Resevana till Kina?

Av Grucho
29 okt. 2011 14:11
Visningar: 537
Det är såhär att jag och min bror slutade gymnasiet i år och har jobbat ihop en fin summa pengar nu. Så vi har planerat en lite längre resa till någon intressant plats. Det vi eller åtminstone jag känner är att jag vill testa något nytt, därav åka till något icke västerländskt land som USA, Australien m.m. Inte för att det säkert inte skulle vara roligt utan är bara lite sugen på något annat.

Eftersom både jag och min bror har stort intresse för historia så blev Kina mycket intressant för oss, annan kultur och mycket historiska saker och ting att se. Vi var nästan lite inställda på att åka dit någon gång i mars 2012. Men föräldrarna tyckte att för att resa till Kina så kanske man behöver lite mer resvana, själv har man ju inte varit i så många länder. Så någon resvana har man ju knappast.

Det är ju såklart upp till mig och brorsan att ta beslutet, men föräldrarna tyckte att vi skulle välja någon annan destination som är lättare när man inte rest så mycket, USA t.ex.

Min fråga är då, krävs det mycket resvana för att åka runt i Kina? De flesta talar väl inte engelska eller är det svårt att resa runt där om man inte har så mycket erfarenhet?
29 okt. 2011 16:55
Jag tror nog man kan turista på egen hand i Kina även om man inte är så resvan. Jag tror det mer handlar om att man inte får vara för osäker eller rädd. Är man lite "driven" och handlingskraftig så hittar man lösningar även om mycket är annorlunda, och ganska få pratar engelska. Tycker man att en charterresa till Medelhavet är ett "stort projekt" då kanske man ska avstå.

Mitt övergripande tips är att använda hotellpersonalen som i alla fall i de lite större städerna ofta kan prata engelska. Be dem hjälpa er med att boka biljetter och att skriva instruktionslappar till taxichauffören. Man kan även boka de flesta hotell och biljetter på engelskspråkiga hemsidor.

Stort lycka till!

Mvh
Av Grucho
30 okt. 2011 09:31
Hm.. okej. Tack för svar!
Av Babilla
30 okt. 2011 20:19
Hej,

Kina är inte ett enkelt land att resa runt i. Språkkunnigheten i engelska är inte utbredd och utan att kunna mandarin kan det vara väldigt klurigt att klara sig på många ställen. Allt från att beställa mat till tågbiljetter och att förklara för taxichauffören vart man ska kan bli en ganska stor grej och framförallt - ta mycket tid. Samtidigt så är Kina ett väldigt spännande land, som du säger väldigt annorlunda från hur vi har det här i Sverige och det finns mycket att se. Flera av de historiskt intressanta platserna (ex. terrakotta armén) gör sig dock bättre på bild, samtidigt som andra (ex. muren) är fantastiska att besöka. På många ställen är de historiska platserna sönderbyggda med blå plast och på andra ställen är det "äkta" rivet och ersatt med en kopia i plast eller betong ("eftersom det ju är mycket mer hållbart") och det är ju lite tråkigt...

Men.. åter till din fråga. Det är svårt, eller i varje fall mycket svårare än i många andra asiatiska länder (här jämför jag med Hong Kong, Malaysia, Bali (Indonesien) och Thailand som är de länder jag besökt utöver Kina) att resa runt i Kina. Men har man en stor dos tålamod och framförallt väldigt gott om tid, så löser det sig alltid. Det är inte farligt att resa runt i Kina som svensk "vanlig" turist så på så sätt är det inget att oroa sig för. Många är hjälpsamma och under mina sammanlagt 8 månader i landet så är det väldigt få gånger som jag känt mig rädd eller obekväm under kvällar eller så, vilket jag gjorde många gånger under mina veckor på Bali exempelvis.

Det som är svårt är som sagt att göra sig förstådd och att förstå (skyltar, matsedlar, information). Men håller man sig till ställen där turister vanligtvis är (Peking, Xian, Shanghai) så bör det absolut inte vara några problem. Bor man på internationella hostels eller hotell så kan hotellpersonalen alltid hjälpa till att boka biljetter, fixa taxi och skriva lappar med översättningar om det är något man behöver hjälp med - så då löser det sig alltid! Ska man däremot besöka städer som inte har så mycket turister och där det kanske är svårare att hitta hostel och sådär, då är det lite mer komplicerat. Men som sagt - med tålamod och tid så kommer man väldigt långt :)

Så helt enkelt - res iväg och räkna med att allt tar ungefär en dag längre tid än ni tidigare trott, så kommer allt gå bra! Och avsluta med Hong Kong - helt underbar stad!

(och om jag får säga det själv, strunta i Xian.... jag blev väldigt besviken!)

Hoppas ni får en bra resa!
Av Marsam
11 nov. 2011 20:06
Hej, jag var i Kina i somras med min familj, åkte runt med olika tåg, inrkesflyg, bokade efterhand genom hotellen, var inga problem alls, tycker det var lätt att resa runt i Kina. Fast det tidvis var svårt med att man förstod varandra pga språket löste det sig alltid utan problem, med lite teckenspråk ibland, till hjälp. Om man tar hjälp genom hotellen med bokningar på vägen spar man mycket tid och språkförbistringar. Tveka inte att välja Kina.