och San Diego så tar vi även tacksamt emot det :)
14 okt. 2013 08:47
I Yosemite finns ett antal utsiktpunkter, Glazier point hette en minns jag. De finns förmodligen utsatta på de flesta kartor över parken.
Ett bekvämt och väldigt amerikanskt sätt att uppleva parken blir alltså att åka egen bil mellan dessa, stanna till och fota, åka vidare.
Annars handlar parken om att vandra. Det finns asfalterade gångvägar med liten stigning och sen finns det massor av vanliga vandringsleder där man får vara ganska ensam och det går att få till lite vildmarkskänsla.

Enklast är nog att fråga på plats om en enklare kortare vandring som passar era barns ålder.

Vad man inte får missa?
Detta är inte riktigt "på vägen" men om jag kom tillbaka till detta område skulle jag absolut inte missa Antelope Canyon.
Kolla in Marulks fina bilder:
http://www.reseguiden.se/forum/bilder/antelope-canyon-page-arizona-usa-459200
Ser fantastiskt ut!

Mer om Yosemite i min reseberättelse:
http://www.4000mil.se/?p=945
Av Marulk
14 okt. 2013 18:36
Ni kommer få en härlig resa :)
Eftersom ni kommer från sydväst om parken lär ni passera Giant Sequoia träden. Bara dessa lär väcka nyfikenhet hos era barn. Rekommendar också precis som ovanstående skriver Glacier Point, en utsiktspunkt där man har panorama vy över stor del av dalen. Jag har som ovan skrev lite bilder härifrån (tack Gunillad för den fina hänvisningen :) . Nere i dalen finns ett "visitor center" med museeum om parken. Dessvärre hann vi inte göra ngr vandringar denna gång men det finns kvar. Nästa sevärdhet är vägen tvärs igenom via Tioga Pass, du är nu uppe på över 3000möh. Därefter är du nu över på östra sidan om parken o här kan rekommenderas en övernattning innan du passerar vidare mot LV via DV. Vi övernattade i Mammoth Lakes vilket jag varmt kan rekommendera. En ljuvligt mysig stad på hög höjd (2000möh) Bered er på lite höghöjdsträning.
Vid Grand Canyon övernattade vi i Tusayan, 10min bilresa till första utsiktspunkt för den som är morgonpigg o vill se soluppgången. Resan därifrån sedan mot SD är lång o här rekommendar jag nog ytterligare ngn övernattning.
står gärna till tjänst om du har ytterligare frågor - vår tur ser du som sagt i albumet :)
14 okt. 2013 21:17
Tack för svar och bra tips. Antelope Canyon verkar ju verkligen vara häftigt, det blev vi sugna på! Verkar som att man kan åka Las Vegas- antelope Canyon - Grand Canyon, var det så du åkte? Är det en ok dagsrutt?

Tar även gärna tips på var man kan förlägga stoppen mellan Grand Canyon och San Diego, finns det några trevliga städer på vägen eller ska vi bara se det som transportsträcka?
Av Marulk
15 okt. 2013 17:04
hej igen,
rekommenderar inte att ta LV-Page (Antelope Canyon-GC som en dagsrutt. dels för att sträckan är alldeles för lång (du hinner inte se ngt bara köra) samt att du då på vägen missar andra vackra parker som Zion, Bryce Canyon och Glen Canyon. Mellan LV o GC hade vi 2 stopp, St George och Page. När vi var i Page var närmaste vägen mot GC avstängd pga ras så vi fick göra en omväg (väldigt vacker) men även utan denna omväg blir sträckan för lång, speciellt med tanke på för dina barn som det då blir mycket bil.
Vår rutt ser du på kartan i albumet "4 delstater på 3v"
Vi har inte åkt sträckan GC-SD men har det på vår "Bucket list" eftersom den sträckan ska vara mycket sevärd = ta god tid på er ;)
15 okt. 2013 20:37
Tack igen för svar. Svårt att avgöra hur långt allt tar men har insett att allt förmodligen tar längre tid än vad man tänker sig när man tittar på en karta.

Om man vill uppleva Antelope canyon utgår man då från Page? Ser att du i ditt album skrivit att denna nationalpark endast är tillgänglig via guidade turer, utgår dessa från Page? Skulle man kunna övernatta i Page, göra en guidad tur och samma kväll åka vidare till Tusayan?

Kräver även Zion nationalpark en heldag för att uppleva denna till fullo? Vi försöker få ihop våra dagar så att vi spenderar dem på bästa sätt :)
Av Marulk
16 okt. 2013 18:56
Antelope Canyon ligger strax utanför Page och det är därifrån de guidade turerna utgår med Jeep. Det finns flera organiserade guider i staden. Boka gärna innan eftersom turerna är populära och snabbt blir fullbokade. Det är begränsat antal personer/tur. Vi tog en morgontur (hade alltså en övernattning i Page) och körde sedan vidare till Tusayan. Då hade vi gott om tid att stanna på flera utsiktspunkter i GC utefter vägen (trots att vi fick köra en omväg pga vägras).
Kan varmt rekommendera ett besök i Antelope Canyon - denna upplevelse var fantastisk.

Zion Nat.p. kan besökas på 2 olika sätt. Dels via shuttlebus från besökscentret eller med egen bil (annan rutt). Vi övernattade i St George efter LV eftersom StG låg närmast Zion. En annan nationalpark i närheten av StG är Bryce Canyon. Denna hann vi dessvärre inte med på denna resa :)
Det finns så otroligt mycket vackert att se i Utah o Arizona
16 okt. 2013 20:54
Tack, då ska vi nog försöka hinna med 2 övernattningar så att vi hinner uppleva dessa nationalparker.

En fråga ang Yosemite, vi tänker oss 2 övernattningar i Mariposa och 1 i Mammoth Lake, låter det som ett bra upplägg?

När man åker från Yosemite till Las Vegas ser det ut som att man kan åka väg 95 som ser ut att gå utanför Death Valley men jag läser att ni rekomenderar att åka genom Death Valley, vi är lite oroliga för värmen där men tycker ni att det är värt att åka den vägen trots värmen?
Av Marulk
19 okt. 2013 15:15
upplägget med 2n i Mariposa o 1n i Mammoth är ju beroende på var o vad ni vill se i Yosemite samt varifrån ni kommer innan Mariposa. Mammoth Lake var mycket vackert så vi spenderade 2n där.
Man ska ha respekt för värmen i DV men det är också synd om ni missar detta fantastiska landskap. kanske inte så intressant för era barn eftersom det är en lång bilresa men det blir det ju oavsett om ni kör igenom eller utanför och skillnaden i värmen är nog väldigt liten eftersom det är öken även runt DV. Varför man ska ha extra respekt igenom DV är att det är stora höjdskillnader, ena stunden 2000möh o nästa under havsnivå med väldeliga backar däremellan. Vi stängde försäkerhetsskull av AC i de värsta uppförsbackarna.
Tänk på att ladda rejält med vatten både till er o bilen innan avresa - så kommer ni få se ett landskap ni inte sett eller ser ngn annan stans. :)