Tips ifrån Tobago

Av Legusta
11 feb. 2008 23:27
Visningar: 13846
Hejsan jag skulle vilja ha alla tips ni kan ge mej om Tobago.
Vad kostar mat, vart äter man bäst ?
Vad bör man se ?
Vart tycker ni är bästa stranden ?
Vart är bästa snorklingen ?
Vart finns koraller ?
Av Poppe
12 feb. 2008 11:11
Vi (familj om 5 personer) var där oktober-november 2007 och bodde på Coco Reef Resort. Fint hotell, men inte mycket för barnen att göra, förutom den lilla men fina stranden, som var lugn (pir utanför som bröt vågorna). Poolen var väldigt liten! Barnen var dock mycket nöjda!
Familjebungalosen låg i utkanten av hotellet och höll inte lika bra standard som det övriga hotellet. Vi bytte på plats till två rum med "connecting doors" istället!

Middagarna åt vi ibland på hotellet och ibland, strax utanför i Crownpoint. Priserna ganska höga, vill jag minnas! Inga Thailand priser direkt!
Överlag är Västindien ju dyrare än Asien! Har dock aldrig ätit så god hummer någon annanstans än på Tobago och det är dock billigare där än i Sverige. Inte för att vi brukar äta det så ofta ... Enda "beachside" restaurangen på ön lär vara Sea Horse Inn, lär vara väldigt bra - vi kom aldrig dit!

Snorklingen: var inte den bästa vi har sett, detta kan dock bero på årstiden, sa dem. Vi var vid Bucco Reef och längs kusten vid ytterligare ett par rev. På vägen hem stannande vi till vid The nylon pool - en plats i havet där det plötsligt blir väldigt grunt, därav det extra varma vattnet som får en att känna sig som att man är i en pool, fin sandbotten dessutom.

Utflykter: vi hyrde en egen chaufför en dag - "rastakille" med "rastahår" och "rastaskägg" vid namn Zorro och hans minibuss av gammal modell - En upplevelse i sig! Vi började med att åka igenom "staden" Scaraborough (liten stad ´med mycket folk) och vidare upp till Fort St. George. En fantastiskt fin utsikt därifrån och även intressant att se fortet och läsa lite historia om ön! Vi bilade sedan vidare längs Atlantenkusten. Intressant att se hur invånarna bor och det mer genuina Tobago. Här på denna sida av ön finns det inte några fina stränder på ön utan de ligger på den Karibiska sidan. Vi kom vidare till Speyside och stoppade för lunch på Jemmas Tree House restaurang.
Där måste man prova hummern - Fantastisk!!! Denna lilla enkla restaurang är världsberömd. Restaurangen är uppbyggd i ett mandelträd vid vattnet. Enkelt men väldigt gott! Dock inte alltför billigt! De har heller inga rättigheter så det gick inte ens att betälla öl!
Efter lunch åkte vi tillbaks och på vägen stannade vi för att besöka ett vattenfall. Ett tips - ta skor ni inte är rädda om och kan spola av - väldigt lerigt på vägen upp till vattenfallen. Fick även lite information om Cacao bönan och övriga växter längs vägen upp till vattenfallen. Om man vill kan man bada (doppa sig) i det svala sköna vattnet. Läcker regnskog!!! Att bero på regn - räkna med att det kommer tropiska regn ofta.
Vi fick minst ett/dag.

Missa inte heller ett besök på The Sunday school. En mysig kväll med mycket Steelband, dans och folkliv. De säljer mat i olika små stånd och även lokala hantverk. Både lokalbefolkning och turister!

Strand: Pigeont Point - Den största stranden, där de tar inträde för att gå in. Mycket turister, lekparks område för barnen, toaletter finns och en enkel lunchrestaurang! Gå gärna längst bort, där är det lite lugnare och finare! Svårt att få taxi därifrån dock!
Finns säkert lugnare finare stränder om man har tid att leta vidare - fråga er fram!

Övrigt: Befolkningen i Tobago är mycket "layed back", allt går väldigt långsamt, man ser inte en enda stessad människa.
"Don´t worry be happy". Räkna med att allt tar tid! Det finns inga taxibilar på ön - åtminstone inga med Taxi skylt! Svårt att få taxi på vägen hem m.a.o. Alla verkar lifta med varandra. Även skolbarnen på väg hem från skolan!

Gå gärna även in på : http://www.gotrinidadandtobago.com/home/home.php

Hoppas att ni får en skön tid på Tobago!
Av Marie_s
12 feb. 2008 12:48
Jag var på Tobago i januari 2007. Bodde vid Store Bay. Eftersom jag inte gillar att ligga still i solstolen nån längre stund så åkte jag runt en del.

Hyrde bil och upptäckte ön på egen hand. Enkelt och smidigt.

Bästa stranden tyckte jag var vid Castara för att det var en mysig atmosfär där och en blandning av lokalbefolkning och turister. Roligt att se alla fiskare med sina nät.

Annars är Pigeon också väldigt vackert. Likaså Englishman Bay och Arnos Vale.

Snorklingen runt Bucco Reef är hyfsat ok även om revet till största del är dött. De få levande koraller som finns hittade vi på norra sidan av Tobago, vid Speyside, där de bl.a har hjärnkoraller. Runt Castara var det en spännande ”undervattensdjungel” och här såg vi stora rockor och en sköldpadda. Arnos Vale är känd för sin fina snorkling men vågorna var så stora där när vi var där att det inte gick att snorkla.

Mest överskattat var helt klar Sunday School som kändes som en turistmarknad.

Hör av dig om du undrar något mer. Trevlig resa :-)
Av Anna__
13 feb. 2008 11:26
Hej!
Var på Tobago i januari 2008, i två veckor. Vi bodde utanför Crown Point-området (där det var alldeles för mycket turister och försäljare för vår del, och följdaktligen var maten där mycket dyrare). Bodde i Buccoo, få turister och en strand helt för oss själva. :-)

Gillade dock inte Pigeoen Point, där allt bara var uppbyggt för turister. Även på Store Bay var det på tok för mycket solstolar o parasoll. Annars var stranden fin.

Man få lunch/middag för en femtiolapp utanför Crown Point-området. Det finns väldigt mycket goda fiskrätter.

Snorkling i Englishman Bay och Arnos Vale (såg sköldpaddor) samt Castara var bra, var även ute vid Buccoo Reef en dag. Helt ok där! Koraller är det gott om.

Du bör absolut hyra bil och åka runt, till regnskogen, vattenfall och till alla, mindre befolkningstäta, stränder som finns. Finns många små fina byar och gott om speciella hus mitt ute i ingenstans. Atlantsidan var för mycket vågor på för att bada där, o tydligen en del undervattenströmmar också, men andra sidan av ön hade väldigt fina stränder.
Lätt också att få tag i bil med chaufförer, om man vill slippa hyra själv, men det blir ju dyrare förstås...

Restaurangen Mama Jemma´s, byggt i ett träd, uppe på norra delen av ön är ju känd, och maten är jättegod. Men det var tyvärr mycket folk där när vi var där.

Huvudstaden, Scarborough, var inte så mycket att se. Stressigt, nedslitet, trafikerat och det räcker att vara där i ett par timmar för att tröttna på det.

Sunday School, visst var där mycket turister, men trots det värt ett besök, om inte annat för att lyssna på Steel Band om man inte hört det förut. Och väldigt lätt att prata med lokalbefolkningen, vilket i och för sig gällde på hela ön.

Man kan ju besöka Turtle Beach om det är rätt tid på året (april tror jag), sköldpaddorna är ju där på nätterna. Annars var det lite väl mycket försäljare där på stranden.

/Anna
Av Quincy
20 feb. 2008 17:43
Till att börja med tycker jag att ni ska bo i närheten av Crown Point, och göra era utflykter därifrån. Då det är dåligt med både bussar och taxibilar rekommenderar jag er starkt att hyra bil och åka runt ön. Ett besök vid vattenfallen, fiskebyarna Castara och Charlottville kan vara några trevliga utflyktsmål. I Castara finns det gott om stora rockor som simmar bland badarna... Från Charlottville kan man ta en liten promenad till "Pirates Bay". En guidad tur i regnskogen rekommenderas också. Om man är intresserad av fåglar så kan man åka upp till Arnos Vale och ta Afternoon Tea på ett av hotellen där. Då matar dom in bla kollibris och massor av andra fåglar, så ha kameran redo.
Snorklingen håller nog inte världsklass, men det kan vara värt ett försök vid Mt. Irvin tex.
Maten kan bli dyr om ni tänker äta lobster och entrecote varje dag, men det finns billigare alternativ. Tex "kinesen" har väldigt prisvärd mat.
Det viktigaste med Tobago är: Ha ALDRIG bråttom, för det har inte "the locals" .
Av Ivan
25 feb. 2008 15:30
Hej Leif!
Lovade återkomma om Tobago.
Sett att du fått en hel del tips.
Det var väl ungefär de som jag också hade.
Jag kan sammanfatta så här:
Bo gärna i Crown Point. Turistiskt men centrala läget är ++.
Gå ut på Pigeon Point. Hyfsad snorkling. Kul att se fiskarnas revir och fruar. Samma Butterflyfish-par på samma ställe varje dag. Vaktade nog rommen.
Båtar ut till Buccoo Reef på flera platser. Glasbotten för de som inte vill bli våta!
Kan vara strömt. Dra dig fram då efter ankarkättingen. Vänd på en sten på bottnen så kommer fiskarna till dig och du behöver inte söka upp dem. Lärde mig tricket av en locals.
Vill själv inte rubba balansen. Matar med bröd.
Stoppade en baguette i badbrallan på väg utefter beachen. Förstod sedan varför jag fick beundrande blickar från locala girlsen på stranden.
Slog väl det de var vana vid med flera tum.
Tycker du skall hyra bil och själv ta dig runt.
Vägarna är OK. Finns ett par förbindelse mellan de båda sidorna.
På Caribsidan har du Englishman´s Bay och lugnare Castara. På mera blåsiga Atlanticsidan finns finns King´s Bay.
Bra dykning utanför Speyside. Mama Jemma´s är en tt (turist trap).
Var själv inte ut till Little Tobago.
Valutan går väl fortfarande efter $ så det kanske är billigare nu.
Annars ganska dyrt att äta inom turistområdena.
Undvik Dillon´s i Crown Point. Övervärderad och dyr.
Går du iland på "No Mans Land" och lyssnar på steelband så hälsa Ventnor, han med största fatet.
Tog upp två liftande tjejer. De tillhörde dansgruppen Les Coteau. Såg sedan ett av deras uppträdanden.
De var verkligen läckra! Lägger in en bild.
De hade bara varit på Trinidad. Hade idéer om att turnera i Europa. Jag erbjöd mig att vara deras manager. Hustrun var inte road av det.
Bilden du fick var från ett fik i Roxborough.
Hälsn
5 juni 2008 11:17
Vilket resebolag ska man anlita?
Prisbilden, mat ,dryck, taxi etc etc..Ja ni vet...
6 juni 2008 09:37
Man behöver inte anlita ett resebolag. Köp en biljett dit och boka boende på nätet. Man kan få ett enkelt dubbelrum för 50 USD. Matpriser är också okej. Vi gick inte ut och åt eftersom vi hade ett kök. Hittade en affär med riktigt bra priser utanför Crown Point. Det är också billigt att ta sig runt med buss, men de är lite oregelbundna.
Av Anna__
6 juni 2008 15:46
Ingela1952: OM du vill åka med resebolag finns både Apollo och Afro Caribbean m.fl. Sök på nätet!
Precis som Marie skriver är det billigt med buss (2,50 kr per sträcka), men taxi är väl också ok priser, åtminstone om man är flera. (Priset beror lite på taxichaufförernas humör också)
8 juni 2008 10:36
Har tittat på Africa Caribien, dom har en resa Trinidad/Tobago ca 17000, två v, inkl hotel, flyg mellan T/To
flyg från Sv såklart, är det prisvärt? eller dyrt?
Av Anna__
8 juni 2008 19:07
Jag tycker att det är ganska dyrt... Apollo låg 5000 under det priset om man reste strax efter nyår (2007-2008) för två veckor. Då ingick visserligen inte flyg Trinidad/Tobago, men det beror ju p åvad du är ute efter. Öarna ska ju vara väldigt olika. Trots två veckor på bara Tobago tröttnade vi inte, det fanns tillräckligt att se och göra!
Vet inte om du vill resa över jul eller när du har tänkt dig, men då går väl Apollos priser också upp ett par tusen. Det skiljer ganska mycket på olika hotell också. Men kolla Apollos priser också som sagt, och jämför!
12 juni 2008 11:26
Kan tyckas att det är dyrt, men Apollos pris är det med hotel då?
Priset är ju inkl lgh, med frukost,
samt är det i karnevalstid, därav resan till Trinidad, och karnevalen
Av Anna__
12 juni 2008 20:45
Ja, det var med hotell. Inte direkt femstjärnigt, men helt ok. Dock inte med frukost (detta var dock billigt att köpa från affärerna och göra i ordning på rummet). Men priset kan väl kanske vara högre för att det är vid karnevalstid som du säger, den kan säkert vara jätterolig att se! Har för mig att den är ganska stor...?
Av Lucas2-
12 juni 2008 20:46
Eftersom det är tolv år sedan jag var på Tobago kan jag inte bidra med några aktuella tips men en del saker ändrar sig inte och därför vill jag fylla ut de tips du redan fått lite.
Jag antar att det alltjämt är möjligt att hitta en paketresa till Buccoo Reef med avslutning på No Man´s Land med BBQ och steelband. Det var det enda färdiga paket som jag fann prisvärt när jag var där.
Vattenfallen som några har nämnt torde vara Argyle Falls, vilka har fall på fyra nivåer. På de översta nivåerna finns det naturliga bassänger så det är en god idé att ta med badkläder om man åker dit. Det är en rätt jobbig klättring upp, men jag tyckte det var värt det.
Mamma Jenna har tydligen undergått den förvandling som drabbar en del populära utflyktsmål. När jag var där var det endast fyra gäster inkl. mig och jag åt då brödfruktsgratin med "King Fish" som då var en specialitet.
Prova gärna Mount Irvin Beach. Vid Mt. Irwin har man f.ö. sänkt ett skepp - Maverick - som idag används som dykobjekt.
Jag brukar cykla när jag besöker öar i Karibien. I allmänhet är avstånden rätt lagom för en dagsetapp på cykel. Jag gjorde även detta på Tobago delvis beroende på att jag avråddes från att hyra bil. "Tobago har vänstertrafik, de flesta turister är vana vid högertrafik och invånarna på Tobago tror att man skall köra mitt på vägen". Vill man inte cykla bör man givetvis ha bil för även om bussar är billigt när man inte allt man vill se med annat än eget fordon.
Området Adventure-Arnos Vale(bra dykområde)-Golden Lane är ett fint cykelstråk. Utsikten från kullarna är magnifik och nerfarten från Golden Lane en upplevelse om man vågar släppa på bromsen. Vägarna på Tobago slingrar sig ibland på norskt vis så det kan vara väl så jobbigt att komma upp på topparna.
På västsidan av ön finns Grafton Bird Sanctuary som tyvärr inte har några paradisfåglar. De blåste bort i orkanen i slutet av 60-talet. King Peters Bay med helt svart sand är en ofta förbisedd strand. På den sidan finns också Englishman´s Bay som jag tyckte var en behaglig badvik. En tur i regnskogen tar cirka två timmar och man kan hyra stövlar om det behövs. Det gäller att lyssna för guider gillar att ställa frågor för att se om man hört på.
Det må vara att Pigeon Point är inrättat för turister, men åker man till en liten ö är det väl inte konstigt om det är på det sättet. Vil man slippa andra turister får man välja andra resmål. Stranden är definitivt värt att besök om inte annat för att prova den lokala varianten till varmkorv och hamburgare - makaronipudding!
Sunday School slutligen. Redan när jag var där körde man hårt med reklamen för detta. Om man går dit med oförutfattade meningar och bortser från det som tillagts på grund av turisterna har man möjlighet att få uppleva en hel del genuint, även om jag hoppas att haschdimmorna som låg över vissa delar när jag var där numera är borta.
Jag höll på att glömma en sak. På Tobago dricker man inte three o´clock tea utan three o´clock punch. En trevlig tradition, men se upp. Efetr ett par glas av fruktsaftbalndningen är det inte säkert att man känner av sina ben längre. Surinam och Trinidad/tobago gör (oberoende av vad de tycker på Jamaica) den finaste romen i världen och när vi ändå år inne på ämnet: Att sitta på balkongen i den nedgående solen och titta på mängder av kolibris i buskarna nedanför, med ett glas "Golden Oak" i handen är en perfekt avslutning på dagen.
Av Rols
10 okt. 2008 19:40
Hej Legusta

Vad mat kostar och var man äter bäst:
Det beror på var du kommer att bo när du är där. Ön är inte stor men en person om bor på norra delen åker inte till restautanger på södera delen. Restauranger finns i många olika skepnader, både enkla lokala ställen, mer turistvänligt och riktigt dyra.

Vad man bör se:
Beror lite på varför du åker dit givetvis, men några saker kan nämnas
- Regnskogen, vattenfall, natur, djur, anlita certifierade guider och du får se något som inte finns i Europa
- Snorkeling, om du/ni dyker/snorklar finns massor av ställen, det finns tours för detta också
- Reef tours, på norra sidan finns de bästa
- Fågelskådning, norr om Tobago finnsöar där de periodvis har guidade turer till
- Rundturstrip, kan vara intressant då ön har mycket att visa
- Choklad, det finns turer där du sisas hur choklad produceras, AfroCaribbean Travel har guiders adresser
- Fiske, det finns många från UK, USA & CA som åker dit bara för fiske, från land alt.djuphavsfiske
- Lädersköldpaddor, de lägger ägg på Tobago, beroende på när du är där kan du se detta alt. se när de kläcks
- finns mer, du kan arrangera specifika turer också med en guid beroende på ditt intresse.

Vad tycker ni är bästa stranden:
Beror på vilken typ av strand du föredrar och var du vistas,
- vissa stränder är skyddade av rev och där är vattnet väldigt varm och långgrunt, ex.Pidgeon Point
- oskyddad med mer frisk vatten, ex. Store Bay Beach, och stränder på norra och nordvästra sidan
- oskyddad stor långgrund, Black Rock Beach
- oskyddad långgrund men med farlliga strömmar vid klippornas utkant, Bacolet Beach (Atlantsidan)
- oskydda av rev men fins, säker strand, King Bay Beach (Atlantsidan)
- finns många andra stränder också

Var är bästa snorkelingen:
Beror på din erfarenhet, det finns många platser för snorkeling men några kan kräva bra simkunnighet och erfarenhet
- Arnos vale Beach, populär ställe för tours med båt
- stränder på norra delen vid Castara, Speyside, Charlotteville
- finns många andra stöllen också

Vart finns koraller:
Om de menar friska fina rev så är de, som på många andra ställen, skadade på Tobao också
- Bucco Reef, massor av gaslbottande båtar går dit och på de döda ställerna släpper de av folk, de kan då se småfisk, annars bara via glasbotten. Bucco Reef har skadats genom att turister & oansvariga guider har vadat och gått på reven
- Norra sidan, finns guidade turer bl.a. från Speyside & Charlotteville m.fl.

Om du funderar på att besöka Tobago så kan jag ge dig specifika tips om du har specifika frågor om främst den södra delen Crown Point. För den bästa informationen som finns på webben, om precis allt, gå till www.mytobago.info. På denna sida finns all sorts information och om du otroligt nog inte skulle hitta det du söker kan du fråga och du får garanterat svar.
3 feb. 2010 18:27
Kom just tillbaka från Tobago - så det kommer mer längre fram - men det var befriande att slippa lismandet från personal/lokalbefolkning som man får överallt annars från USA till Thailand, Australien till Grekland.

Det kan vara det första landet jag varit i där man i praktiken låter turisterna förstå att de får anpassa sig till hur det funkar pår Tobago, för Tobago kommer inte anpassa sig efter turisterna - på Gott och Ont!

Detta trots att man "förlorat" ca 60% av turisterna på lite drygt ett år. Gottigt!