Jobba i Australien / Snart 30 år!

17 sep. 2012 12:14
Visningar: 3042
Hallå!

Jag är en tjej som har två år kvar till 30 och känner hur livet bara tickar på. Jag har en utbildning, ett jobb som är sådär och som jag vill utvecklas mer men känner att jag står och stampar lite på samma ställe. Jag har alltid haft en dröm om att testa att bo utomlands ett tag, typ ett halvår i alla fall och Australien har alltid lockat. Nu är då frågan: hur ska man gå tillväga? Jag ska försöka spara cirka 50.000 kr som backup men vill gärna egentligen inte ta så mycket av dom pengarna utan hellre jobba på plats. Om det är jobb jag är kvalificerad för eller "skitjobb" spelar kanske inte jättestor roll. Finns det något mer "gamling" än jag som flyttat och som kan ge mig tips för att få jobb där vore jag tacksam.

Är det någon annan som har liknande tankar där ute?
19 sep. 2012 20:25
Om du är under 30 och inga barn så är det ju bara för dig att fixa ett Working Holiday-visum och sedan åka ned och söka jobb. Om du har tur så hittar du något mer kvalificerat där din arbetsgivare är villig att sponsra dig för ett mer långvarigt jobbvisum, t.ex. ett visum av typen 457. Jag flyttade ned permanent när jag var 31, efter att först ha pluggat och rest i Australien och sedan varit tillbaka i Sverige ett par år. Nu är jag australisk medborgare och bor i Sydney.

Att bestämma sig för att göra hoppet är nog det största hindret, för utbildade unga svenskar är det rätt enkelt att flytta är min erfarenhet. Ett ställe du kan börja läsa för att förstå hur visum fungerar är sajten SkillSelect hos australiska migrationsverket: http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/

Lycka till! Om du har några mer specifika frågor så får du gärna ställa dem som läsarfrågor på min blogg (se adress nedan).
-Anders,

--
Anders Liljeqvist bloggar för svenska Australienvänner på http://swedesinaustralia.com,
och är författaren bakom boken "Stora Australienmanualen" som visar svenskar hur man emigrerar till Australien - http://australienmanualen.se.
Av Zuri
27 sep. 2012 07:05
Hej hej, jag ar en av dem tog steget bort fran Sverige, har nu bott i Australien i ett par ar och trivs valdigt bra. Kom hit pa ett work and holiday visum som var giltigt i 12 manader, efter 6 manader pa mitt jobb blev jag sponsrad och kan nu stanna i landet i upp till 4 ar. Ar du under 30 tycker jag absolut att du ska ta steget, du kommer inte att angra dig ... det finns sa mycket bra saker har som inte finns i Sverige :).... tank bra vader med sol nastan varje dag, prata engelska varje dag, avslappnade manniskor, resa till platser du har dromt om att besoka kommer att vara en kort flygresa bort etc.

Spara pengar, sa mycket du kan da Australien ar ett dyrt land och pengarna kommer att forsvinna ratt fort, mat och hyra ar dyra kostnader om du inte har ett jobb och lever pa sparpengar. Pa work and holiday visumet kan du jobba upp till 6 manader hos en arbetsgivare och sedan kan du antingen bli sponsrad av foretaget eller bege dig ut till ngn farm (WOOF - http://www.wwoof.org) for 3 manader och jobba dar - som ger dig ratt att soka ett nytt work and holiday visum. Tycker att det ar relativt enkelt att fa ett jobb har nere, sok jobb via http://www.seek.com.au - dar far du ett bra hum om hur marknaden ser ut i ditt omrade.
Lycka till!
2 okt. 2012 23:03
Hej !

Jag känner precis som dig. Fyller 25 år om ett par månader, har en utbildning och ett fast jobb. Men det är allt. Vill ut i världen och uppleva istället för att leva ett slentrianmässigt liv. Kontakta gärna mig.
Av Sanna23
11 juni 2013 19:33
Hej Beckster!

När jag läser ditt inlägg känns det som om det vore jag som skrivit detta... Har ju exakt samma tankar !
Hur långt har du kommit i din Australien resa? Är du där kanske? Själv känner jag för att åka till hösten..
Hör gärna av dig!
/ Sanna