Tips om egypten?

19 feb. 2010 16:01
Visningar: 4303
Hej.
Jag och en kompis funderar på att åka till egypten i November iår. skulle behöva lite råd.
tex, hur är folket där? är maten bra? vad kan man göra? är aktiviteter dyrt? vad för valuta ska man ha med sig?

Skulle bli jätte glad för svar.
/Malin :)
19 feb. 2010 17:24
Hej Malin
Om din kompis är en tjej skulle jag överväga att fara någon annanstans.
Männen där är verkligen skitjobbiga och påflugna. Jag har varit i Hurghada 2 ggr o i Luxor. jag hade min man med och det var besvärligt ändå. Vi fick kontakt med en mamma och en dotter på 18 år, som höll sig litet till oss för det var så jobbigt att vara 2 kvinnor. Tom på hotellet var de utsatta, fast det var ett "bra hotell".
Kanske har andra inte samma erfarenheter som jag, men så var det för oss.
Åka taxi kan vara rena kriget med prutande o viftande o hotande...... fast litet kul när man lärt sig.
Jag kan tänka mig att åka dit igen i en vecka för att det är solsäkert och då bara hålla mig på hotellområdet.
Egytiska pund gäller. Man ger dricks, ofta. De gillar us dollar.
Ha det gott
Av Ellia
19 feb. 2010 17:37
Det är självklart en smaksak men jag tycker Egypten är toppen o rekommenderar det mer än gärna som resmål! Finns ju mga turistorter att välja mellan, men själv brukar jag tala för Hurghada (tips på brabra horell: Grand Resort, http://redseahotels.com/index.php?id=94) eller möjligtvis El Gouna. I november är ju också vädret fortfarande varmt o skönt!

Jag tycker att egyptierna är väldigt trevliga o givmilda som personer. Gästvänliga. Men sedan finns det ju tyvärr de som står för motsatsen, o som ofta sätter sin prägel på den upplevelse mga turister har med sig hem, nämligen försäljarna. De flesta av dem är otroligt ihärdiga o kan bli rätt påiga. Tycker själv att man får försöka ta dem med en nypa salt eller två o inte försöka bry sig om det, men samtidig vara väldigt tydlig när det går för långt. Vi är alla olika o påverkas därefter, men var o en har vi en gräns för vad som är tillåtet o man får se till det egna välbefinnandet i fråga. Kan se klurigheten i att ni är lite yngre o kanske båda är tjejer, men gå tillsammans o håll ihop!

Ett måste är att åka på en snorkelutflykt på Röda havet! Det är en upplevelse! Har ni möjlighet så är en utflykt (helst 2dagarsturen, men passar bäst för en två veckors semester kanske) till Cairo! Annars är Luxor också ett alternativ, men dit räcker det med en dagstur! Aktiviteterna kostar en del, speciellt om du bokar genom ngt av de större resebolagen/bolaget ni tänker åka ner med, men när det gäller snorkelturen finns det mga bra lokala researrangörer som är billigare! Pruta!

När det gäller valutan kommer du långt med EGP, den inhemska valutan, vilken funkar i alla lägen. Det kan alltid vara bra att ha lite dollar med sig, bl.a. för att vissa resebolag (Ving osv.) vill att man betalar deras utflykter med denna valuta.
19 feb. 2010 22:59
Triwallion: okej, ah kompisen är tjej och nu blir jag ju orolig. det är vår första resa vi ska ha utan föräldrar. vi är 18 iår så då kanske det är säkrare/bättre att kanske åka till något annat land. när det nu är första gången? vad för land finns det som är varmt i slutet av okt-början av november?. det tåls ju att tänka på att byta resemål iaf. tack för svaret:)

Ellia: tack för svar. ah okej, ja om vi nu åker ska jag verkligen pröva något sånt. blir ju isf 2 veckor:)
Av Anbean
19 feb. 2010 23:45
Jag och min pojkvän har precis varit i Egypten nu i januari och vi var nog ganska eniga om att det var helt okey om dagen, men lite tråkigt om kvällen. Vi var i Hurghada kan väl tilläggas och bodde på kanonfint hotel (tror iofs att det är svårt att hitta några dåliga eftersom alla är relativt nybyggda), med egen pool och strand. De som jobbade där var väldigt trevliga och service minded, men i stort sett bara män! Även i själva byn (Sakalla) som vi var i på kvällen så är det bara män som arbetar och det är välidgt sällsynt att se några egyptiska familjer då Hurghada bara är uppbyggt på turism, det finns inget annat.

Det finns väldigt många utflykter att följa med på i Hurghada, bland annat Luxor, Kairo och snorkling som de andra har nämnt. Vi var till Luxor vilket var en resa som jag brukar kalla för "attack turista", dvs att man ska se så många saker på så kort tid som möjligt. Det var iaf intressant och vi ångrar inte att vi åkte, för vem vet om man får chansen någon annan gång? Kom iaf ihåg att ta med er en tröja och sköna byxor till bussturen då det kan bli kallt pga air condition, och en kudde kan oxå vara bra att ha eftersom turen startar väldigt tidigt och själva transportbiten tar ca 5h.

Vi var även iväg på en snorkeltur vilket var bland det bästa med hela resan. Röda havet är otroligt vackert och en dagstur rekommenderas verkligen. Vi fann dock ut efter turen att man kunde ha kommit ut och sett på vilda delfiner och det kändes lite surt att ha gått miste om det.

Om kvällen fanns det inte lika mycket att hitta på tyvärr. Hotellet som vi bodde på låg lite avsides. Det fanns en del butiker, men utbudet av restauranger var inte så stort så vi åkte in till Sakalla (Sekalla?) i stort sett varje kväll. Utbudet av aktiviteter eller restauranger var inte så stort där heller, så vi återvände oftast ganska tidigt till vårt hotell och satt och softade i lobbyn med en drink/kaffe. Maten var heller inte något speciellt, särskilt inte om man varit i Turkiet tidigare.
20 feb. 2010 11:15
okej. ah är det många svenskar som man träffar när man åker ner?
snorkling låter ju som att man måste göra om man nu åker ner. kanske tillomed delfiner då.
måste man ha med sig cyklop eller har dem det där isf? vad kostar tex en sån aktivitet?
om man åker ner 2 tjejer och tar det försiktigt så ska man väl kunna klara sig väll? (som tidigare här i diskussionen så skrev en att vi borde tänka
på att åka till ett annat land, men vad är det som är så "farligt" att vara 2 tjejer där nere? om man tar det lungt och inte är där för att festa!

tack:)
Av Wehe
20 feb. 2010 20:35
Hej jag var i hurgharda när jag var 20 år med en tjejkompis. Vi åkte dit endast för sol och bad. Vi hade all inclusive så vi var inte så mycket utanför hotellområdet. När vi gick in i "stan" mitt på blanka dan blev vi förföljda av två killar. Mycket otäckt, men det hände ingenting.
Jag tycker ni kan åka dit om ni tror att ni kommer att gilla att snorkla, sola och bada. Om ni ska åka dit tycker jag ni ska boka in er på ett hotell där man kan snorkla direkt från stranden. Nästan alla stränder "ägs" av ett hotell. Man går lixom inte längs med stränderna där. När jag var där med mina föräldrar några år tidigare åkte vi till pyramiderna och konungarnas dal mm. Aktiviteterna kan vara ganska dyra. även om det är mycket turister och försäljare vid pyramiderna och i luxor är de ju kul att ha varit där. När vi åkte på all inclusive hade vi bara med oss lite US dollar, vi visste att vi inte ville handla något. Bara pengar till utflykter. men gången innan hade vi med oss lite blandat.
Trevlig resa!!
25 mars 2010 15:41
hejhej XD

jag har vart i egypten två ggr, faktiskt så har jag en lägenhet där (min familjs asså, inte bara min :P). Folket är väldigt snälla men dom kan också vara ganska jobbiga, fast jag gillar dom :) Maten är också väldigt god, om du gillar fisk och skaldjur kan ni gå till fish house eller star fish (som är lite billigare än fish house). Aktiviteter, hmm.. inte så himla dyra och de finns väldigt mycket aktiviteter som t.e.x Undervattens båt, dykning, kolla på pyramider, paradise island, bara gå på stan och kolla i affärer (det finns massor billiga affärer, om man kan pruta, hahah), man kan också bara ligga på stranden, man kan åka på öken safari, man kan åka till typ museum, och massa annat kul.. De där va verkligen inte allt, man kan fråga på hotellet för de brukar finnas sånna som jobbar med aktiviteter och sånt, eller så kan man bara gå ut på gatan för där finns de alltid massor också. Valutan man ska ha är egyptiska pund, man kan också ha euro eller dollar de funkar alltid.

Men eftersom ni är två tjejer som ska åka själva så kanske de är massa gubbar elr killar som följer efter er och kollar på er.. ah du fattar.. Fast kenza, du kanske inte vet vem det är men iallafall Kenza Zouiten bloggaren, kenzas.se. ja iallafall hon och hennes kompis nadia åkte till egypten i tisdas, och de verkar gå helt okej för dom och dom är ungefär i samma ålder som ni bara ett elr två år äldre. du kan ju kolla på hennes blogg hihi x)

Iallafall, jag tycker inte du borde oroa dej, ni kmr säkert klara er hahahhahahahah XD
Kram Amanda :D
25 mars 2010 15:44
PS. jag läste nu en annan kommentar då du hade frågat om man brukar träffa många svenskar, faktiskt så träffar skit mkt svenskar ( eller de beror på när man åker ), vi åkte i februari och vi träffade närmare 40 svenskar.. Som vi lärde känna asså inte bara såg på gatan :)
Kram Amanda xD
25 mars 2010 16:46
Jag skall fara till Hurghada i början av maj. Det blir tredje gången för mig. Jag älskar stället. Vi skall bo på Grand Hotell vid stranden. Ni behöver inte vara rädda för att ni är tjejer. Det är klart att killarna där är nyfikna, men dom är inte farliga. Det är jag övertygad om. Det är nog farligare om man som tjej går ut ensam på kvällen och träffar svenska män. Killarna i Hurghada ger kompimanger, det får man väl ta, men min uppfattning är att dom är vänliga och trevliga överlag. Försäljarna kan vara jobbiga, men om man säger nej vänligt och bestämt brukar det går bra. Jag har heller aldrig varit magsjuk i Hurghada. På hotellet är det mycket underhållning varje kväll. Nu är jag äldre så det är klart att ungdomar kanske gillar ett annat utbud av nöjen.
31 mars 2010 00:16
Har både arbetat o turistat i Egypten. De egyptiska männen kan vara påstridiga, det bästa knepet är att inte vara så trevligt svensk som vi är, är man inte intresserad av att prata med dem bör man helst ignorera dem helt. Det är ganska smart att vara "hård" mot dem, speciellt när det gäller prutning på varor o taxiresor, ibland kan de verka bli arga, men det är deras sätt att göra affärer. Sedan hör det förstås till hela saken att man blir grundlurad någon gång, det bästa är när både du o säljaren är nöjd.
Som resmål skulle jag föreslå Sharm El Sheikh, det är ett enkelt resmål med mycket turister, fin strand och fantastiskt vatten. Har man tid o råd kan man passa på att ta dykcert, men annars är det snorkelturer som gäller, ni kommer att bli förbluffade över allt det vackra under ytan.

Att se pyramiderna någon gång i livet är förstås ett måste, personligen tycker jag dock att Luxor o Konungarnas dal är minst lika spännande.
När det gäller utfärder så är det viktigt att man ser till att guiden pratar engelska, så att man inte hamnar hos någon som guidar på franska. I Egypten finns bestämmelser om att det måste vara lokala guider på utfärderna varför det sällan är så att researangörer som tex Ving har egna guider med. Bokar du turen på stan kan priset vara hälften mot det som den svenska researrangören tar o sedan åker man ändå alltid i samlad trupp. De flesta utfärder körs nämligen med poliseskort o säkerheten gentemot turister är något de är noga med.

Besök gärna små inhemska restauranger för att få smaka på lokalmat o om ni får chansen är kamel med chokladsås en riktig höjdare.

Trevlig resa!
Av Elgona
31 mars 2010 11:02
sök på egypten uppe högra hörnet så får du mkt info,det är mkt skrivet om detta land..
Min viktigaste rekomendation är att LÄS PÅ OM LANDET INNAN NI ÅKER...
25 juli 2010 16:00
här är en länk till min kompis sameh, han bor o jobbar i hurghada och hjälper er med allt o ger tips var ni ska gå och vad ni ska säga för att få vara ifred.
jag bodde o jobbade där, det är väldigt billigt om man använder sig av de lokala researrangörerna. kopiera o klistra in länken o skriv o prata med sameh... då kan du fråga allt om priser o annat , han är gör trevlig.

http://www.facebook.com/pages/Hurghada-Egypt/Touring-and-excursions-in-Hurghada-and-Egypt/118761681500165?ref=ts&__a=6&ajaxpipe=1
Av Hathor
25 juli 2010 18:21
hurghada har blivit ett dirty place,med massor av trafficing o droger,o påflugna o lurande försäljare..

men här finns kristall klart vatten o en ständigt skinande sol,här dyker man,snorklar o kan utöva alla sorters vattensporter..
kamel o jeep safari till beduin byar är också ngt man kan passa på att göra.
man kan nå havets botten med en u.båt.o man kan åka glasbotten båt..
gå in på www.redseapages.com för att få koll på kvälls
aktiviteter..ger man sej iväg på dico på pappas bar ska man hålla hårt i plånboken o ha super koll...
Dagsutflykt till luxor är en stor upplevelse,liksom en resa till kairo, rekommenderar att stanna där över natten,en lång resa

El gouna är en bättre plats än Hurghada,ett per mil bort,här finns en lång strand o en lyxig marina,här e de lite dyrare men lugnare ...
i hurg är alla stränder inbyggda..

Jag rekommenderar er att åka dit istället, eller Marsa Alam..,.sharm..el sheik

Prisnivån på aktiviteter är olika,men de är inte hutlöst dyrt..

Maten i detta land är igen höjdare,bäst e de på dom små ställena där befolkningen själva äter...en middag 15-20 kr
Man kan lätt bli magsjuk här..

vacinera er med twinrix..
ta aldrig i hundar eller katter,de är vanligt med rabies..

Många egyptier har hep c .,så tänk på att aldrig röka vattenpipa efter någon annan,(om ni skulle vilja prova)använd engångsmunstycke...

Tänk på klädsel,gå inte för naket,ha alltid en scarfs med...

Gå aldrig in i en diskussion om det blir problem,lös det med ett leende..

om ni åker taxi,gör upp om priset innan...åka aldrig taxi ensam....
Håll i hatten er själva o plånboken..

jag som skriver en van resenär i detta land...
lycka till
m

j
28 okt. 2010 08:45
Hej
Jag med sällskap åkte förra året i november till Hurghada - vistelse på hotell "La Pacha" all inclusive - bra pooler och strand - perfekt betjäning och kvällsunderhållning. Bra promenadområde med "ivriga" försäljare som man gjorde allt för att undvika. En dag flög vi till Kairo på eget bevåg och på flygplatsen tog en taxi till Ciza med pyramiderna - ett stort misstag och blev hellurade av taxikillen och hamnade bakom all ära och redlighet - var tvungna att betala en "svinpris" för resan omgivna av ett antal suspekta personer antagligen kompisar till killen - räddades av en åsneförsedd kusk som via en soptipp förde oss till ingången pyramiderna. Vid entreen meddelades att biljetten gällde hela området - pytsan det tog ca 10 min så kom en som skulle ha mera pengar - vi sade bestämt ifrån och lyckades komma därifrån. Vi skulle kunna berätta mera om brinnande soptippar på gatorna mm i Kairo men det var mycket intressant att ströva omkring och se allt elände. I den "rika" delen av Kairo var det som i en annan värld med stora hotell och vackra trädgårdar speciellt vid Nilen och dess omgivningar. Kairos flygplats är väl en av de största i världen tror - i fart fall har jag aldrig sett så många parkerade plan på ett mycket stort område - men perfekt vägvisning. Vid hemkost på natten till Hurghada var det näst intill omöjligt att få tag i taxi med tillstånd men vi "mutade" en civilist och lyckades komma hem till hotellet. Trots alla obehag vill jag gärna rekommendera Egypten och dess enligt vår uppfattning udda turism men det gäller att ta sedan dit man kommer om man skall överleva.