Kroatien-tips

Av Emh87
13 jan. 2013 18:37
Visningar: 3179
Hej

Funderar på Kroatien.

* Kan man åka dit i sept/okt? (varmt/bad mm.)

* Hur varmt är där då?

* Vart i Kroatien är finast?

* Finns det dykning/andra aktiviteter?

* Kan man boka charter och ha en härlig badsemester med lite utflykter liksom?

* Rekommenderas charter eller bara flyg?

Tack!
Av Desires
13 jan. 2013 19:36
Hej!
Söker du här på Reseguiden så hittar du massor av Kroatien-tips - och en hel del av mig (så kan tänka mig att en del tycker det är tjatigt att läsa mina inlägg)...men jag ska försöka hjälpa dig också!

Finns så mycket att säga om Kroatien, så jag har gjort ett samlingsinlägg på min resesajt, med direktlänkar till min blogg till alla resmål i Kroatien jag varit på; Hvar, Trogir, Brac, Dubrovnik, Zadar, Korcula, Omis Vis mfl.Här är det inlägget om du vill få tips o se foton om olika platser där: http://www.desires.se/#post115. Har däremot aldrig varit på halvön Istrien, där Pula, Rovinj och många andra välkända turistorter ligger.

Omöjligt att säga var det är finast, smaken är som baken. Men jag tycker att Hvar är den vackraste av öarna utanför Split, men också mest folk där. En lugnare, mer rofylld ö är Vis och byn Komiza, där vi var just i september förra året. VI hade mestadels ljuvligt väder, ca 20-28 grader på dagarna och ca 23-24 på kvällarna! Och lika varmt i havsvattnet! Jag tycker det är en skön tid där i september, lugnare, mysigare, mindre folk. http://www.desires.se/#post136.

Jag åker aldrig charter dit, men det finns naturligtvis också. Dyka kan du göra på många platser i Kroatien, kristallklart turkost vatten, så det är nog härligt att dyka där. På ön Brac vet jag t ex att folk dyker, här kan du läsa mer om ett boende http://www.nautic-center-bol.com/se-lagenheter-kroatien.php Här får alla gäster även möjlighet att prova på dykning "discovery scuba diving" tillgängligt en gång per vecka – i bassäng eller i havet . För att njuta av detta behövs ingen kunskap eller erfarenhet i dykning; en kunnig guide är med hela tiden för att hjälpa dig och presentera detta aventyr för dig. Mer om Brac här http://www.desires.se/#post93

För mer frågor om Kroatien får du gärna fråga mig i detta forum eller på min mail.
Av Emh87
13 jan. 2013 22:32
Tack

Är det alltså enkelt att besöka olika öar och hitta boende? Räcker 1 vecka?
Av Desires
14 jan. 2013 09:31
Ja det är lätt att ta sig ut till öarna som ligger utanför Split. Du bokar direktflyg via Norwegian, SAS, Scandjet t ex, sedan bussen till Splits hamn, där åker man färja ut till öarna Hvar, Brac, Vis, Korcula t ex. Att åka färja i Kroatien är mycket billigt. Du åker med http://www.jadrolinija.hr

Ska du bara besöka en ö, så räcker en vecka. Annars kan du ju t ex ta några dagar på ön Brac (45 min med färja från Split), sedan vidare till ön Hvar, och kanske Vis som ligger längst ut i havsbandet,

Lycka till!
Av Emh87
14 jan. 2013 13:48
Hej...igen!

Jag vet inte om min kommande fråga finns besvarad någonstans i texten men det är alltså ingen tidsbrist om man tex landar i split och tar ett simpelt hotell sen nästa morgon drar man mot en ö, stannar där 2 nätter sen tar man en båt till nästa ö och sen vidare tillbaka till split innan hemfärd? Då hinner man ju ändå med 2 öar + Split och det känns liksom OK.

Är det enkelt att göra detta samt att fixa med hotell?

Är det dyrt att luffa på detta vis?

Tack så mycket!
Av Desires
14 jan. 2013 16:36
Det går bra på en vecka också! Kanske bäst att ta Brac och sedan Hvar då.
(Brac 45 min från Split, Hvar 1 tim från Split, men det går färjor från Brac direkt till Hvar också). Det är jättebilligt att åka färjor i Kroatien.

Men vi bor aldrig på hotell i Kroatien, vi hyr privata lägenheter på öarna, det finns mängder av dem! Boka innan eller när du kommer ut på öarna. Själv bokar jag alltid innan, men det är för att jag har sådana krav att jag vill försäkra mig om att jag verkligen får en fin lägenhet, med havsutsikt, nära en mysig by. En lägenhet/rum i Kroatien kan kosta allt mellan 30-90 EUR per natt/per rum, olika beroende på årstid också.
Men när du börjar kolla lägenheter, ser du också priset per dygn.

VIll återigen hänvisa dig till vad jag själv skrivit på min resesajt om dessa öar, där hittar du också flera lägenhetsförslag och många foton och tips. Jag kan ej nämna allt här, dessutom tycker jag själv att det är lättare att göra sig en bild av resmålet om man får se foton därifrån (även andra verkar tycka det).
Hvar direktlänk http://www.desires.se/#post10
Brac direktlänk http://www.desires.se/#post93
Splits stad direktlänk http://www.desires.se/#post117
Av Emh87
14 jan. 2013 16:39
Hej

Tack för svaret där med öarna, såg dina länkar och kollade in dem och det såg kanon ut! Tack!
15 jan. 2013 21:06
Hej Emh87,

Jag skulle åka en bit utanför Split i kroatien till Markarska rivieran. Jättefint område och härligt vatten. Där kan du dyka och ta båtturer till andra trevliga områden.

Hoppas ni får en skön resa!
Tim
16 maj 2013 07:53
Desires, underbara du! Tack för att du delar med dig av dina resor. "Desires resetips" vilken guldgruva! Där kommer jag att hänga ett par timmar i veckan :) Håller på att planera in en två veckors semester med familjen + en av pojkarnas flickvänner. Väldigt ovanligt för att vara mig... brukar ha bokat in resan åtminstone ett halvår i förväg i normala fall... men så blir det i bland:) Troligtvis bilar vi till Kroatien:)

Vi var i Umag 2008 också då med bil, men nu vill vi ta oss längre söderöver. Med dina tips kommer vi säkerligen att hitta något som passar oss vuxna 40-åringar, 18-åringen med flickvän, 14-åringen och 4-åringen! Önskar dig en trevlig resa på din semester, vart nu än det bär av!
Av Desires
16 maj 2013 16:10
TACK snälla Prettywoman!!
Sådana positiva kommentarer värmer i själen, det gör mig alltid väldigt glad att höra att det finns folk som uppskattar mina tips. Jag tycker även det är jätteroligt att dela med mig av egna resetips, med en förhoppning om att andra kan få lika positiva upplevelser som jag.
Hoppas att du också får en jättefin resesommar! Kram från ”desires”
30 maj 2013 13:15
tja :-))
kroatien är ett utmärkt resemål. perfekt semester.
jovisst kan man åka till kroatien under både september och oktober månad. första halvan av september brukar vara mycket besökare. sen brukar det lugna ned sig rätt mycket. men oktober brukar vara soft. vädret kan ibland bli uppe mot 30 grader i september på dagarna medans det blir lite kyligare om nätterna. oktober månad brukar temperaturen hålla sig mellan 20 - 26 grader i luften under dagen och 16 grader i själva vattnet. så det går att bada även under oktober månad.

officiella turist säsongen brukar pågår mellan 14 april och 30 oktober varje år.

- jag tycker att hela kroatien är otroligt vackert land. påminner mycket om grekland. överallt kan man upptäcka gamla forntida antika och romerska kvarlämningar, sida vid sida med medeltida sköna och otroligt välbevarade städer. mina favorit städer i Kroatien är Dubrovnik och Split. Dubrovnik är en sagostad. Och faktiskt jämförs rätt ofta med Venedig. öarna i kroatien är otroliga, varje Ö har sin egna charm och berättar sin egna historia på sitt egna sätt och vis. mina favorit öar i Kroatien är Korcula, mljet , hvar, brac och dugi otok. kroatiens skärgård påminner extremt mycket om länder som grekland. makarska rivieran är också den otroligt vacker. men smaken är som baken och alla har vi olika smak :-))


- överallt i kroatien kan man prova på olika aktiviteter.

- jag tycker att bästa dykning i kroatien hittar du på ön korcula. bästa området för fallskärm är makarska rivieran. paragliding kan du testa överallt längst kusten. och bästa surfing hittar du på ön brac och framförallt zlatni rat ( gyllene hornet stranden ) som är världskänd surfing destination. bästa rafting hittar man längst cetina floden.

OBS detta är mina personliga erfarenhet och tips. som sagt smaken är som baken alla har vi olika smak :-))

man kan boka charter till kroatien. appollo, ving, scandjet , solresor, ticknet och många andra researrangörer som säljer charterresor till kroatien. flera av svenska charterarrangörer brukar ibland erbjuda olika typer av en dags utflykter både inom kroatien men även till grannländerna
bosnien-hercegovina, slovenien och italien. det beror på vad som ingår i paketet.

annars kan du alltid själv ta dig runt på egen hand och skaffa många små utflykter. :-))

charter eller bara flyg ?? hmm det är jättesvår fråga faktiskt.
charter är mer om du vill vara på bestämd plats under bestämd period. och vill ha allting bokat och klart på förhand. men vill du resa runt och upptäcka platser på egen hand föreslår jag bara flyg. rum/lägenhet kan du hyra direkt på plats överallt finns det privatpersoner som brukar hyra ut sina lägenhet/rum/appartmans. men det är svårt o svara på denna frågan då alla tänker olika. det är upp till var och en o bestämma hur man ska resa. :-))
12 aug. 2013 22:20
Jag kan verkligen rekomendera staden Sutivan som ligger ca 6cm ifrån Supetar på Brac. Från Split går den färjor varannan timme till Supetar så det är inte omständigt att ta sig till Sutivan. Sutivan har 3-4 större stränder och alla är lika fina. Har varit i Kroatien varje sommar sedan 98 och detta är den mest orörda staden jag har varit i. Bodde i Villa Nelly som är billigt och ligger 50 (!) meter ifrån stranden. Rekommenderas varmt!

Malla