Malariaprofylax Borneo?

6 maj 2015 21:13
Visningar: 1831
Ni som varit på Borneo, tog ni malariaprofylax?

Vaccinationscentralen tyckte jag skulle ta det, men jag är tveksam. Trist att få biverkningar under semestern och när jag läser om det verkar inte risken ofantligt hög ändå.

Vi ska bo 2 nätter vid Kinabatang River, det är väl den frästa indikationen på att vi borde ta malariaprofylax. Annars kommer vi bara befinna oss i städer (kota kinabalu, sandaken) och omkring Mount Kinabalu.
7 maj 2015 09:35
Det finns malaria på Borneo men risken är förhållandevis liten. Personligen skulle jag inte ta malariaprofylax utan istället vara noga med att använda myggmedel och långa ärmar/ben efter mörkrets utbrott.

Det ligger lite i sakens natur Vaccinationscentralen säljer på dig så mycket som möjigt..

Detta är min bedömning av situation och hur jag skulle hantera det. Jag är inte läkare eller medicinskt utbildad.
Av Birgere
7 maj 2015 10:30
Beslutet kan du bara fatta själv.
Jag har aldrig tagit det men jag har vänner som fått malaria....

Om du åker till Borneo 40-50 ggr utan skydd så kommer du att under en av dessa resor få malaria, om det är första eller sista resan vet ingen.

Hur tänker du med din bil. Byter du bil minst vartannat år till absolut säkraste modellen? Installerar du skyddsbur och fyrpunktsbälte samt bär hjälm?

Jag skulle varken avråda eller rekommendera då jag saknar kompetensen för det.
7 maj 2015 12:27
Förlåt, jag kanske var otydlig med min fråga. Jag har full förståelse för att ingen av er kan rekommendera mig något, särskilt inte eftersom de flesta inte har någon medicinsk kompetens för att göra det.

Jag undrar däremot hur ni som varit på Borneo har resonerat och vad era erfarenheter är. Vad ni vägde in i ert beslut, hur länge ni var borta, varför/varför inte ni valde att ta profylax alltså.

Det är intressant att ta hänsyn till era andras tankegångar. Jag är ganska fast besluten i min egna uppfattning och just därför vill jag ta del av andras resonemang. Det handlar inte om att jag vill att ni ska råda mig till något särskilt.
7 maj 2015 15:08
Jag var där i 2½ vecka och åt inte malariaprofylax under den tiden. Jag var både i stad och i skogen och märkte inte ens av några myggor när jag var där.

Hängde med lite "locals" och vi pratade om det då minns jag. De sa att det är inte är vanligt att man får det, det är mest något som drabbar de som bor på "landet" eller inne i djungeln men inte ens där är det vanligt. Sen vad de säger och vad som är sant är ju en annan sak.

Vill bara dra en parallell till vad som rekommenderas för Thailand (de säger ju att man ska äta det när man åker dit) men jag har aldrig hört om någon som ätit det när de åkt dit.

In the end, its your choice!

Åker man till regioner där malaria är vanligt förekommande bör man nog äta det, men Borneo verkar inte vara en sådan plats.

Kul val förresten, Borneo är fräckt! :)
Av My53
7 maj 2015 21:49
Vi var på en 3 dagar/2 nätters tur vid floden för att se djur( väl värt att göra förresten) och på Mabul och KK men vi hade aldrig en tanke på Malaria. Vi var mest bekymrade över blodiglarna, men det var inte så farligt heller. Härligt resmål i alla fall! Ha en bra resa!
7 maj 2015 23:02
Hej! Jag var där i oktober 2 veckor och såg knappt någon mygga. Som tidigare har nämdts är det nog nödvändigt om ni ska spendera hela vistelsen i regnskogen eller landsbygden utan att använda myggmedel eller/och nät. Större chans att du råkar på magsjuka.

//Thomas
Av Marth
10 maj 2015 18:51
Hej!
Jag va på borneo i oktober förra året och jag tog inte malariaprofylax. Främsta anledningen till att jag ej gjorde det va biverkningarna, va jag har förstått det som så kan det sabba hela resan om en har otur, precis som malaria. Men jag kände att det fick bli som det blev :)

Jag va iaf ute i djungeln vid kinabatang river ett par nätter och blev rejält myggbiten ena dagen, men slapp malaria! Så använd långbyxor och smörj in dig med myggmedel konstant. Verkligen hela tiden för det är så fuktigt så myggmedel rinner i princip av..
11 maj 2015 20:33
Tack för alla svar hörni! Många av er resonerar precis som jag. Trodde faktiskt det var vanligare hos gemene man att ta profylax ändå.

Vi har valt att avstå även vi, och har istället köpt på oss ett starkt myggmedel med 50% deet från amazon.