Montenegro

Av Cickie
15 jan. 2008 18:42
Visningar: 15366
Har bokat en resa till Budva, Montenegro 24 maj. Vet absolut inget om stället så finns det någon som kan berätta något om väder, strand, shopping, mat,sevärdheter, utflykter,turistfällor o.s.v. vore det himla bra. Hur lång tid tar det att åka till Dubrovnik? Finns det bra förbindelser dit? Är det smidigt att passera gränsen till Kroatien?
15 jan. 2008 21:48
Hej, Var i Montenegro i sommras när vi bilade till Albanien. Mkt fint land med trevlig natur. Vi bodde i Kotor men passerade Budva. Stränderna påminner om Kroatiens, stenigt. Kotor är med på UNESCOs världsarvslista och besök rekommenderas. Mellan Montenegro och Dubrovnik går bussresor. Vi har åkt med bil och det var inga problem med gränsen, vet inte med bussresor när det är fler nationaliteter.
Det var lite info iallafall...
Av Cickie
16 jan. 2008 13:45
Tack Kanders9 för tipsen! Kotor verkar absolut intressant, och så vet jag ju efter ditt svar att jag ska packa med badtofflorna att ha på stranden.Cickie.
16 jan. 2008 17:04
Inte speciellt varmt i vattnet redan den 24:e maj kanske, men vill man så går det! Var bland annat i Petrovac i Juni förra året, och då var det inte så uppvärmt. Turistfällor tror jag inte du behöver oroa dig för. Jag upptäckte inga solklara i alla fall. Hyr bil där! Absolut! (känns som man borde göra det i alla länder) och åk upp i Landet. Finns b.la. "rafting" (forsränning) uppe i Tarafloden i norra delen.
25 jan. 2008 07:57
Hej! Det går bussar varje dag mellan Budva och Dubrovnik. Jag åkte där i September och det tog 3 timmar. Passpolisen kliver på bussen vid gränsen och stämplar passen så man behöver inte ens kliva av. Mycket smidigt.
25 jan. 2008 11:26
Hur mycket kostade det ca att ta sig med buss till Budva?
Jag och min poljvän har också tänkt att ta oss ner till Montenegro, men i mitten på sommaren! Vi har jämnfört lite priser på bara flygstol. Men var är det mest prisvärt att boka från?
Ge gärna fler tips!
29 jan. 2008 13:35
Hej! Om du menar buss mellan Dubrovnik och Budva så vet jag inte men jag betalade 191 kronor mellan Mostar och Herceg Novi (via Dubrovnik). Mellan Herceg Novi och Kotor kostade det 10 Euro och mellan Kotor och Budva 2½ Euro. Då kan du räkna ut ungefärlig kostnad.
Av Madex
20 maj 2008 14:18
Hej Cickie!

Först och främst måste du ju besöka gamla stan i Budva, där Pippi spelades in (kan vara kul att veta). Där finns en del affärer, restauranger samt ett museum som är värt att besöka. Jag var där för 4-5 år sedan med två barn och vi fick en guidad tur på museet, trots att vi var de enda besökarna då. Det kostade oss då ca 6 euro totalt. På museet har man på ett par stället grävt fram den ursprungliga marken från romartiden...

Det finns en hel del andra ställen att besöka, här är några jag rekommenderar:

- Lovcen : Petar II Njegos´mausoleum på en bergstopp, många trappor upp dit men en utsikt som heter DUGA!

- Durmitor, Zabljak : nationalparker, värda att se/uppleva, underbar natur!

- Ostrog : har på nätet kallats för nationalpark men det är mycket mer än så....det är Montenegrinernas (och Serbernas) "Mecka".. En kyrka finns och lite längre upp ett medeltida kloster, inbyggt i själva berget. Jag tror visst bestämt att någon på denna sajt hade ett foto på klostret.
En fantastisk utsikt !
Denna plats anses helig, speciellt nu efter kommunismens fall då religionen återigen har blivit tillåten. Många bomber har fallit på platsen och man säger att ingen bomb någonsin har detonerat där....Vägen dit är enfilig...för båda hållen....man kan vandra dit upp om man vill men då ska man ha gott om tid och ork :)

- Skadarsjön

- Herceg Novi, Kotor är också underbara platser värda att uppleva.

- Igalo är en kurort men bl.a. varma källor och relativt billiga behandlingar (ligger i Herceg Novi).

-Petrovac är en liten gammal fiskarby strax söder om Budva, LUGNT och skönt....i alla fall fram till slutet på juni då turistsäsongen börjar..

- Sveti Stefan: en halvö där alla möjliga världsstjärnor har florerat innan inbördeskriget bröt ut. Då fick endast de rikaste besöka halvön. Inärheten ligger 2 underbara stränder, jag tror att de än idag endast släpper in folk mot betalning. Den ena stranden är mycket liten, har klart vatten.....den gamla drottningens "sommarhus" finns 2 m från stranden men har tyvärr gjorts om till restaurang.

- Hela kusten är värd att se, ca 80 km strand

Hoppas att man var till någon hjälp :)
Trevlig resa!

M
Av Cickie
21 maj 2008 17:33
Tack Madex för alla tips! Det blir inte lätt att välja, skulle ha bokat en längre resa än en vecka förstår jag. Men, hellre för mycket intressanta saker än tvärtom. Man kan ju alltid åka tillbaka om man vill. Tack än en gång!
Av Katitzi
21 maj 2008 20:32
Var i Budva i slutet av juli för fyra år sen. Då var det VÄLDIGT mycket inhemska turister där. Det blev obehagligt trångt på strandpromenad och stränder. Högljudda discotält men även fina konserter inne i gamla staden, som för övrigt är väldigt vacker. Ingen högre standard på hotellen då i alla fall, lite öststatsstuk över det hela. Vädret var ganska ostadigt med åskskurar när vi var där. Åkte med på en arrangerad bussresa till Dubrovnik, vilket absolut rekomenderas . Då har man guide med sig på resan och dessutom får man en särskild Dubrovnikguide i själva staden.
Kan tänka mig att det är lugnare där i maj. Ta förresten en promenad till Becici på gångvägen längs havet och genom(!) berget.
Trevlig resa!
Av Cickie
21 maj 2008 22:43
Tack även du Katitzi för tips och vänliga ord.
Av Tretjak
22 maj 2008 00:13
Några reflektionern: Kotor är otroligt fint men vääääldigt segt på kvällarna. Sen var det i princip dubbelt så dyrt där som i Herceg Novi.
Av Cickie
22 maj 2008 22:32
Hej Tretjak. Tack för varningen, då får det bli Kotor på dagen!
24 apr. 2009 10:45
lite väl dåligt beskrivning av Kotor , denna stad har bästa natt-liv i regionen .....specielt om man är där de dagar med karnevaler och maskenbal...passar både familj-semester och fest människör