Maneter på Langkawi och Perhentian?

Av Anna1
18 feb. 2010 20:40
Visningar: 4065
Vår familj ska åka till Malaysia i slutet av mars. Förutom att besöka KL har vi tänkt att tillbringa vår tid på Langkawi och Perhentian. Normalt sett älskar alla i familjen att bada i havet och snorkla men sista veckan har jag jobbat upp en noja för maneter, framför allt kubmaneter. Är det någon som varit/är på dessa öar som kan berätta hur läget är på manetfronten? Hur vanligt förekommande är dom? Pratas det överhuvudtaget talas om dom? Maken säger att det nog är större risk att bli påkörd hemma på gatan i vår lilla stad än att möta en kubmanet och jag hoppas så innerligt att han har rätt.
Jag har inte hittat nån lugnande statistik på nätet och då ska gudarna veta att jag letat...
Av Bengtar
18 feb. 2010 21:29
Din man har säkert rätt, det är mycket farligare i vilken liten ort som helst i Sverige.
Trafiken är farlig.

Å andra sidan är ett sånt där litet kräk helt livsfarligt, speciellt Havsgetingen.
Man ska vara helt klar över att det är många fler människor som dräps av dessa små kräk än vad man i allmänhet vill vara medveten om, speciellt när det gäller att ta in slantar av turism.
Här ett litet klipp ur National Science Foundation (Australien)
Twenty to 40 people die from stings from box jellyfish annually in the Philippines alone. But because death certificates are not required in many countries within the range of box jellyfish, worldwide fatalities from box jellyfish may be seriously underestimated.

Varningarna om de här kräken kommer ursprungligen från Australien.
Det var en läkare där som hade mött många patienter med "Irukandji-syndrom". Han testade på sig själv, och var nära att stryka med.
Totalt finns det ca 6500 dokumenterade fall sedan 60-talet med fatal utgång.
Men som det står i utklippet här ovan är mörkertalet säkert stort.
I de aktuella länderna runt om i sydostasien finns dom och inget får störa en stor och god inkomstkälla-turismen.
Men, det är statistik.

Statistik är också trafikolyckorna i Sverige.
Om man jämför folkmängd med fataliteter orsakade i trafiken i Sverige mot motsvarande fataliteter orsakade av maneter i de aktuella länderna tror jag att det är 100 gånger så farligt att åka till ICA som att bada i de sköna haven.
Av Anna1
18 feb. 2010 22:07
Tack Bengtar! Meningen att det är farligare att åka till ICA än att bada i de sydostasiatiska haven ska jag ha som ett mantra de närmsta veckorna...
Du har varit oss behjälplig vid två tillfällen nu, vi bokade hotell i KL på dina rekommendationer!

Anna, som ska försöka simma lugnt...
Av Sierra
19 feb. 2010 12:32
Jag lämnade Langkawi i går och befinner mig nu på Koh Lipe i Thailand.
Hur vanligt förekommande kubmaneter är vet jag inte men under våra 5 dagar, varav några på Pantai Cenang, såg varken vi eller övriga på beachen några vad jag vet. Det talas inte heller om dem.

Jag håller med din man. Se upp i trafiken, speciellt nu då jag läser att det är snöväder på G hemma....
Av Anna1
19 feb. 2010 17:58
Tack för infon! Visa män har talat.
Å du Sierra, var glad att du befinner dig på sydligare breddgrader. Här hemma i Halland har det fallit 1 dm snö senaste timmarna...
Av Sierra
20 feb. 2010 11:54
Jag är glad Anna.:-))
20 feb. 2010 14:45
Vi har precis kommet hem tillbringade tid påde på penang och langkawi penang var det inte några problem men på langkavi blev vi småtuckna i vattnet flera gånger det var inte maneter tror att det var planton,förövrigt tyckte jag langkawi var en besvikelse inte så fint vatten som i thailand.