Kultur & historia i Mexiko

Av Skylark
19 juni 2018 10:22 (redigerad)
Visningar: 154
Hej!
Jag och min bror (båda runt 30 år) planerar att i början av nästa år åka till Mexiko. Ingen av oss har varit där och även om jag är van resenär är det sällan jag åker någonstans där jag har såhär låg förkunskap! Jag kan nästan inga sevärdheter och har ingen aning om vart i landet man ska resa, men har uppfattat att Yucatán är det populära.
Om man inte gillar det typiskt turistiga, finns det bättre områden?

Det rör sig om max 2 veckor (inkl. dit- och hemresa). Vi vill gärna lära oss om maya-/aztek-kulturerna, uppleva natur och historia och det "genuina", samt gynna lokalbefolkning hellre än stora turistindustrier. Vi är i hyfsad kondition och vandrar gärna lite, även om det inte ska vara fokus.
Sol&bad är vi nästan helt ointresserade av, även om vi förstås kan tänka oss ett eller annat dopp eller strandpromenad. Uteliv är inte heller prio denna resa, det räcker gott med en drink på en strandbar.

Hur smidigt är det att hyra/köra bil?
Hur tar man sig runt bäst annars? Finns det mindre grupputflykter?
Hur går vettiga flyg? Hur tidigt ska man boka?
Vilka Maya-tempel m.m. är sevärda?
Vilka turistfällor bör undvikas?
Hur är säkerheten?

Tacksam om du bara har svar på någon av frågorna, eller vill ge övriga tips =D
19 juni 2018 11:06
Ja, Yucatán är bra. Om ni håller till kring Mérida har ni hyfsade avstånd till många mayalämningar. T.ex. Uxmal, Chichen Itza och Ek Balam.
Vill ni bada kan ni ju bo några nätter i Tulum också. Den stranden är jättefin och det även mayaruiner här. Ett annat alternativ är att bada i cenotes, typ underjordiska floder. De finns lite överallt på Yucatánhalvön, bl.a. kring Valladolid och Tulum.

Det är väl smidigt att hyra bil, men har hört många som drabbats av korrumperade poliser. Det finns vanliga bussar också, men vet inte riktigt hur de går mellan de olika mayaruinerna.

Boka flyg är ju bra att göra tidigt, annars får ni hoppas på en kampanj som kan dyka upp, men det kom ingen när jag reste. Man kan åka med t.ex. Air France eller via London och USA.
Av Jonas73
19 juni 2018 18:36
Ja, om ni är intresserade av mayakultur är det till Yucatan som ni bör åka. Det är enkelt att ta sig runt med buss på Yucatan. ADO har bekväma långfärdsbussar. Ser egentligen ingen anledning till att hyra bil.

Jag kan också rekommendera Tulum. Från Tulum finns lokalbussar på morgonen till Mayaruinerna i Coba. Personligen tyckte jag att ruinerna i Coba var mer sevärda än Chichen Itza.

Även Valladolid var trevligt och inte så turistigt. Lokala minibussar går från Valladolids centrum till Chichen Itza. Jag hann aldrig till Merida men som Worldofmarie föreslår kan Merida vara en bra utgångspunkt för dagsutflykter. Från Merida finns arrangerade dagsutflykter till närliggande sevärdheter se t.ex. www.turitransmerida.com.mx

Under högsäsong flyger Air France från Stockholm och Göteborg via Paris till Cancun på Yucatan. Oftast är det betydligt billigare att flyga med mellanlandning i USA men då krävs ESTA och passkontroll och tullprocedur i USA.

Yucatan tillhör den säkraste delen av Mexico. Cancun kan med fördel undvikas även om jag uppskattade den traditinella gatumaten i Cancuns centrum.