Språk och valuta i Kiev?

29 aug. 2019 14:15
Visningar: 748
Hej,

Ska till Kiev i oktober och skulle vilja ha lite tips på hur man ska göra när man inte förstår språket där? Går engelska hem? Är det värt att översätta vissa ord till landets och lära sig bokstäverna? Hur har andra gjort som ska dit, har ni kunnat språket?

Sen undrar jag över valutan som inte går att växla till från Sverige. Vilken valuta har ni haft? Har ni tagit med all reskassa eller använt bankomatkort? Är det säkert att göra så och vad blir mest fördelaktigt ekonomiskt? Om man inte kör deras valuta, kan man använda ex dollar lr euro? I alla affärer? Är det ok att ha prismässigt?
Av Marcoe
29 aug. 2019 14:28
Jag har varit en hel del i Kiev de sista åren och i princip alla jag pratat med har kunnat engelska. Några taxichaufförer och någon personal i butiker som inte kunde det, men i övrigt har det gått bra. Menyer brukar finnas på engelska.

Valutan går som du säger inte att få tag på i Sverige, men bankomater finns på flygplatsen. Vissa av dem har påslag/uttagsavgift, men då kan man testa med bankomaten bredvid istället.

Dollar/Euro är ungefär som i Sverige. Troligtvis kan du inte använda det och om du kan det så blir det inte någon fördelaktig växelkurs alls.
29 aug. 2019 18:56
Min uberchaufför i Kiev kunde inte ett ord engelska. Blev lite spännande där ett tag, när det visade sig att han körde fel. :-)
29 aug. 2019 19:32
Citerat från Gunillad:
Min uberchaufför i Kiev kunde inte ett ord engelska. Blev lite spännande där ett tag, när det visade sig att han körde fel. :-)
Därför är det bra att förbereda sig med "street view" på goggle maps:) Där det är möjligt! Fick visa vägen för min taxichaufför från Prags flygplats,, men tyckte de ju va kul när jag sa, neeeeej höger.. när han skulle svänga vänster haha