Körkort - förnyelse - hyrbil USA

Av Mlife
19 juli 2013 19:08
Visningar: 429
Jag har precis förnyat mitt körkort och skall hyra bil i USA om en vecka.

Enligt hyreskontraktet skall jag ha haft körkort i ett år (har haft det i 10 år).

Fråga: kan det bli problem med att hämta ut bilen då det på framsidan av körkortet står att jag endast haft detta körkort en vecka (lite över två när jag hämtar bilen)? Datumet då jag ursprungligen fick körkortet står på baksidan men det är inte särskilt klart vad datumstämpeln står för om man inte kan svenska.

Har inte möjlighet att skaffa ett internationellt körkort innan avresan (enligt mitt hyreskontrakt krävs detta endast för "...licences in non-roman alphabet".

Har ringt Avis Sverige men de visste inte om det skulle bli problem och hänvisade till Avis USA och Avis USA förstår inte vad jag frågar efter.

Någon som har erfarenhet med att hyra bil i USA med förnyat körkort?

Tacksam för snabba svar.
Av Peter_o
19 juli 2013 22:25
Nja, så stort problem är det väl inte om du tar med ett förstoringsglas.

På mitt körkort står det vid punkt 10: Datum för första utfärdande.
Be dem slå in det i Google Översätt.

Lustigt nog så kan man skippa prickarna på ö och ä, men du kan ju memorera ascii-koderna för bokstäverna för säkerhets skull. Det finns säkert någon här som kan upplysa om vad de är, jag har det inte aktuellt.

/PeterO
Av Peter_o
19 juli 2013 22:51
Efter lite letande hittade jag koderna. Håll Alt-tangenten nere och slå de tre siffrorna på det numeriska tangentbordet. Jag tar även med å för fullständighetens skull:

Alt + 134 ger å
Alt + 132 ger ä
Alt + 148 ger ö

Det finns ett annat sätt att skriva ä och ö på tangentbord som saknar dessa tecken och det är att man letar fram den tangent som genererar ¨ dvs den man använder tillsammans med u för att få tyskt y (ü).

Det knepet hade jag tänkt att använda på hotellets PC i New York när jag var där senast. Tyvärr saknade deras tangentbord även detta tecken.

/PeterO