Loi Krathong

21 okt. 2008 19:30
Visningar: 1265
Hej

Jag undrar om någon vet när i November Loi Krathong infaller och om det är något som firas på Koh Lanta och öarna där omkring.

Jag skulle gärna vilja se detta, med alla ljusbåtar med blommor på =)
22 okt. 2008 23:35
Loi Kratong infaller alltid vid fullmåne i det 12:e månvarvet, dvs november. I år ska det alltså bli 12 -13:e november. Det är en väldigt fin fest och de små flottarna gjorda av blad och blommor med ljus på som sätts ut på alla vattendrag är vackra. Om man sätter ut en flotte kan man önska något förutsatt att den inte välter och ljuset slocknar.

Jag vet inte hur det firas på Koh Lanta. Vi var till Sukhothai i mellersta Thailand för några år sedan och där var det en jättestor fest. Men jag har förståt att Loi Kratong firas mer norrut. Har man tid är det absolut värt en resa dit under denna tid. Men jag råder att boka hotellrum i förväg om man ska till Sukhothai eller Chiang Mai för det är fullbelagt vid denna tid.

GB
Av Legusta
23 okt. 2008 20:20
Högtider i Thailand, Nov-Dec.

* November
Loy Krathong. Festivalen Loy Krathong är en av Thailands populärste. När fullmånen anländer är det dags att tillverka små flytande lyktor av bananblad som sedan seglar iväg på Thailands floder och vatten.

Elefantfestival i Surin. Den årliga elefantfestivalen i Surin är världsberömd. De thailändska elefanterna och elefanttränarna visar allt de enorma djuren kan lära sig: Från att spela fotboll till att delta i granna parader.

Loi Krathong och Levande Ljus Festival, Sukhothai. Enligt traditionen Losi Krathong har sina rötter i Sukhothai, den första Thai huvudstaden och därmed är det passande att hålla denna festival i de stämmningsfulla ruinerna av den urgamla staden. Här kan du få uppleva häpnadsväckande demonstrationer av levande ljus, fyrverkerier, folkdans, ljus- och ljudshow mm.

River Kwai Festival i Kanchanaburi. Festivalen pågår under en hel veckas tid i slutet av november. Ljud och ljus föreställningar på den legendariska bron mm.

Golden Mount Festival i Bangkok. Den gyllene kullen i Bangkok lever upp med musik, underhållning mat och religiösa processioner under natten.

Processioner på Mekhongfloden. Festivalen äger rum i Nakhon Phanom. Båtarna är rikt utsmyckade och belysta när processionen startar när solen går ner.

Phimai Lång-Båt Tävlingar & Festivaler, Nakhon Ratchasima. Här kan du få se ljus- och ljudpresentation på Prasat Hin Phimai, konst, kulturella uppvisningar, matlagning, folkmusik tävlingar och sist men inte minst; lång-båt tävlingar.

Nordliga Lyktan Festival & Yipeng Loi Krathong, Chiang Mai. Tända levande ljus som flyter med floden, flyger med små balonger upp i himlen, skönhetstävlingar och massa annat.

* December

Trooping Of the Colors, Bangkok. Kungen och Drottningen leder i denna evenemang som hålls i Royal Plaza i Bangkok, nära Kung Chulalongkorns staty. Klädda i färgrika uniformer, med stor pompa, medlemar i den Elite Royal Guards svär sin trohet för Kungen och marscherar förbi den Kungliga Familjen. Thailands militära styrkor går parad med gala uniformer i kungen och landets ära.

5 December, Kungens födelsedag. Thailand firar att monarken fyller år med stora fyrverkerier i närheten av det kungliga palatset i Bangkok. Offentliga och privata byggnader över hela landet är grant utsmyckade, och området runt Grand Palace är illuminerat. På kvällen samlas man i Suang Luang för att fira. Den här högtiden visar hur mycket thailändarna uppskattar sin kung.

10 December, Konstitutionsdagen.

Regatta ”Kings Cup” på Phuket. Sydöstra Asien största regatta startar den första söndagen i december i Phukets klara, varma vatten. Tävlande från hela världen samlas här för att tävla i de olika kategorier.

Festival i Ayutthaya. Festivalen minns Ayutthayas historiska betydelse. Kulturella uppträdanden, processioner och mycket mer.

Mat festival i Chiang Mai. Utsökt och billig mat, skulpturer av frukt, uråldriga Thai recept och mycket mera under denna kulinära festival.

31 December, Nyårsafton.