Lurad i bejing

17 juli 2013 18:06
Visningar: 1342
Nyss hem kommen från Bejing vill jag varna dom som ska ditt ... Blev rekommenderad att åka taxi ,hotellet skrev det Kinesiska namnet på himmelska fridens torg .... När vi kom dit blev vi avsläppta vid utgången ... På en gång blev vi tillfrågade om vi ville åka runt till ingången med cyckel taxi...frågade om pris... Han svarade då 3 ... Ok det verkar rimligt taxin dit gick på 20... Efter en bit stannade han i en gränd o ville ha 300 hundra... Visade en lapp o kunde då ingen engelska .. Vi har 2 barn med oss... Tjafsar ett tag men inser att det är bättre att ge honom pengar o ha livet i behåll... Vi kände oss så lurade... Hoppas att detta gör att några slipper uppleva detta ...
17 juli 2013 18:40
Hej
Tyvärr är det mycket vanligt i Kina att lura västerlänningar. En i mitt resesällskap gick på ett vanligt trick som
man brukar köra på sidenmarknaden är att försäljaren håller upp en vara och säger att den är ett demo ex
och när man köper så läggs en annan vara i kassen, och dom var väldigt oförstående när han var dit och klagade.
Nu är det tyvärr vanligt att folk i religösa och f.d kommuniststater har missat regeringarnas tal om rättvisa och
jämlighet och broderskap.
P.S själv köpte jag CD skivor som bara var en rund plastbit.
8 dec. 2013 01:19
Jag måste även jag varna. Just nu är jag i Shanghai. Första dagen vid ankomsten blev jag lurad av en som måste tillhöra personalen på flygplatsen. Han har uniform o sitter bakom disk tillsammans med säkert 20 andra uniformerade personer. Han stannade mig o sa att jag skulle få hjälp med transporten till Hotellet. Han frågade vilket hotell jag hade. Då jag sa vilket förklarade han att det hotellet är för långt att ta taxi till. Det blir för dyrt. Godtrogen som man kan vara betalade jag honom 650 kinespengar och blev körd ner till hotellet. Väl där frågade jag hotellet om händelsen. De ville kontrollera mitt kvitto och då det tittade på det konstaterade de att jag blivit lurad på resan. Max 200 ska det kosta.

Nästa blåsning jag måste varna för, det var på the Bund. Där hann jag inte gå en (1) meter innan jag blev erbjuden av den första försäljaren, mycket enträget o påtvingande försökte han få mig att köpa väskor o även prostituerade. Därefter gick det inte många steg förens nästa dök på mig. Jag var otrevlig, ignorant och känslokall för att slippa bli antastad gång på gång. Men det gick inte. Tiggare o säljare var på mig hela tiden. Tillslut beslutade jag mig för att sitta ner o äta. Då sätter sig en främmande men söt kvinna vid mitt bord. Hon frågar artigt om det gick bra att bi delade bord. Jag sa det gick bra och vi pratade en del. För att göra historien kort, jag fick betala hennes nota med, ändå nekade jag och började högljutt visa mitt missnöje. Då blev jag hotad att få stryk bakom restaurangen och därefter skulle jag hämtas upp av polis. Hennes nota var på 1400 o min 100. Men det var bara att betala.
Jag har lärt mig att bli ännu mer hård o ignorant. Lita inte på någon o följ ditt sunda förnuft till 100%. Var beredd på det värsta, för det blir så om du inte är på din vakt.
Jag ska vara här i ytterligare 8 dagar. Men nu håller jag mig i största mån på hotellet på kvällstid. Detta är för mycket bara.
Av Bibby
8 dec. 2013 13:41
Aldrig råkat ut för nåt liknande trots många besök i dessa städer.

Försök att smälta in istället för att se ut och bete er som lättlurade turister. Klär er och uppträd som att ni bor där, som expats alltså. Går ni med systemkameran, magväska, karta, ryggsäck, nån fånig keps, halvsunkiga kläder samt en vilsen blick så är ni genast lätta byten.

Avvisa dem innan det ens blivit ett problem, vela inte utan var vänliga men bestämda. Be dem sätta på taxametern innan ni ens går in i taxin. Är ni inte intresserade utav nån klocka, tröja... titta inte ens på det.

Undvik att hamna i dispyter, det är trots allt deras land och skulle det bli bråk kan ni ligga risigt till.

En gång i BJ så ville de köra mig till hotellet för en hundring trots ett kort avstånd men då gick jag till andra sidan gatan och fick en som körde med taxameter och det kostade 14 RMB.

Uppträd med mer självförtroende och smält in så slipper ni allt detta, samt var lite mer pålästa givetvis.
Av Hille2
8 dec. 2013 14:16
Angående ovanstående scams så är det väl i princip likadant som på de flesta ställen i världen där många turister samlas på en mindre yta. Inget unikt för Kina skulle jag vilja säga.
Medlemmen har tagit bort svaret
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Bibby
8 dec. 2013 19:15
Citerat från Anteee:
Nja Bibby, det här med: "vänligt men bestämt" är inget som funkar mot den här typen av business eller människor.

Det har ju provats i decennier nu och funkar helt enkelt inte. Ingen lyssnar på dig i ett rånförsök om du är "vänlig men bestämd".
Så glöm det.

Uppträd hotfullt själv. Ju grövre desto bättre. Det är det som funkat absolut bäst hos mig.
Kom ifrån Kina utan att ha blivit lurad på en enda krona genom detta sättet att uppträda trots ett otal "rånförsök".

Klart du ska kunna titta på en vara utan att bli anklagad att ha köpt denna och krävas på pengar. Dessutom ockerpris.

Nu är det att ge tillbaka med exakt samma mynt som gäller.
Nu beskrev jag inte en faktisk rånsituation, fast där hade jag nog inte varit så tuff, iaf inte om de haft vapen. Lyckligtvis aldrig hamnat i en sådan situation.
Eller jo, sprang ifrån två dojor i Pattis som hade börjat intressera sig för innehållet i mina fickor som iofs bara innehöll lite pengar.

När jag skrev "avvisa vänligt men bestämt" så menade jag ifall man skulle få ett oväntat och ovälkommet besök vid lunchbordet, eller liknande situation. Det kom fram en dam i WTC och undrade om jag ville ha massage men jag tackade nej med ett leende till det och då gick hon.

Jo, du har rätt, man ska faktiskt kunna titta på varor utan att råka ut för problem men när du väl börjat diskutera pris får man väl förvänta sig att de kanske hoppas på en affär, dock ska den givetvis inte tvingas fram.

Jag håller inte med om att man initialt ska uppträda hotfullt, ser inte att det kan leda till något gott, framförallt så lär du inte få några positiva eller goda kontakter med människor där.
Betänk att Asiater blir djupt sårade om de "lose face", då lär du inte få nån hjälp från dem, tvärtom, de kan bli hotfulla tillbaka.

Jag, och mina surt förvärvade slantar har överlevt många och långa besök i Kina, med ett leende :)

Jag tror givetvis på vad som berättats här men är verkligen förvånad då jag inte upplevt något av det trots all tid jag spenderat i BJ/SH. Inte hört talas om det innan ens, förrän nu.
Medlemmen har tagit bort svaret
9 dec. 2013 05:03
Jag har nu pratat med en del kineser om mina händelser. Den bästa kommentaren var "har inte din mamma lärt dig att aldrig prata med främlingar?"

Jag är 50 och borde råda andra om just denna saken. Men jag erkänner, jag är inte världsvan och har inte rest mycket. Jag har alltid varit social och tycker om att prata med människor. Så jag är ett lätt offer.

Men ändå, jag har varit över hela USA, åtskilliga gånger i Tyskland och England utan några som helst problem. Ingen har någonsin krånglat med mig på detta viset.

Men nu har jag förstått läxorna, mitt råd efter dessa smällar, de som dyker på dig vill alltid något. Analysera snabbt vad de vill, oftast handlar det om försäljare. De kan prata bra engelska och frågar alltid hur det är och varifrån du är. Då har de fått igång konversationen. Dessa människor är enkla att avfärda. Det gör jag med ett leende, vänligt men bestämt nej samtidigt som jag går vidare.

När det gäller tjejer som sätter sig vid bordet, såg nej direkt. Jag trodde gott om henne. Men kvinnor i Kina tar inte första kontakten helt enkelt. Detta säger själva de kvinnor i Kina jag har pratat med. Därför får man räkna med någon form av problem. Det är vanligt att västerlänningar blir lurade på detta viset. Så håll er borta från problemen helt enkelt. Att hota o bete sig illa känns avlägset för mig. Jag är storväxt och viftar lätt bort dem. Mitt råd är att avfärda direkt. Gå till ett annat bord om någon propsar på att sitta vid ditt bord trots du sagt nej. Var tydlig i ditt agerande. Låt dem aldrig få ett övertag.

Detta med flygplatsen var lite svårare eftersom han utnyttjade min okunskap. Nu vet jag och väljer som man alltid ska, en riktig taxi eller tåg. Taxi är väldigt billigt att åka med i Kina. Jag utnyttjar gärna denna tjänst. Jag har även här fått råd, se alltid till att mätaren är påslagen. Krånglar chauffören så ring direkt till taxibolaget o anmäl. Alla uppgifter finns i en riktig taxi.

Nu låter jag som en besserwisser, men jag förmedlar bara mina upplevelser och vidarebefordrar nu vilka råd även jag fått. Jag vill inte någon annan ska hamna i samma situation som jag.

I övrigt är kineserna vänliga och fredliga. Man känner sig verkligen trygg o säker även sent på kvällar. Jag ska göra en sväng till på the Bund innan jag åker hem. Att de förstörde förra besöket var mitt eget fel som lät allt hända. Nu är jag mer förberedd och kan garanterat hantera situationerna mycket bättre.
10 jan. 2014 10:19
Jag har tidigare bott några år i Kina , och jag trivs i Kina . Men ett stort misstag var att ta ett flyg till Beijing (Peking ) veckan före Spring Festival, Kinesiska Nyåret 2013. Efter att ha besökt denna skit stad sex gånger, är det nu definitivt stängt kapitel . Inga fler Pekingbesök, trodde jag. Alltid problem där. Denna gång 10 grader kallt och isande vindar. Taxi Gangsters , begär 120 RMB för en 1,5 km resa . Min fru kom i diskusion med dem , eftersom deras uppfattning var att Wai Guo Ren ( utlänning ) kan betala . Lian sade att det är min man och priset sjönk till RMB 80.
Jag tog bilder av ID korten som sitter vid passagerarsidan på ett dussin taxibilar och tänkte att meddela taxibolaget så att de kunde "hjälpa" dem till ett annat yrke än att köra taxi . Atmosfären hotfull och poliserna i polisbilen på andra sidan gatan var helt ointresserade, eftersom de får en bra extra "inkomst " från dessa taxibilar.
Vi behövde för att snabbt komma därifrån och var tvungen att ta en " svarttaxi " för 60 RMB . Normalpris för denna resa är 10 RMB , (samma som startavgiften). som vi betalade när vi senare åkte iväg i en ny snygg kinesisk taxibil. Han fick dessutom 10 RMB extra för att han kunde köra bil . Vi tillbringade två dagar i sängen och tittade på nyårsshower eftersom vi inte kunde få tågbiljetter på grund av nyårsveckan.
(Det är mer än 400 000 tågresenärer varje dag från Beijing West Railway Station under stora helger, största järnvägsstationen och jag tror det finns 3-4 till.
(Nu har jag faktiskt varit i Beijing sju gånger eftersom jag behövde besöka svenska ambassaden i december förra året). Blev hittills bästa besöket i Beijing.
Första besöket: Taxi körde till fel hotell, trots adress och hotellnamn på kinesiska. Skyfall och genomblöt innan jag fick en annan taxi. Papperet med adress fördärvat av vatten. Fick ta annat hotell, blöt och frusen.
Andra besöket: Taxi till hotell, storm och regn. Vägarbete. Gå ca 100-150 meter, träffades i ansiktet av flygande paraply. Blödde lite, men lite blod när man är våt, ser otrevligt ut. De ville inte släppa in mig på hotellet. Fick hjälp av annan gäst som visade upp min bokning och jag kom in och fick torkat av blodet. Blev omplåstrad. Hotellet hade inte restaurang!!!
Hungrig ut och äta, ny regnskur. Mitt sista byte kläder våta. Ingen värme på rummet. Provade hänga kläder på aircond bara kallt och ingen tork. Svinkallt på rummet. Jag lade mig med våta kläder i sängen med två täcken. Gav upp klockan 5 på morgonen och ner och checkade ut. Priset per natt på hotellet: 680 RMB = över 700 Skr.
Tredje besöket vinter och riktigt kallt. (jag bodde då i södra Kina och det blev en chock med kylan)
Fjärde besöket: Var inplanerat ett besök av sevärdheter. Bara strul med trafikköer.Tappade lusten och åkte hem till Zhuhai.
Femte besöket: Beijing Västra järnvägsstation. Utsatt för rånförsök. Jag går sakta utför trappor efter en tidigare trafikolycka. En tjej knuffar mig utför trapporna för att kompisar skall "hjälpa" mig. Hon satsar för hårt och jag "snurrar runt" och får tag i ledstången innan jag kommer ner till de "väntande". Inom 1-2 minuter är polis där frågar min fru, medan en annan polis hjälper mig ner till ett ställe för omplåstring. Polisen meddelar att förrövarna springer samma väg som en tidigare attack, men denna gång kommer de inte ut. Vakter och polis larmade. Polis frågade om vi behövde någon hjälp in till stan. Jag sa bara: Jag vill härifrån. De ordnade så vi inte behövde stå i kö för att köpa biljetter till Wuhan, samt vi fick sitta i en louge och vänta på sovtåget. Bra ställe med vatten och med te. Efter ett par dagar var mesta stelheten borta.