Otrevliga vietnameser?

Av T_f
24 jan. 2012 10:45
Visningar: 9713
Jag och min sambo tänker resa vid nästa jul. Vi har funderingar på Vietnam, men har hört rykten om att invånarna är lite otrevliga och vill lura turister på pengar hela tiden. Är det någon som har uppfattat det så? Hur hanterar man detta isåfall, eller är det helt enkelt trevligare att åka någon annanstans?
Av Anna__
25 jan. 2012 00:32
Nja, det där är nog att generalisera lite för mycket tycker jag. Och att lura turister på pengar tror jag inte sker i större utsträckning i Vietnam än i andra länder, det har jag råkat ut för överallt. Men rent allmänt, jag tillbringade två månader i norra Vietnam och jag måste erkänna att jag har blivit trevligare bemött i en del andra länder. De som varit både i södra och i norra Vietnam har jag hört säga att landet är något mer turistvänligt i söder. Just norra Vietnam kanske inte är som Thailand t.ex i allmänt bemötande.

Låt det dock inte avskräcka dig från Vietnam, de flesta är ju trevliga! (som överallt annars). Fundera istället på vad du vill se för saker och vad du vill göra när du väljer land, det är ju huvudsaken. Otrevliga människor finns överallt, så också här hemma.
25 jan. 2012 15:06
Word of mouth! The rumor kills vietnam! At last, kill me!!! super panik!
Av T_f
25 jan. 2012 22:45
Tack Anna.
Det var skönt att höra att ryktena kanske är överdrivna. Vietnam låter ju himla trevligt på alla sätt i övrigt. Vi får spåna vidare på vad vi vill uppleva när vi åker.
Av Fredden
31 jan. 2012 10:18
Jag håller inte med om att ryktena är överdrivna, snarare underdrivna.

Vi var i Vietnamn för ett antal år sedan och det starkaste intrycket från resan var tyvärr att alla ville blåsa oss.
Viss blåsning av turister förekommer ju överallt, även i sverige, men vietnameserna hade verkligen fört detta till en ny nivå.

Några exempel:
Den lokala resebyrån lurade oss att alla tåg var fullbokade för att kunna sälja resa på den egna busslinjen. Bilderna som de visade på bussen var kraftigt retuscherade eller tagna år dessförinnan. Det blev en riktig skräckfärd...

Folk man frågade om vägbeskrivningar visade medvetet fel riktning för att vi skulle komma förbi kompisens butik eller behöva nyttja släktingens taxiservice.

Jag kan faktiskt inte se varför man skulle vilja åka till Vietnam när naturen är vackrare och människorna trevligare i t.ex. Thailand och Indonesien.
31 jan. 2012 17:43
Min erfarenhet är att man måste vara på alerten var man än befinner sig, men några saker måste jag varna för:

Växlingskassan på flygplatsen i Hanoi kan vara en fälla. Killen som satt i buren började att "trolla" med mina pengar och slängde ut dem på sitt skrivbord. Sedan skulle han då växla: Han trixade med sedlarna och lät dem cirkulera mellan fingrarna så att det var omöjlig att se vilka som var mina pengar. Mitt råd: Lämna pengarna "En i sänder" och inte i klump. Håll koll. Du blir nästan garanterad lurad annars.

Taxi är ett annat typexempel. De åker inte närmsta vägen. Mätaren är "justerad". Vi var en gäng som besökte Hanoi och åkte samma sträcka under ett par dagar. Vi fick alla olika avgifter. När vi blev säkra på att de lurade oss, lämnade vi skäliga pengar och sa till chauffören att vi hade åkt sträckan tidigare.

Att "skrädda" sy är ett annat bra exempel. Nu kommer många att ha invändningar. Jag vet också att att det kan gå bra, men inte alltid. Kläderna ändras från redan uppsydda, och sedan vill de testa kalla det för "provtagning". Sedan ändras kläderna igen och ibland igen. Sömmerskan som inte kan stryka, stryker kläderna till "passfom". Tyget blir helt blankt. Jag har varit mycket i Vietnam så min erfarenhet är tyvärr stor. Den sista punkten kan också gälla i ex. Kina. De har övertag för de har fått en handpeng.
31 jan. 2012 18:42
Jag måste nog, till viss del, hålla med ovanstående kommentarer. Vietnam är kanske inte förstahandsvalet för den helt o-beresta då det finns risk för ficktjuvar, korrupta myndigheter, "gambling" och i vissa fall våldsinslag mot turister. Men detta är mest centrerat till de typiska turistområdena i Hanoi, Nha Trang och HCMC. I och med att jag själv har släkt i Vietnam så har jag hört att den bittra synen på turister till viss del beror på den mörka historia som Vietnam har genomgått (imperialismen, krigen och kolonialismen). (Något som t ex Thailand inte har genomgått på samma sätt) Amerikanska och ryska turister är inte särskilt älskvärda i Vietnam. Och just "backpacker-turismen" vill landet komma bort ifrån - det genom att bygga exklusivare och dyrare hotell.

Sen så är vietnameser i allmänhet ett rätt allvarsamt och ibland, rent emotionellt, hårt folk.
Så mitt tips är att man möter mer gästfrihet i de södra delarna av landet (mer amerikanserat/västerlandsinfluerat), men har man bara kött på benen och är uppmärksam så kan en resa till alla delar av Vietnam bli lyckad.

Mitt andra tips är också att se den Oscarsbelönade dokumentären "Heart and Minds" (som handlar om Vietnamkriget) för att få en inblick i hur USA och omvärlden såg på Vietnam. Och även få se riktiga färgfilmer/bilder av hur landet bombades sönder och samman av USA. Nu vill jag inte göra en politisk debatt kring detta men man måste som besökare/turist sätta in ett land, som man eventuellt besöker, i sin historiska kontext.
1 feb. 2012 17:28
Konstigt hur olika det kan vara eller hur olika folk kan uppfatta ett land/folk.

Vi har varit runt i de flesta länderna i Asien och tycker inte att Vietnam är vare sig bättre eller sämre när det gäller hur folk är eller hur de försöker tjäna pengar på turister.
Nu var det ju ett tag sedan vi var där, 2003, men då uppfattade vi det snarare som att folket på sina håll var riktigt nyfikna på oss turister.

Vi skulle absolut rekommendera er att åka till Vietnam, det finns mycket att se där och det är väl fortfarande väldigt billigt.

Läs mer om vår resa i Vietnam på vår reseblogg, http://andersochmaggansresor.wordpress.com/2010/07/07/vietnam-november-december-2003/
7 feb. 2012 13:58
jag ska åka till vietnam i april, är det nån som ska åka samma tid?? jag kan hjälpa för att få en trevlig resa.
god mat, billig hotell.
Att få en trevlig resa (bra resa , man resa dit en gång och vill komma tilllbaka) är att man åka till rätt del av landet.
Nhatrang är bra stad(jag kommer där ifrån) där är en beach stad , det kosta 400- 500kr att flyga från saigon.
det är har bra vädet året runt. lugnare trafik, billig hotell. är det nån som fungera att resa till vietnem men lite osäker jag hjälper gärna till och berätta mer om vietnam.