Resa runt i Kenya?

15 nov. 2011 20:50
Visningar: 5949
Vi tänkte boka flyg till Kenya vil Turkish Airlines till Nairobi. Vi tänkte resan resa runt i Kenya "på egen Hand" d.v.s. inte via en resebyrå el dylikt. Jag undrar om någon har erfarenheter av detta och har tips och ideer om att resa runt där.
Vi är ute efter att få se djur, några dagar safari räcker och fina stränder. Vi kommer på natten till Nairobi och tar sedan flyg till något hotell och sedan tåg till Mombasa. Har någon erfarenheter av Nairobi samt tågresan mellan Nairobi och Mombasa? Har hört att den är en upplevelse.
Planen är att hitta nån billig och kort safari från någon lokal som ordnar. Tips om trygga lokala safarin? Var lönar det sig att åka (jan-feb)?
Hur är säkerheten där? Ja menar för ett blont turistpar i Afrika? Vi kommer att vara en dag i Nairobi, då råget till Mombasa går först på kvällen? Vad rekommenderas att göra där? Har hört att det är osäket där.
Vilken strand i Mombasa rekommenderas?

Eller är det helt dummt av oss att planera en resa i Kenya "på egen hand" och att vi skulle borde ta via en resebyrå? Det verkar bara bli så mycket billigare att fixa ihop resan på egen hand.

Väldigt tacksam för svar! :)

H: Mia
Av Annl
16 nov. 2011 12:46
Hej igen,

Jag har skrivit ihop ett långt svar till dig i anledning av det meddelande som du skickade till mig men vill komplettera med några saker efter att ha läst ditt inlägg här eftersom det var vissa saker som inte framgick av ditt meddelandet.

När vi åkte till Tanzania flög vi just med Turkish och då var det också mellanlandning i Nairobi där passagerare släpptes av på natten (jag vill minnas att vi kom fram dit vid halv två eller något sådant).

Jag har inte varit i Kenya eller Nairobi och när vi landade halv fyra på natten i Dar es Salaam så skulle vi "bara" byta flyg så vi var kvar på flygplatsen. Men när vi skulle flyga hem så var vi tvugna att stanna i Dar Es Salaam på kvällen och en bit in på natten innan flyget skulle ta oss hem vid halv fem-tiden på morgonen eller något sådant. Eftersom vi hade en paketresa bokad så ingick transport till och från flygplatsen till hotellet inne i centrala Dar och det kan jag säga att vi var glada för. det var hur läbbigt som helst i Dar.

Ett exempel är när vi kom till hotellet så var klockan bara sju på kvällen och maken behövde kontanter. Hotellpersonalen förklarade att det låg en bankomat 300 meter från hotellet men förklarade att det inte var något alternativ att gå utan att det var taxi som gällde.

Så vad jag vill förmedla är att om ni landar i Nairobi mitt i natten så är mitt tips att ta in på ett bra hotell som kan ordna med skjuts från flygplatsen, typ Hilton, så att ni slipper att anlita de lokala taxibilarna vilket jag inte tror är säkert så dags på dygnet.

Ett annat exempel är när vi skulle köras från hotellet till flygplatsen på natten så struntade man i trafikljusen och bara körde. Det låg massor med människor ute på gatorna och sov och ett stort antal människor satt som vakter utanför butikerna och de sov de också.

Jag har sagt det många gånger; Afrika är fantastiskt spännande att resa till men man får inte vara dumnaiv och inte heller tro att det är ungefär som att resa i Europa eller i USA.
Av Asok
16 nov. 2011 13:16
Så här skrev UD den 14/10 ang. resor till Kenya


Avrådan från icke nödvändiga resor till delar av landet.

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till Kenyas kustområdet inom 150 km från gränsen till Somalia, inkluderande ön Lamu och kringliggande öar. För övriga delar av gränsområdet till Somalia avråder UD från icke nödvändiga resor inom 60 km från landgränsen.
Av Annl
16 nov. 2011 13:24
kan bara instämma...'
'
Citerat från asok:
Så här skrev UD den 14/10 ang. resor till Kenya


Avrådan från icke nödvändiga resor till delar av landet.

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till Kenyas kustområdet inom 150 km från gränsen till Somalia, inkluderande ön Lamu och kringliggande öar. För övriga delar av gränsområdet till Somalia avråder UD från icke nödvändiga resor inom 60 km från landgränsen.
Av Widmark
16 nov. 2011 13:49
Tja! Här kommer att galet långt svar, men det är så lätt att skriva långt! Det finns så mycket att säga ;)

Under min resa till Kenya besökte vi Nairobi, Mombasa, Malindi, Lamu och gjorde en 7 dagars(tror jag) safari i västra Kenya och Masai Mara.
Kan ju börja med att säga att Nairobi har fått smeknamn som Nairobme och Nairobbery, så visst finns det bad guys i staden. Som tur var råkade vi inte ut för några missöden. Men håll koll på varandra så ska det väl gå bra :)

Angående tågresan till Mombasa så är det första klass som gäller. Det innebär liggvagn anno 1800. Vad jag minns så är det 2 bäddar i varje kupé. Maten på tåget serveras i 4 sittningar (kan ha varit två också..). De ropar ut på knagglig engelska när er sittning börjar och det står på biljetter, tror jag, vilken sittning ni ska på. Maten var väl helt ok, soppa och typ en köttgryta när jag åkte :) Det serveras även frukost. I övrigt om tågresan så går tåget i joggingfart, därav restiden på ~15h. Men dock får man se ett väldigt vackert landskap. När tåget passerar byar slängde vi ut allt ömmest till barnen. Allt från choklad till pennor och tvålar. (sjukt elakt med tvålar, de trodde det var godis xD)

I Mombasa besökte vi inga stränder, vi åkte den 1½ timmes långa färden med matatu(busstaxi) till Malindi, som har sjukt lång strand. Detta ställe är väl italienarnas Phuket. Mycket fin stad/ort. Vi stannade där i 4 dagar.

Lamu är en ö, som inte har några fordon (förutom en tuk-tukambulans). Islam är den dominerande religionen. Att flyga dit är ett måste pga vägpirater, och vi flög från Malindis flygplats. Man landar på Manda island och åker med båt (tänk stor träeka) till Lamu. Vill man, kan man åka vidare en 10min lång båttur till Shela beach, där vi bodde. Troligen kommer man inte hitta en vackrare strand i Kenya (ja, jag kanske är partisk, men den var verkligen helt magisk). Kan rekommendera Star Guest House. På nedervåningen ligger en restaurang som gör de godaste chapati (en blandning mellan en pannkaka och tortilla.. typ..) jag någonsin smakat. Vi stekte ihop några grönsaker till det och åt det som tacos.

Dagen ni ska spendera i Nairobi skulle jag dock rekommendera Masai-marknaden, som ligger på olika platser beroende på vilken dag det är. Det är ett tjötter av försäljare som säljer smycken, kläder och annat krimskrams. Antingen går ni runt och köper i varje stånd, men det finns även grabbar som samlar ihop de ni valt, sen bestämmer ni ett pris som ni betalar allt för. Pruta ordentligt!
Ett annat ställe ni borde gå till är Biashara street, skräddargatan. Här finns fina Kikoiis, Kangas och väskor. Badlakan, sjalar och kläder, you name it.
Ni kanske inte hinner med ett besök på Carnivore, en världskänd restaurang utanför Nairobi. De serverar kött från olika djur, vi fick testa bland annat krokodil. Ganska dyrt ställe, men värt ett besök.

I detta inlägg har jag skrivit mer om vår safari http://www.reseguiden.se/forum/diskussioner/rad-och-tips-om-afrika-17933
Av Annl
17 nov. 2011 21:21
Att resa till Kenya just nu är verkligen ingen hit - i morse stod det på Aftobladets app-nyheter att Somalia hotat Kenya med ett veritabelt helvete (ungefär så) om Kenya inte drar tillbaka sin militär från Somalia.
11 jan. 2012 23:17
Verkar ganska lugnt än....med "Somalia konflikten" dock är väl vad jag förstått gränserna mot norr aldrig någon höjdare när man reser med barn :)
15 jan. 2012 14:10
hej!
jag har bott i kenya och det är helt okey att resa runt OM man tänker på vissa saker.
i nairobi, gå helst inte ut efter mörkrets inbrott. håll er till turiststråken o gå inte till de marknader som kenyaner går till såvida ni inte har en kenyan med er.
beställ hotell eftersom ni landar sent och ta taxi dit. taxin är lite dyr. de kommer säkert ta 300 av er...
tåg???? skojar du??? det finns jättefina bussar, ca 100:- per person altså ca 1000 ksh.
om ni vill gå på nattklubb, ta taxi hela vägen till dörren, byter ni ställe, så ta taxi från dörren. att gå ens en liten bit är direkt livsfarligt.
lördag och söndagmornar brukar man se mest män komma i strumpor o skjorta... de har blivit rånade på skor, kläder o plånbok o mobil.
en tjej blev våldtagen av 5 män utanför mitt hus, vakterna vände ryggen, när jag kom ut o skrek, så drog grannarna in mig o sa att jag kan bli skjuten. alltså ingen lägger sig i o hjälper. om man går ut får "man skylla sig själv".
på diskotek i mombasa tex. finnns många prostituerade o de kan lätt råna dig på toaletten. (de har rakblad).
alla killar kommer attt få dig att tro attt du är den ende o ser dig bara som en "lotto"
men med sunt förnuft är kenya det mest underbara landet jag vet.
på kenyatta avenue finns det bilar med chaufför att hyra för att åka på safari. ( safari betyder resa på swahili, inte djungelexpedition, så de frågade alltid mig hur min safari varit, när jag reste nånstans.) masai mara, m,m ca inte så dyrt, kanske 400 för bil o chauför. rekomenderas!
mest djur är det i maj, då regnperioden börjar och djuren kan komma fram o äta. men åker du buss runt kenya, ser du giraffer, zebror, elefanter, babianer, m.m. de är jättevanliga.

i mombasa är klimatet annorlunda än i nairobi o västra kenya. alltid minst 30 grader o fuktigt, som thailand eller indien. nairobi är som svensk sommar, ca 25 grader och molnigt o regnskurar ibland...
gå till en afrikansk kyrka, de har engelska också, du kommer uppleva nåt fantastiskt.
30 jan. 2012 01:38
Ja jag skulle nog inte heller resa runt på egen hand i Kenya. Jag firade min 40-års dag där i Mombasa och det var toppen men inget vidare när man inte ens kunde gå utanför hotellet.
Mvh EVa
Av M4sta86
22 okt. 2019 11:49
väcker liv i denna tråden igen då vi förmodligen ska ner till Kenya i slutet av februari.
Vi kommer landa i Nairobi måndag morgon runt 06.45.
sedan ska vi flyga vidare till Ukunda kl 10.10 hade jag tänkt. Bör man väl hinna på 3,5h? Är det bäst att boka det flyget i förväg eller när man är på plats. Går nämligen ett flyg 10.10 och ett 15.10

På hemvägen går flyget kl 8 torsdag morgon, så behöver flyga tillbaka från Ukunda onsdag. Tips på hotell man kan stanna 1 natt på, nära flygplatsen så man slipper ge sig in i Nairobi.