Mat i Egypten

Av Anko
4 mars 2008 21:59
Visningar: 11259
Jag undrar hur maten är i Egypten. Jag har hört en del om magsjuka osv. Man ska akta sig för vattnet, inte ha is i drickat och inte ens borsta tänderna i vattnet där? Vi ska bo på hotell med All Inclusive. Hur är maten då? Har fått för mig att hygienen är lite bättre på hotellen? Vad tror ni? Men framför allt: Vad äter man i Egypten?
5 mars 2008 09:34
Hej vi tyckte väl att maten var okey i Egypten men inte mycket mer än så om man ser till hur den smakade,däremot så vet jag inte om maten är den stora boven i den ökända magåkomma som drabbar många när de åker dit utan jag skulle tro att det är bakterier man får i sig via sina egna händer.

Det sägs att man ska försöka vara extra noga med handhygienen när man är där använda tvättservetter osv. men hur kul är det på en skala att alltid behöva tänka på sånt om man tex ska ta en snabbfika på stan? det funkar kanske ett tag men sen slappnar man av och så är det klippt så att säga, dessutom så får de säga vad de vill men bor du på ett hotell där det serveras sallad och fruktsallad så sköljer de naturligtvis med kranvatten för med lokalbefolkningens mått mätt så är ju flaskvatten svindyrt så sett ur den synvinkeln så är det är ju jättesvårt att inte drabbas skulle jag tro, men det är ju förmodligen skillnad om man åker dit gång på gång då vänjer man sig förmodligen vid bakterierna ifråga, men är det långt emellan så får man väl det igen kan jag tro.
Som sagt maten på hotellen och turistrestaurangerna var väl ok men jag har ju ätit bättre mat på andra resmål måste jag säga men bor du på ett all-inklusive hotell så är det ju tämligen turistanpassad meny men det behöver ju inte betyda att man inte drabbas av någon magåkomma för jag kan ju tänka mig att bakterierna trivs tämligen bra i bffémåltiderna som står framdukade och det man ska tänka på det är ju att det tydligen är fler som drabbas av magsjuka från sallader och frukt än från dåligt tillagad kyckling och kött oavsett var i världen man är.

jag tycker väl inte att man ska oroa sig så mycket antingen så räknar man kallt med att man kan drabbas och åker dit eller så stannar man hemma och klarar sig ,personligen så är det det enda resmålet jag varit till där jag blivit riktigt dålig i magen men det kan ju till viss del bero på att jag efter den persen omedvetet blivit mer försiktig med tex. handhygienen vad vet jag?

bli inte avskräckt från att åka dit pga. risken att bli dålig i magen då tycker jag det var betydligt tråkigare att det var så skitigt och skräpigt där när man kom utom turiststråken men det är en helt annan historia, och det spelar ju ingen större roll om man ska stänga in sig på ett hotellområde en vecka eller två..
mvh. Bosse.
5 mars 2008 10:05
hej hej.. som sagt var inte oroliga över det... det är ingen fara med vatten eller is på hotellen.. de har mycket bra filter där.
5 mars 2008 10:13
Du är ganska säker på hotell med All incl. Ha alltid våtservetter med dej, tvätta händerna för det är de som sprider mycket baciller. Sen är ju frågan vilket vatten du ska ha till händerna...:S Mitt hotell hade eget reningsverk.
5 mars 2008 10:44
Jag har varit i Egypten 9 gånger och ALDRIG varit magsjuk. Tycker att de har bra mat för de flesta hotell sererar maten som buffé och där finns oftast många rätter att välja på. Många olika typer av sallader. Det enda vi undviker är att äta oskalad frukt. Köp gärna med något att decifinera händerna med så behöver du inte vara orolig. Flaskvatten är naturligtvis det enda vatten som går att dricka och det använder resturangerna oxå vid matlagningen
Lycka till
5 mars 2008 11:58
Det är framför allt pengarna som sprider bakterier till händerna och vidare....en spritgel i fick-förpackning finns att köpa på apoteket, bra att smörja sig med eftter man hanterat pengar te x . Vill du vara ännu säkrare på att inte bli sjuk kan du investera i vaccinet dukoral, dyrt men effektivt. Blir du ändå sjuk kan du ta med dig Lexinor, ett bredspektrumantibiotika som tar död på de flesta tarmbakterier (receptbelagt).
Jag luffade runt med sonen (12år) i Egypten i drygt två veckor 2005. Vi hade dukoral vaccinerat oss före resan. Vi åt allt, (även tågmaten och jag drack även kranvatten på hotell semiramis i Kairo första natten, sömndrucken och törstig tänkte jag mig inte för... ) levde enkelt och var inte sjuka en dag. Avslutade resan med lyxigt hotell vid röda havet med halvpension och maten var jättegod. Däremot var jag mycket noga med sprit-gelen under hela vår resa, den användes mycket flitigt.
MVH
Resepiraterna
Av Veiken
5 mars 2008 12:09
Instämmer till fullo med Resepiraterna. Pengar är nerlusade med bakterier (även våra egna), så det gäller att ha god handhygien var man än befinner sig. Trevlig resa med alcogel:)
Av Fozzie
5 mars 2008 19:39
Hej,
Jag och min fru var i Egypten på all inclusive i El Gouna, frugan var magsjuk i 5 dagar av 7 resdagar så var försiktig även om ni är på dessa. Skulle ni ändå bli drabbade så har dom kanonmedicin där (förstås). Vänta inte för länge med att söka hjälp då är mitt råd.

Fozzie
Av Anko
5 mars 2008 19:53
Tack alla för era svar!! Jag kollade lite vaccinationer nu och tror det blir Hepatit A och B och även Dukoral just för magsjukan, sen får man köra alcogel och så vara försiktig, helt enkelt. Tråkigt att vara sjuk större delen av resan!!
5 mars 2008 21:02
Oroa dig inte Anko. Efter två veckor i Hurghada, Luxor och Kairo köpte man falafel på marknaderna och klarade magen ändå. Men som alla andra tjatat om. Händerna ska ma tvätta noga och ofta.
Av Kattens
6 mars 2008 10:26
Jag har varit nere i Egypten massor med gånger utan att bli magsjuk en enda gång. Det trots att jag äter på ställen som lokalbefolkningen äter ifrån, små ställen som ser mer ut som en mekverkstad än en resturang.. Älskar sea food som säljes från typ korvvagnar. Det enda jag inte gör är att dricka av vattnet. Borstatänderna och sånt gör jag men inte mer.
Tycker ni absolut ska prova att äta på någon lokalresturang.
Oroa er inte utan NJUT av resan.
Av Fozzie
6 mars 2008 18:04
Inte kan man gå och oroa sig för att bli dålig i magen, då kan man ju aldrig resa någonstans. Dessutom så blir man magsjuk hemma också ibland...

Som föregående sa, NJUT!
Fozzie
21 nov. 2008 02:36
Hej. Ni alla som har blivit magsjuka i Egypten det kan innebära mest av bakterier och att ni inte är vanna vid maten. Vatten från handfaten ska man absolut inte dricka för det är inte rent och kranvattnet kommer i en annan färg ibland. Borsta tänderna går bra och att diska , inget händer fast därimot så kan ni inte lägga is som ni sjävla har gjort i frysen, fast i själva hottelet där ni äter så har de filter dära de rensar vatten som de gör is av och som de kan dricka med (bara personalen och arbetarna) Turister får självklart köpa eget vatten för ca. 2 kr per halvlitersflaska. Och till anko det man oftast äter i Egypten är kött som mest fast turister som åker till hurgada eller sharm el shiek äter oftast i hottelet fast utanför hottelet så kan man äta m.donals eller i en pizzeria men ät abslut inte från gatan , man vet aldrig vart djuren har kommit ifrån jag kommer själv från egypten och det e därför jag kan en del av det hära tack och hej! Det jag menar med gatan asså folk som säljer en hamburgare macka eller ngt haha
Hurghada,Har hört att man inte får ta med egen dryck ,mat på hotell
Egypten Mysan2, 28 sep. 2012
Updaterad av Krezz för 6 år sedan
1
Har hört att man inte får ta med egen mat o dryck in på hotellet .Kan det verkligen stämma???? ... Krezz: Det stämmer på vissa hotell men det har bara hänt oss vid ett endaste tillfälle då vi fick ställa undan några vattenflaskor som vi sedan fick tillbaka när vi gick ut igen. Ett tips är att inte ...
El Gouna + mat
Egypten Heyjakehey, 20 okt. 2009
Updaterad av Monca för 9 år sedan
3
Ska till El Gouna senare i år och tänkte kolla om någon vet vad man ska räkna i matpengar per person och dag (lunch, middag och tex snacks/vatten). Vad kostar det att äta ute tex, och finns det något "mataffär"? ... Christofer79: De finns många ställen att äta på.. De är rätt billigt med mat i ...
Hjälp med Hurghada
Egypten Marie8844, 25 sep. 2014
Updaterad av Idapia för 4 år sedan
3
Hoppas på att någon kanske ska kunna hjälpa till och svara på lite frågor. Ska åka till Hurghada med en vän i december och skulle behöva lite riktlinjer =) Börjar med lite priser. Om nån skulle kunna ge lite exempel på vad X kostar mellan tummen och pekfingret. Detta så att man har lite koll ...
Ta dykarcertifikat i Hurghada
Egypten Ceos, 2 feb. 2013
Updaterad av Ceos för 5 år sedan
6
Funderar på att resa till Hurghada och ta mitt dykarcertifikat där. Har varken bokat hotell/flyg eller bestämt mig vilket dykarcentrum jag ska vända mig till. Är det någon här på forumet som har erfarenhet när det gäller dykning i Hurghada? Tips på dykarcentrum och hotell? Vad betalade ni för ...
Hurghada
Egypten Dostre, 6 jan. 2013
Updaterad av Nttekniker för 6 år sedan
3
Hej! Om du åkt buss från Hurghada till Kairo, kan du berätta lite om dina erfarenheter av resandet? Priset, standard, vilket bussbolag. Vill även höra om du vet någon restaurang i Hurghada där en vällagad måltid inklusive dryck inte kostar mer än 30-40 kr. ... Nttekniker: Det luktar skit illa ...
Resekassa 1 vecka i Hurghada
Egypten Vindeen88, 16 nov. 2012
Updaterad av Vindeen88 för 6 år sedan
3
Hej! Jag och min sambo bokade precis en resa till Hurghada, all inclusive med Apollo. Vi ska bo på Beach Albatross Graden i en vecka! :) Jag skulle vilja veta lite mer om: * hur mycket pengar man ska ha med sig och om man ska växla här hemma och bara ha med sig VISA kortet till nödfall? Vi ...

Om Egypten Afrika

Det är inte bara de fantastiska pyramiderna som gör Egypten till ett perfekt resmål. Här finns också perfekta stränder, härlig värme och dykvatten i världsklass.

De flesta besöker landet under vintern då det är ca 25 grader varmt. Nästan alla hotell på de stora charterorterna i Egypten har all inclusive-boende. Trots att Egypten ligger vid Medelhavet så är det landets Röda havskust som har de mest populära badorterna.

En av de mest kända städerna här är Hurghada som har flera härliga stränder och mycket bra dykvatten. I närheten av Hurghada ligger charterorterna Makadi Bay, El Gouna och Soma Bay. Några mil söderut ligger Marsa Alam-kusten som också har långa sandstränder och rev för dig som dyker eller snorklar. På andra sidan Röda havet ligger den mycket mysiga staden Sharm el Sheikh med kristallblått vatten och spännande dykning.

Egypten har en mycket lång och fascinerande historia med tusentals sevärda ruiner från faraonernas tid. De berömda pyramiderna ligger mer än 50 mil norr om från badorterna och resan dit tar mycket lång tid. Staden Luxor som ligger 30 mil från Röda havskusten var faraonernas huvudstad och hette då Thebe. Här finns dussintals sevärda platser, bland annat Karnaktemplet, Luxortemplet och de många gravarna i Konungarnas dal.