Soptipp

8 juli 2010 06:07
Visningar: 688
Kommer nyligen från Rayong och som vanligt ser min favoritbeach ut som en soptipp.Ni som bor eller brukar vistas i regionen Ban Chang- Rayong-Lae Mae Pim försök att påverka turistnäringen TaT i Rayong mm genom brev,mail.
Vi måste göra något annars kommer ingen att vilja vara i Rayong.
Förra året skrevs en massa protestlistor men det verkar inte ha hjälp.Så gör vad ni kan som turister klaga mera.
Förhoppningsvis kan vi gå barfota i sanden i fortsättningen också.

PS detta gäller för övrigt hela Siambukten från Songkla-Trat
Av Thorgu
8 juli 2010 08:37
Sista gången jag var i trakten observerade jag att det skrevs mycket i Thailändska tidningar om det problemet du påpekar. Det var speciellt Koh Samet som fick kritik. Dock kan jag säga att för ca 12 år sedan var det i trakten där jag bor mycket värre. Men det har bättrat sig. Många ruckel är borta och gatorna är renare. Det har gått fort tack vara att thailändska kungen också har tagit tag i problemet.
Av Bengtar
8 juli 2010 19:36
Så bra att detta problemet uppmärksammas!
Och ändå är Siamviken relativt förrskonad. Helt annat är det på utsidan av Malackahalvön. Där finns de skitigaste stränderna jag har sett, någonsin.
Närmast resorterna krattas det om natten, och slängs intill. Ytterst få turister promenerar "vid sidan om" så det märks inte. Då är allt lugnt.
Om man som jag skådar fågel så går man vid sidan om. och, du milde som det ser ut.
Detta gäller speciellt Koh Phi phi och Koh Lipe.
Vissa öar i Andamanhavet beskrivs i album och bloggar här på RG som "paradisiska", men då glömmer man avloppslukterna och de häftiga avskrädena vid högvattenmärket
Från Malackasundet och såväl västerut, som österut är det ett av havens verkligt stora nerskitade fartygsleder. Ca 500 roro-fartyg per dygn. Såklart det blir skräp i havet.
Ja, jag har själv varit och sett eländet, och kommer inte att resa dit igen.
Jag skall visserligen till Singapore och Borneo i aug/sept, men sen får det vara bra på ett tag.
Det är ju inte så spännande att sprätta iväg 15000 bara för att resa till en sophög.
Av Cok
31 aug. 2010 06:11
Som van thailandsresenär måste jag hålla har standarden på beacherna sjunkit från 10 till 5 och om man inte börjar agera är dom snart nere på -(finns tyvärr redan en del nu)
Vi som turister måste börja ställ krav på resebyråerna mm att det skall vara rent på stränderna.
Thailändsk media har i alla fall uppmärksammat problemet i en artikel i Bangkok P skriver man ner ett antal beacher p.g.a nedskräpning och bakterier i vattnet.Detta problem gäller hela Thailand tyvärr.I Kambodja är det samma sak men där har man inte de ekonomiska verktyg som Thailand har för att rätta till problemet.
Problemet med oss svenskar är att vi tycker det ändå är så bra i Thailand att vi kan tollerera lite skit på beachen.
Men är det ingen som agerar så blir det bara sämre och sämre och då står vi där med våra fina hus och får ligga vid poolen i stället för en långpromenad på beachen.Men många tycker kanske att det är OK.
Hur som helst gör jag inte det och har satt ut vårt hus till försäljning och kommer i framtiden hyra där det ser bäst ut för tillfället.Alla ni som varit i USA vet hur fina beacher man har där så varför skulle det inte kunna vara detsamma i Thailand.
Av Sos08
31 aug. 2010 09:57
Mycket av skräpet på stränderna kommer från fiskebåtarna som är ute på nätterna.
Vi är ett gäng lägenhetsägare i The Royal Rayong och V.I.P på Hat Mae Ramphung utanför Ban Phe som tänker försöka skramla ihop pengar för att få till strandstädning på "vår" strand. Vi västerlänningar vill ju gärna ha fina rena stränder och börjar vi så kanske fler hänger på…….? Och vår förhoppning är att även condoägare i andra hus efter stranden också hakar på så kanske hela stranden städas kontinuerligt till slut. http://theroyalrayong.com/wp/
31 aug. 2010 10:41
Sos08 skriver:
"Mycket av skräpet på stränderna kommer från fiskebåtarna " .... ja så kan man också skylla i från sig. Jag tror att det är många faktorer som spelar in. En orsak kan vara:
Panten på flaskor är troligen inte uppbyggt som i Sverige. Restaurangerna vill bli av med "skiten" och dumpar flaskorna på djupt vatten. Men sanningen kommer ikapp och resterna sköljs upp på stränderna.

Vid mina dagliga promenader så brukar jag samla upp resterna och ger vassa glasbottnar, etc till resortens personal. Det har vid några tillfällen resulterat i att personalen varit ute och krattat stranden .... men tyvärr. Vid nästa flod tillförs mer och vid ebb så syns nya glas.

Det måste bli en attetydförändring innan miljön blir bättre. Vi kanske måste börja ställa krav??
Av Sos08
31 aug. 2010 10:59
Jag skyller inte ifrån mig om något utan FAKTA ÄR att mycket av skräpet som ligger på "vår" strand kommer inflytande med vågorna efter att ha ramlat och säkert även kastats från fiskebåtarna. Det är lika varje morgon vi kommer ner på stranden. Och vi är många svenskar som bor där som går och plockar upp skräp där varje dag vi är på stranden.

Sen är det även en hel del Bangkokbor som tillbringar sin helgledighet på Mae Ramphung och lämnar skräpet efter sig på stranden när de ätit färdigt och sen åker.

Restaurangerna efter "vår" strand dumpar inte i havet utan det är faktiskt t.o.m. sopsortering av glasflaskor och plastförpackningar som gäller där. Lite skillnad från turistställena på Phuket o dyl.

Vi vill komma igång med organiserad strandstädning hos oss också för att föregå med gott exempel som kanske smittar av sig. Men visst kan man även försöka få till en attitydförändring hos övriga men det ena behöver ju inte utesluta det andra.

Vi boende i The Royal Rayong och V.I.P kommer att göra vad vi kan för att få en ren strand hos oss i alla fall.
31 aug. 2010 11:36
Tack Sos08. Jag syftade inte på dig utan rent allmänt om folk och exempelvis "glada" och berusade svenskar. Tyvärr är det säkert gamla synder då inte pantsystemet fanns. Glass kan ju bevaras i "många" år i havet.... och på land.
31 aug. 2010 22:44
Det är - här kommer mitt mantra - pga att Thailand nåt sin brytningspunkt.

Precis som för t ex Hawaii eller (på närmare håll) Mallis, Benidorm m fl Europeiska turistorter på 70-, 80-talet så måste Thailand välja vilken väg de vill gå. Deras utvecklings/mognadskurva har planat ut och nu kommer det att bära utför om man inte lägger om hela den breda strategin.

Turister kan påverka i viss mån men endast de ansvariga kan lägga upp en policy för turism som är hållbar på alla sätt och vis.