Kiev – exotiskt och nära

Trea
Medlem sedan 2008, besökt 47 länder

Foto: trea, medlem sedan 2008
Efter en flygtur på bara två timmar befinner man sig i Ukrainas huvudstad Kiev. Här finns allt det man önskar på en storstadssemester. Reseguidens medlem Helena, alias "Trea", guidar till Kiev.
Publicerad 27 april 2012

I Kiev finns shopping, sevärdheter, restauranger och nattliv, samtidigt som man fylls av den där euforiska känslan av att vara utomlands. För Kiev känns exotiskt. Här finns en betongkänsla som minner om ett svunnet Sovjetunionen, samtidigt som staden i allra högsta grad känns som en del av ett modernt Västeuropa. De små hinder som ibland uppstår på grund av språkförbistring betalar tillbaka sig dubbelt när man till slut gör sig förstådd i butiken eller restaurangen. Alla är inte bra på engelska, men alla vi har mött har varit mycket välkomnande. Vi har varit i Kiev på två långa semestrar och det är en stad vi blivit lite förälskade i.

Restauranger

Ukraina är kanske inte känt för det exklusiva köket, men det går att få bra mat och lägstanivån är hög. Framför allt hittar man goda värmande soppor, matiga piroger och små krämiga ryska sallader. Restaurangerna ska man dock inte besöka bara för maten, utan inte minst för inredningen. Framför allt kan vi rekommendera ett besök på restaurangerna Pervak, Tsarskoe Selo och Pavlin, i nöjeskomplexet Avalon. De två första restaurangerna bjuder på ukrainsk inredning och underhållning. Pavlin, och hela komplexet Avalon, är istället en excess i guld och porlande vatten. Det här stället kan inte beskrivas, det måste upplevas!

Snabbmat

I Kiev ska man absolut inte missa den ukrainska snabbmatskedjan Puzata Hata. Här tar man en bricka och plockar smårätter från en lång disk: soppor, piroger, krämiga sallader, fiskgratänger, pannbiffar, kycklingklubbor, potatis, grönsaker och efterrätter. I kassan betalar man för det man har plockat på sig. Tillsammans med en stor stark brukar notan sluta på någon osannolikt låg summa under hundralappen – för två. Och vill man hellre grabba något snabbt i farten – då kan man se sig om efter ett ställe som säljer våfflor, de finns överallt.

Nattliv

Om ni vill festa har ni hamnat rätt. I Kiev finns gott om barer och uteställen. Nöjeskomplexet Avalon är kanske det mest spektakulära, med sin prunkande lounge bar och nattklubb med 50-tals inredning. Ett annat stort komplex är Arena City, där man bland annat hittar restaurang, karaokebar och nattklubb. Här spelas house och annan modern dansmusik – långt in på morgontimmarna. Ofta medan dansare uppträder på scenen.

Shopping

Kiev är ett Mecka om man gillar kläder. Särskilt om man är ute efter ett lite mer vågat utbud av päls, lack, glitter, höga klackar och annorlunda design. För i Ukraina vågar man! Om man vill handla mer exklusivt ska man leta i gallerior som Mandarin Plaza och Globus, eller längs shoppinggatan Passage. Den roligaste shoppingen gör man dock under jord, i Metrograd. Den här enorma gallerian sträcker sig under tre tunnelbanestationer. Butikerna ligger tätt, tätt och här hittar man avdelningar för allt från heminredning och teknik till mode och skönhet. Och här finns inte en enda kedja!

Sevärdheter

De ortodoxa kyrkorna i Kiev är värda ett besök – och inte svåra att hitta. De glänsande guldkupolerna, som kröner de vita eller ljusblå byggnaderna, sträcker sig mot himlen överallt i stan. Den största sevärdheten är dock ”grottklostret” Lavra. Klostrets historia går tillbaka till 1000-talet, och i de gamla underjordiska grottorna levde munkar hela sina liv i sträng asketism. Hit vallfärdar varje år 200 000 pilgrimer för att be, men också många ukrainska och utländska turister. En vandring nere i grottorna, bland de heliga munkarnas kistor, ger en obehaglig aning om det liv munkarna levde en gång i tiden.

Boende

De allra lyxigaste hotellen i Kiev har priser som passar en oljemagnat, men det finns bra alternativ även för något tunnare plånböcker. Mitt i centrala stan, bara ett stenkast från butiker och restauranger, hittar man till exempel Hotell Ukraina och Hotell Kozatsky, två hotell med rimliga priser. Om man vill pampigt hotell i Sovjetstil med utsikt över Frihetstorget ska man välja hotell Ukraina. Om man föredrar ett lite mindre hotell är Kozatsky ett bra alternativ.

Så tar du dig hit

Flygplatsen i Kiev heter Kiev Boryspil International Airport och ligger 29 km sydost om centrum. Det billigaste sättet att ta sig från flygplatsen till centrum är med Polits busslinje 322 till centralstationen (21 kr).


Flyg till Kiev

Populära hotell i Kiev