Tåg i Thailand

Av Bent
20 sep. 2008 20:14
Visningar: 3183
Hur bokar man tågbiljetter i Thailand?
Vi skall åka med nattåg (sovvagn) från Bangkok till Trang i december, har hittat tidtabell men inte hur man bokar i förväg.
Från vilken station i Bangkok går tåget till Trang?

Bent
20 sep. 2008 21:54
Jag kopierar över ett svar jag gav på tråden "Kostnad att flyga från Bangkok till Surat Tani" för någon dag sedan.

Tåg i Thailand har inte samma standard som vi är vana vid här i Sverige. Nattågen har inte egna kupéer utan hela vagnen är öppen så att ungefär 50 personer sover tillsammans. Sovkojerna är i två våningar med ett draperi man kan dra för så folk inte kan titta på en när man ligger och sover (om man lyckas göra det). Kojerna är mycket smala och man är också tvungen att ha sitt handbagage med värdesakerna med sig i kojen för att ha uppsikt över det.
Täcke får man inte utan bara en liten tunn bit frotté så en egen filt är ett tips eftersom aircondition aggregaten sitter upp vid taket så har man en överslaf blir det mycket kallt. Dessutom släcks aldrig ljuset under natten, vilket gjorde att jag hade mycket svårt att sova.
I varje vagn finns tågvärdar som skaffar fram mat och dryck om man vill ha och även kommer med frukost.

Vi reste med nattåget från Bangkok till Nong Khai men det var så jobbigt att vi faktiskt flög tillbaka. Det är väldigt billigt men man ska vara medveten om vad man köper. Jag skulle faktiskt aldrig åka nattåg med små barn, det verkar urjobbigt

Vi reste med första klass, det fanns sämre alternativ än det vi köpte.

Tågbiljetterna köpte vi direkt på tågstationen i Bangkok. Det fanns en informationsdisk alldeles vid ingången där vi frågade hur vi skulle bete oss och då följde en vänlig thailändare med oss och såg till att vi fick biljetter.


Eftersom du startat denna tråd under kategorin "Resa med barn" antar jag att ni kommer att ha barn med er och mitt råd kvarstår. Det är en ansträngande resa som tar väldigt lång tid. Tåget stannade, växlade om , backade, stod still osv. osv. hela natten. Det kändes som att man aldrig kom fram. Dessutom luktade det vid ett antal tillfällen mycket starkt av diesel/fotogen i hela kupén. Obehagligt.

Om man reser som ensam vuxen kan man prova en tågresa för att ha upplevt den, men inte med barn. Det är billigt, visst, men jag skulle definitivt lägga pengarna på en flygbiljett, eller för den delen på en långfärdsbuss som brukar hålla hög klass, istället.

GB
22 sep. 2008 09:43
Hej

Vi har åkt tåg inrikes i thailand, hade egen sovkupe så man kunde låsa in sig. Det var jättefint och fungerade jättebra att ha lill tjejen med oss. Man åker då 1:a klass och betalade ca 1600 bth. Boka kan man göra via deras hemsida, eller om man går in på en resebyrå i bangkok.
För att få 1:a klass är det nog bäst o boka lite i förväg. Går man bara in på tågstationen så är det risk att det är fullt och då får man nöja sig med 2/3:e klass-
*S
28 sep. 2008 22:19
Hej Bent!
Håller med Sussmaya. Boka i förväg om ni kan.

Vi knallade bara in på stationen i Bangkok kvällen innan när vi var på väg norrut till Chang Mai/Chang Rai. Det var inte helt lätt att veta ens vilken biljettkö man skulle stå i (o de var riktig långa så det gällde att välja rätt...). Sen fanns det bara 2:a o 3:e klass kvar. Och jag tror att många västerlänningar helst åker 1:a klass när de tänker åka tåg i Tailand.

Hoppas ni får det toppen i Tailand!
:)) Mats