Saker i incheckat baggage

30 dec. 2012 17:15
Visningar: 40581
Hej.
Jag har inte rest på länge och blivit osäker på det här med vad som får och inte får och bör tas med i incheckat baggage.

Rakhyvlar ska så klart inte finnas i handbagage, men får jag ha dem i resväskan? Samma sak med raklödder, har nån 200 ml luftdriven tub typ ladyshave. Klarar en sådan av temperaturen och tryckförändringarna i lastutrymmet tro? Jag har svårt att tro att den får tas med i handbagaget...

Hur är det med andra typ "vätskor" såsom tandkräm, deo, duschkräm och tvål? Får man ha det i handbagaget? Tål dessa grejor att vara i lastutrymmet eller kommer min tvål vara fryst till is när jag kommer fram?

Sedan tabletter och sånt, var ska jag placera det så att jag vet att de kommer fram utan att bli förstörda? Alvedon lär jag ju ha i handbagaget om huvudvärk slår till på resan men det andra typ magsjukepiller och sånt får gärna ligga i resväskan om de klarar att ligga i lastutrymmet i flera timmar. Kanske är säkrast att fråga läkemedelsverket? Den enda direkt flytande medicin jag har är en burk tigerbalsam. Tror inte brustabletter räknas...
Av Hkn
30 dec. 2012 18:34
Hejsan Nejmeg,

jag är inte på något sätt expert – du kan kanske kalla mig 'intresserad något över genomsnittet', plus att jag ibland reser med lite udda grejor. Några findings:

• Du får ha vassa grejor i ditt incheckade bagage (har rest över halva världen med isyxor, inga problem). Skjutvapen (jaktvapen) kan skickas världen över, så länge de checkats in enligt konstens alla regler.
TSA har en lista: http://www.tsa.gov/traveler-information/prohibited-items

• Flygplanets lastutrymme är trycksatt på samma sätt som kabinen – inga tryckförändringar alltså. Däremot är lastutrymmet ofta några grader svalare (de som vet, har sagt att man bör räkna med att temperaturen kan sjunka nedåt nollstrecket).

• I USA är det tillåtet att ha flaskor med upp till 118 ml tårgas eller pepparsprej i det incheckade bagaget. De flyger med samma flygplan som vi gör i Europa. Min gissning är att ditt raklödder färdas ganska säkert.

• Anledningen till att du inte får ha för mycket gel och vätska i handbagaget är möjligheterna att mecka ihop olika saker till sprängämnen. Därför gäller incheckat för sådant, alltså (eller i små fiffiga påsar och flaskor).

• Det är ingen bra idé att fylla det incheckade bagaget med en massa billig sprit eller goda viner.
Du kan bli skadeståndsskyldig om dina flaskor går sönder och skadar andra passagerares bagage.

• Incheckat bagage får sig ofta en rejäl omgång. Tror att kravet på dig som passagerare är att du ska packa för att bagaget ska klara ”a four-feet drop” (drygt 120 cm), motsvarande om väskan faller av ett flak eller tappas av lastningspersonalen.

Som vanligt finns en massa undantag och särskilda bestämmelser beroende på flygbolag. Kolla med dem först för att vara helt säker.

Hope it helps (a little), gör

:: hkn ::
30 dec. 2012 20:07
Håller med HKN det mesta kan åka i incheckat bagage,eftersom jag är sjukt fiskeintresserad så har jag ofta packat alla möjliga vätskor o knivar saxar diverse andra vassa pinaler i mitt incheckade utan problem.

Däremot finns vissa restriktioner för brännbara vätskor även i incheckat bagage men som Hkn nämner är ju begränsningarna mest de vad gäller vätskor o vassa föremål i handbagaget.
30 dec. 2012 22:38
Tack så mycket för era svar :)

Vet inte hur det är med läkemedel och förvaring, sett någon form av näsdroppar med texten "får ej frysas". Generellt lär jag ha de viktigaste i handbagaget om nån får för sig att slarva bort min väska.

Men vänta nu, du skrev att 118 ml flaskor var okej, då borde väl inte min 200 gå så bra med andra ord?
Av Hkn
31 dec. 2012 00:03
Citerat från nejmeg:
Tack så mycket för era svar :)

Vet inte hur det är med läkemedel och förvaring, sett någon form av näsdroppar med texten "får ej frysas". Generellt lär jag ha de viktigaste i handbagaget om nån får för sig att slarva bort min väska.

Men vänta nu, du skrev att 118 ml flaskor var okej, då borde väl inte min 200 gå så bra med andra ord?
Haha... den siffran gällde ju tårgas och pepparspray.

Det är tillåtet att fylla hela den incheckade väskan med flytande varor. Jag flög en gång hem från Frankrike med en hel låda jobbigt dyra viner – 6 flaskor x 75 cl = 4,5 liter, men då hade de emballerats av proffs (det finns tamejtusan experter på allt...). Och som sagt, skulle buteljerna gått sönder och drickat läckt ut, så hade det antagligen kostat blod.

Två extra saker apropå incheckat bagage:

• allt incheckat bagage scannas. Ser kontrollanterna något som verkar intressant eller som avviker från normen (som t ex 6 flaskor vin, en väldig massa elektronik eller liknande) så kan du räkna med att väskan kommer att öppnas och kontrolleras.
Flyger du till USA får du ju inte ens låsa väskan (eller så måste den ha ett TSL-godkänt lås så att säkerhetspersonalen kan öppna den).

• på långflygningar reser bagaget säkrare, eftersom väskorna i princip alltid lastas in i små containrar (ULD) innan de lyfts in i planet med en särskild truck; http://bit.ly/UCMgKa
• på korta flygningar (inom t ex Europa med Boeing 737 eller Airbus A320) så klättrar lastarna in i planet och – yes, you've already guessed it – de kastar omkring väskorna i lastutrymmet och staplar dem på varandra. Räkna med att bagaget får ordentligt med stryk!

Så du kan lugnt lägga en 200 ml flaska i ditt incheckade bagage... .-)

:: hkn ::

PS. Att jag drog in tårgasen i diskussionen var för att åskådliggöra att man till och med får flyga med sådant, så länge det checkas in. Med andra ord: Ingen kommer att krångla för att du lägger en flaska raklödder i din incheckade väska.
31 dec. 2012 15:50
Då är jag med på noterna :) Tack för att du lyste upp min tillvaro.

Sist jag åkte hade jag på gränsen till maxvikt men det var ingen som öppnade den, särskilt då det dessutom låg massor av filmer och cd skivor i (souvenirer). Ser väl sådär oskyldig ut så de inte känner sig vilja dra in mig i nått skumt bås och kolla (jag hoppas då gladeligen inte de gör det ute bland alla människor, då skulle man skämmas ihjäl om nån butter vakt stod och pillade bland underkläder och allt vad det är )
Diskussionen är stängd för nya svar