TIPS 3 månaders backpacking i Central/Sydamerika

Av Gurrad
8 nov. 2017 11:50
Visningar: 1867
Tjena!

Jag och en polare, två grabbar på 21 år, ska utforska Central/Sydamerika. Blir från januari- april. En del av vår resa är redan bestämd och vissa länder är lite mer oklara vart vi ska ta vägen. Så vi skulle uppskatta både synpunkter på vår rutt och annat som vi missat i de länderna vi redan bestämt, samt tips på ställen vi ska besöka. ALLT är till stor hjälp! Vi är ute efter stränder, natur, fest och äventyr. Fler frågor kommer nedan där vi förklarar vår rutt. Vi kommer starta vår resa i Rio för att sedan avsluta i Costa Rica, där vi ska ta ett flyg till USA för att hälsa på bekanta. Vår plan ser hittills ut såhär:

Brasilien
* Start i Rio där vi stannar ca 1 vecka innan vi åker ut på Ilha Grande i några dagar. Efter Ilha Grande åker vi tillbaks till Rio och spenderar några dagar till (vi har väldigt höga förhoppningar om Rio).
*När vi känner oss klara i Rio tar vi oss mot Iguazufallen. Hade tänkt spendera en eftermiddag på Brasilianska sidan och dagen efter ta en dagstur och se den argentinska sidan, innan vi flyger vidare på kvällen.
Frågor: Hur tar man sig bäst och billigast till Ilha Grande? Vad kostar det?
Hur tar man sig till Iguazu från Rio på bästa sätt? Priser för att se båda sidorna? Går det dagsturer till argentinska sidan?
Tips på boende i Rio och på Ilha Grande?

Peru
*Från Iguazu flyger vi till Cuzco för att se Macchu Picchu. Vet att det är många som påstår att Peru är nr 1 i Sydamerika, men vi är faktiskt enbart intresserade av att se Macchu Picchu. Ska också tilläggas att vi inte vill vandra inkaleden i 5 dagar. Vår plan är att ta tåget dit.
Frågor: Finns det möjlighet att boka tåg och biljett till MP på plats i Cuzco? Eller det ska bokas lång tid i förväg? Pris för tåg samt biljett till MP?

Ecuador
* Flyger från Cuzco till Guayacuil för att sedan ta buss till Montanita. Här tänkte vi spendera ca 10 dagar med strandhäng och fest.
* Nästa stad blir Quitos. Där ska vi spendera kanske 2-3 dagar. Från Quitos tänker vi även försöka boka en tur till Amazonas. Läst om fantastiska lodger man kan bo i? Vi satsar på två nätter i Amazonas.
Frågor: Några fler backpackerparadis som rekommenderas vid kusten nära Montanita? Bästa sätt att ta sig från Montanita till Quitos? Någon som har erfarenhet av att boka Amazonas från Quitos? Tips på boende i Quitos och Montanita?

Colombia
*Från Quitos tar vi flyg till Medellin. Där spenderar vi några dagar. Vad borde man göra i Medellin?
*Efter Medellin tänkte vi ta oss mot Cartagena. Flyg har vi förstått är smidigt och ganska billigt?
* Cartagena. Förutom att det är en vacker stad, vad finns där att göra?

- Det är här ifrån vi behöver hjälp med vårt planerande. Efter Cartagena vill vi ta oss mot den Karibiska kusten där vi jagar sköna mäniskor (gärna andra backpackers) och bra strandhäng. Har ca 2-2,5 veckors tid här. Vilka ställen rekommenderar ni?

Panama
-Efter karibiska kusten i Colombia tar vi oss mot Panama. I Panama har vi ca. 1-1,5 vecka innan vi ska ta oss till Costa rica. Vi hade tänkt ta oss till Panama City (med flyg antagligen) och därifrån ta sig till antingen San Blas eller Bocas del Toro. Antar att vi inte hinner med båda ställena då tiden är knapp, så vilket av dessa fantastiska ställen rekommenderas? Och hur tar man sig dit från Panama City?

Costa Rica
- Efter Bocas/San Blas tänker vi ta oss mot Costa Rica, buss verkar vara väldigt vanligt, speciellt från Bocas? Väl i Costa Rica har vi ca 3 veckor. Vill hinna med båda sidorna av landet under denna tid. Har läst mycket gott om Puerto Viejo, Tamarindo, Santa Teresa och Montezuma. Något annat ställe som rekommenderas?

Verkligen ALLA tips uppskattas starkt! :)
Medlemmen har tagit bort svaret
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Gurrad
8 nov. 2017 14:09
Tack för tipsen! Arenal och Monteverde är absolut på tapeten!
Hur många länder var du själv i när du luffade i sydamerika? Hur mycket kan hela kalaset tänkas gå på? Vi har ju tänkt leva billigt förutom att vi tänkt ta flyg mellan länderna. Tänkte att vi skulle spara tid på det istället för att sitta timmatal i buss. Självklart kommer vi ta bussar där det kan passa. Vi vet dock inte riktigt var det känns säkert. Colombia och Ecuador har många varnat oss för att åka buss långa sträckor. Så i dessa länder blir det till och med inrikesflyg.
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Jonas73
8 nov. 2017 21:22 (redigerad)
Hej,
Jag håller nog med ”Marywood” om att ni bör se över ert reseprogram. Ni har planerat in mycket på en begränsad tid. Vid resor i Syd- och Centralamerika är det bra med goda marginaler för oförutsedda händelser och lite tid för att göra spontana avstickare till platser som man får tips om längs vägen. Boka så lite som möjligt i förväg och ta det lite som det kommer. Regionflyg i Sydamerika är dyra. En enkelbiljett mellan två länder kan kosta upp till 3- 4000 kr. Jag brukar försöka flyga så lite som möjligt. Det finns gott om bekväma långfärdsbussar till ganska vettiga priser. Inrikesflygen i Colombia är ganska billiga men dyra i övriga länder. Flyg är dock definitivt att rekommendera mellan Brasilien och Peru. Jag skulle nog rekommendera att satsa antingen på ”bara” Brasilien, Peru, Ecuador och Colombia eller Costa Rica, Panama och Colombia. Räkna med en kostnad på cirka 300 – 500 kr per dag för enkelt boende, mat, dryck och lokalbussar. Billigast i Peru och Ecuador. Dyrast i Costa Rica, Panama och Rio de Janeiro. Sätt av en särskild budget för dyrare utflykter typ Macchu Picchu och Amazonas.

Ecuador
För boende i Quito rekommenderar jag Posada Colonial i ”Gamla stan”. Ett lugnt och centalt boende med prisvärda rum. Tror att jag betalade 12 dollar för ett enkelrum med delad toalett. Linbanan ”Teleferico” upp till drygt 4100 meters höjd rekommenderas. Häftig utsikt över Quito om det är klart väder. Bussarna i Ecuador är billiga och inte mer osäkra än i andra länder i Sydamerika. Jag uppskattade även tåget längs ”Nariz del Diablo” även om det inte är lika häftigt som turisttåget mellan Lima och Huncayo i Peru. ”Happy Gringo” är en bra resebyrå i Quito som har utflyktspaket till både Amazonas och Galapagos. Håller med ”Marywood” att Galapagos är värt ett besök. Absolut en av mina favoritplatser.

Colombia
Finns inte så mycket att göra i Medellin annat än att vandra i Pablo Escobars fotspår, kanske festa lite, käka god mat och ta linbanan över kåkstäderna upp till Parque Arvi. Säkrast att och bäst att bo i statsdelen El Poblado. Centrum kändes inte riktigt säkert på kvällstid.

Cartagena är trevlig stad. Gör sen stadsrundtur med en chivabuss och en båttur till någon av de kringliggande stränderna. Vad jag hört så är väl det främst Santa Marta eller Taganga som är populära backpackerställen för strandhäng. (jag har inte varit där själv). Om ni gillar äventyrliga vandringar så skulle Ciudad Peridida kunna var intressant. Jag fegade dock ur. Vandringen verkar ganska krävande. Staden San Gil är annars centrum forsränning och liknande äventyrsaktiviteter.

Peru
Jag tillhör de som tycker att Peru är nr 1 i Sydamerika. Säg till om ni vill ha tips om vad man inte bör missa i Peru.

Costa Rica
Missa inte Corcovado Nationalpark! Visst, det är lite dyrt och lite knepigt att ta sig dit men har det överläget bästa djurlivet i Centralamerika. Värt varenda dollar! Monteverde är också värt ett besök.

Trevlig resa!
/Jonas
Av Gurrad
9 nov. 2017 18:09
Tackar för tipsen Jonas och Marywood! Vi kommer kolla över vårt reseschema inom kort.
Galapagos är vi båda väldigt taggade på, men vad vi har läst så skulle det vara väldigt dyrt? Vad kan Galapagos tänkas kosta om man fixar i Quito? Samt vad kan tåg + Macchu Picchu kosta?
Av Jonas73
11 nov. 2017 14:01
Hej,
Tyvärr stämmer det att Galapagos är väldigt dyrt. Om du bokar "sista minuten" på plats i Quito kan du få upp till cirka 40 % rabatt på ordinarie pris. "Sistaminutenpriset" för en 7- dagars enkel Galapagoskryssning med helpension börjar ofta kring 2 000 USD inklusive flygbiljett. 100 USD tillkommer i avgift för Galapagos nationalpark. Det finns även kortare kryssningar om 4 och 5 dagar till lägre priser. 2 dagar går i princip bort på varje kryssning för flygresa och transfer. Man kan behöva vänta några i Quito innan något bra erbjudande dyker upp men det är fortfarande mycket pengar. Jag bokade sista minuten med Happy Gringo i Quito som hade många alternativ.

Ett alternativ som gräver lite mindre hål i plånboken är att själv flyga ut till Galapagos och bo på någon av de 3 bebodda öarna. Flyget kostar 400 -500 USD och avgift för nationalparken 100 USD. Boende från cirka 25 USD/person och natt. Några delar av öarna kan man utforska på egen hand. För de flesta delar krävs dock organiserade dagsutflykter. Räkna med 100 - 200 USD för en dagsutflykt. Galapagos är betydligt dyrare än själva Ecuador.

Priserna för tåget till Macchu Picchu börjar kring 120 USD för en tur och returbiljett. Det finns olika streckningar på järnvägen och flera prisklasser. De har gjort om biljettsystemet för MP sedan jag var där. Nu kan man bara köpa halvdagarsbiljetter. Tror att halvdagarsbiljetter kostar från ca 70 USD. Det finns några olika varianter.

Liksom "Marywood" rekommenderar jag Lonely Planet. I deras guideböcker "South America on a shoestring" och "Central America on a shoestring" finns många bra tips som underlättar resandet.

/Jonas
Medlemmen har tagit bort svaret
Medlemmen har tagit bort svaret