När tror vi att det återgår till det normala?

21 nov. 2020 00:39 (redigerad)
Visningar: 110
Hej!

Är det inte en passande tråd så får ni gärna kasta den.
Jag sitter och spekulerar lite i resandet och hur resandet kommer att påverkas av Covid under nästa år.

Notera: TROR. Ingen vet någonting just nu. Detta är enbart spekulationer.

Vi är extremt sugna på att fara till Colombia till sommaren, slutet av juni till början av augusti för att vara exakt.

Jag är väl medveten om hur situtationen ser ut och att det är fullt möjligt (enligt IATA) att resa till Colombia men detta satte fyr på några funderingar kring resande generellt i samband med en eventuell lansering av vaccin inom det närmsta.

Pfizer har som många säkert vet bekräftat ett skydd upp till 95% och ansöker nu om att akut få lansera ett antal miljoner doser redan under detta året (https://www.nbcnews.com/health/health-news/pfizer-apply-emergency-use-its-covid-19-vaccine-n1248319).

Även Moderna har lyckats bra med sitt vaccin och ansöker nu om akutlansering (i USA (https://investors.modernatx.com/news-releases/news-release-details/modernas-covid-19-vaccine-candidate-meets-its-primary-efficacy)).

Vidare så verkar AZ rapportera lyckade prover under fas 3 och vill också kunna lansera under 2020 (https://www.cnbc.com/2020/11/19/oxford-trial-chief-says-covid-vaccine-could-be-ready-at-a-similar-time-to-others.html).

Ponera att dessa vaccin lyckas och en mer generell lansering påbörjas i början av 2021. Jag vet att jag har läst (Reuters, kan dock inte hitta källan) att man (CDC/WHO) hoppas på att ha en extensiv rollout av vaccin under första halvåret, baserat på Pfizers data och kapacitet.

Om nu dessa tre bolag lyckas med konststycket att lansera tre separata vaccin redan under detta året så kan jag tänka mig att det kommer en extensiv vaccinering förhållandevis tidigt under det kommande året.

Nu till min frågeställning/spekulation:
Hur tror ni att resandet kommer att påverkas av detta? Kommer jag (och alla andra) kunna lämna Sverige till nästa sommar? Jag vill tro att en liten skara vaccinationer till de mest behövande kommer göra susen. Att vaccinera enbart ~100-200 000 personer i Sverige bör (i min mening) att dämpa framfarten av viruset ordentligt.

En annan intressant aspekt av det hela är huruvida U-länder kan komma att svara på det ökade trycket förutsatt att resandet kommer igång. Kommer det att bli farligare att vistas på sina ställen? (jag tänker främst på Colombia just nu, men givetvis finns det andra destinationer) I samband med arbetslösheten som bred ut mer och mer.

Givetvis är det omöjligt att svara på detta. Jag anser att det finns två utgångar, antingen så skiter sig allt och det är fortsatt lockdown, eller så kommer det att öppnas upp. Av vad jag kan tyda från IATA så verkar det gå åt det positiva hållet, då Sydamerika har börjat öppna upp redan nu (dvs de tillåter flyg och turism).

Jag tycker att detta är väldigt intressant att diskutera men jag har nu tjatat hål i öronen på sambon. Så jag får vända mig till andra medium.

Finns det något ljus i mörkret tro?

P.S
Vi behöver ju inte diskutera personliga åsikter huruvida man tycker att man bör vaccinera sig eller inte. Det känns onödigt.
Av Hawaii
21 nov. 2020 16:50 (redigerad)
Ja, verkligen en intressant frågeställning. Jag reste mycket fram till mars i år, och gör vad jag kan för att följa med "utvecklingen", både vad gäller vaccin och hur olika länder introducerar restriktioner av olika typer. Ursprungligen var jag av den uppfattningen att ett vaccin var lösningen till att kunna resa igen, men har ändrat uppfattning. Givetvis är ett vaccin viktigt för att kunna få viruset under kontroll, och det kommer att bli viktigt för individen att kunna skydda sig. Men vi har två helt olika prioriteter här:
1. Alltså för individen att kunna (förhoppningsvis) skydda sig, och vaccinet blir givetvis lösningen, och
2. För varje land att kunna skydda sig och sina medborgare mot att viruset introduceras av ankommande resenärer.
Det är nummer 2 som kommer att reglera hur och var vi kommmer att kunna resa under ganska lång tid framåt, inte vilka individer som har vaccinerat sig eller ej. Redan nu håller olika flygplatser och flygbolag runt om i världen att komma fram till ett snabbt och effektivt sätt att kunna testa för Covid. Om man testar negativt blir det OK att resa in i landet. Det kommer aldrig att bli någon sorts internationell överenskommelse om detta - samtliga länder kommer att agera på egen hand eftersom de vill ha kontroll över sina gränser etc.
Idealet på sikt hade ju varit att man helt enkelt visar upp ett vaccionations-intyg och därmed blir insläppt. Man kan ju inte utesluta att detta kommer att inträffa men OM det skulle hända tror jag det blir många år, och fram tills dess blir det Covid tester som kommer att krävas. Dessa tester kommer successivt att introduceras under de närmaste 12 månaderna.
21 nov. 2020 20:03
Vad gäller USA kommer det ta tid innan det återgår till det normala. Fick idag info om att kryssningar längre än 7 dagar med något stopp i USA är fortsatt pausade åtminstone till November 2021.
21 nov. 2020 21:37 (redigerad)
Citerat från Hawaii:
Ja, verkligen [...] inträffa men OM det skulle hända tror jag det blir många år, och fram tills dess blir det Covid tester som kommer att krävas. Dessa tester kommer successivt att introduceras under de närmaste 12 månaderna.
Absolut! Att ett vaccin lanseras kommer inte innebära ett snabbt slut för virusets framfart. Speciellt inte med tanke hur två av dessa vaccin måste hanteras så lär logistiken bli ett väldigt stort problem, för att inte tala om en eventuell brist på råvara för dessa mRNA-vaccin.

Dina två parametrar som du listar har vi redan nu sett tecken på bland olika länder. Än en gång använder jag Colombia som exempel, då det ligger närmst hjärtat och jag har haft mina ögon på deras restriktioner. Inledningsvis så krävde de ett negativt PCR-test för inresa i landet, varpå man senare bestämde sig för att häva alla restriktioner för inresa och den trenden kan jag tänka mig fortsätter i länder med varmare klimat. I alla fall bland de länder som är direkt beroende av turism.

Jag vill minnas att jag sett att man på vissa ställen erbjuder tester direkt på flygplatser ifall man inte själv kan uppvisa ett negativt test. Som du säger så kommer samtliga länder även att ha olika bestämmelser för vad som gäller vid inresa. Här igen kommer länder som är beroende av turism av vara betydligt mer avslappnade (tänk Mexiko, som öppnade upp i juni(?)).

Jag är enig i dina tankar angående krav på uppvisat vaccinationsintyg. Detta är helt rimligt och ett steg i rätt riktning. Jag har svårt att se att man på lång sikt kan fortsätta försätta hela nationer i karantän rent ekonomiskt. Sen, om det väl blir OK att resa in med antingen ett negativt test, vaccinationsintyg eller helt enkelt ingenting betyder heller inte att det kommer bli en trivsam semester då man på många ställen helt sonika kanske har stängt ner barer och restauranger helt och hållet.

Vi får heller inte glömma den ytterst viktiga parametern att man faktiskt inte ännu förstår vilket skydd ett vaccin ger. En vaccinerad kan fortfarande bära på sjukdomen men vaccinet hindrar den från att bryta ut vilket gör att man själv är en smittobärare. mRNA lär ju cellerna i kroppen att själva upptäcka och bekämpa viruset. Det innebär i så fall att viruset direkt inte dör om man blir kontaminerad.

Allt är väldigt spekulativt och vagt men jag har väldigt svårt att se att samma restriktioner kommer att gälla nästa år, som i år. Dels på grund av ekonomiska själ, men även att befolkningen i riskgrupper successivt kommer att vaccineras inom det närmsta halvåret om man nu får tro på profetian från nyhetsbyråerna. Sen kan viruset dessutom komma att muteras och med tiden bli mindre skadligt för människan. Om det nu inte går åt andra hållet med mutationen från minkar och andra eventuella djur.

--------------------
Citerat från Lallarebecca:
Vad gäller USA kommer det ta tid innan det återgår till det normala. Fick idag info om att kryssningar längre än 7 dagar med något stopp i USA är fortsatt pausade åtminstone till November 2021.
AJdå. Det var inga roliga nyheter. Man blir visserligen lite nyfiken till vad som ligger till grund för detta. Jag förutsätter att detta är något som kommer att ändras med tiden beroende på hur viruset fortsatt kommer att härja. Ifall det lugnar ner sig ordentligt så kanske man kommer lätta på det. Jag linkar detta vid vad Stefan Löfven sa om krogstoppet: det kommer vara såhär sålänge det finns en anledning. Om det inte finns en anledning så är det onödigt att hålla det stängt.

Å andra sidan ser jag att det är någorlunda vettigt att förbjuda att sådana kryssningar får lägga till (även helt rimligt att förbjuda dem totalt i min bok), med tanke på hur många människor som ska samsas på en väldigt begränsad yta där personal inte kan ha någon som helst kontroll på dem. Man kan ju inte stänga av varannan kvadratmeter, som man gör på flygplan.

--------------
Till er båda: I min mening så är inget skrivet i sten. Kanske blir vaccinet en succé och att majoriteten av dem som behöver vaccineras får sitt vaccin medan vi andra kan leva i en flockimmunitet. Andra sidan av myntet är att ett vaccin kanske blir helt irrelevant om viruset muteras.

Det är - än en gång, omöjligt att säga varken bu eller bä men det är för mig ett extremt intressant ämne.
Av Birgere
21 nov. 2020 21:57
Jag skulle tro att det kommer bli svårt att kunna resa 2021 utan att vara immun.
Troligtvis kommer enbart en godkänd vaccinering kunna ligga som grund för att klassas som immun.
Kan dom stora regionerna enas om vilka vaccin som är godkända och att det tas fram ett standardiserat intyg på vaccinationen så kan det börja släppas på ganska snabbt.
Men vi har ju även flygkapaciteten som dramatiskt minskat under 2020 och lär fortsätta att minska....
22 nov. 2020 00:32 (redigerad)
Citerat från Birgere:
Jag skulle tro att det kommer bli svårt att kunna resa 2021 utan att vara immun.
Troligtvis kommer enbart en godkänd vaccinering kunna ligga som grund för att klassas som immun.
Kan dom stora regionerna enas om vilka vaccin som är godkända och att det tas fram ett standardiserat intyg på vaccinationen så kan det börja släppas på ganska snabbt.
Men vi har ju även flygkapaciteten som dramatiskt minskat under 2020 och lär fortsätta att minska....
Ja, det är väl så det kommer att te sig till slut. Ska bli spännande att se hur länder som har valt att inte ens bry sig om negativa tester kommer att reagera när vaccinet introduceras. Om de kommer anamma detta och enbart släppa in människor med godkänt vaccin, eller om det kommer fortsätta vara avslappnade.

Som det ser ut nu så kommer Sverige att handla sitt vaccin från Pfizer, AZ och Janssen Pharmaceutica NV förutsatt att allt går bra vilket skulle förenkla logistiken jämfört mot ett avtal med Moderna då Pfizer tillverkar stora delar av sitt vaccin i Belgian och AZ i England. Eller görs detta även i Sverige, tro?

I vilket fall som helst så beräknas Sverige få omkring 500 000 doser per månad med start i januari om allt fortlöper enligt plan. Detta skulle innebära 2.5m doser, så 1.25M människor i Sverige kommer att få vaccin innan sommaren (https://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/vaccin-mot-corona-kan-godk%C3%A4nnas-redan-i-%C3%A5r-1.37372177).

Huruvida människor bortom riskgrupper kommer att få vaccinera sig innan dess är kanske inget att spekulera i men förhoppningsvis så kommer man kunna få sina doser innan dess, om de nu krävs och att man väljer att vaccinera sig. Det ska även bli intressant att se om vaccinet kommer att behandlas likt influensavaccinet, där man i regel inte behöver vaccinera sig då risken att faktiskt bli sjuk är tillräckligt liten att det ska vara värt mödan (som ung och inte riskgrupp). Det kan ju definitivt avgöra hur vi kommer att få resa.

Europa och nordamerika kommer väl förmodligen att stå först på listan som kunder till vaccinen som tillverkas här i närheten. Så jag förmodar att det även är dessa platser som kommer vara tidiga (först) med att öppna, förutsatt att sydamerika klubbar igen.

Spontant känner jag mig inte orolig för att flygkapaciteten kommer att bli så pass låg så att det kommer avgöra ifall man kan resa eller inte, men där vill jag inte yttra mig för mycket då jag inte har en susning om hur den ser ut nu eller hur mycket den har sjunkt.
22 nov. 2020 10:12 (redigerad)
Köpenhamns flygplats räknar inte med att trafiken återhämtat sig förrän 2024.